Succesvolle test met motor nieuwe Europese Vegaraket

Op de ruimtehaven Kourou in Frans-Guyana is donderdag een cruciale test met de P80 – een motor voor de nieuwe Europese draagraket Vega – geslaagd. De kleine Vega moet vanaf midden 2008 satellieten in een baan rond de Aarde brengen.

Op de aangepaste testbank BEAP, ontwikkeld voor de “boosters” van de Ariane-5, werd de motor van de P80 ontstoken. De krachtbron, die de eerste trap van de Vega zal zijn, jaagt er 88 ton aan een nieuwe poederbrandstof door. Dat is een derde minder dan wat de Ariane-5 boosters elk nodig hadden.

De ontwikkeling van de P80 kostte 131 miljoen euro. Tijdens de test werd de 11,7 meter hoge raket op de testbank vastgehouden, ondanks alle krachten die er werden verwekt. Mogelijk wordt de P80 later ook voor de Ariane-5 gebruikt.

De ontwikkeling van de Vega kostte 320 miljoen euro. Er is nog eens 245 miljoen euro opzijgezet voor het lanceren van vijf kunstmanen. Met dit project wil ESA Europa een raket geven voor de markt van de kleinere satellieten in een lage baan. De Ariane richt zich op grote en zware kunstmanen, de Russische Sojoez op de ‘middengewichten’.

De zowat dertig meter hoge Vega zal – net als de Ariane – flexibel inzetbaar zijn en ook een dubbele nuttige lading kunnen meevoeren, in tegenstelling tot veel concurrenten. De capaciteit van de viertrapsraket is anderhalve ton in een lage baan (maximaal 700 kilometer hoogte), de lanceerprijs slechts 21 miljoen euro.

ESA denkt dat er jaarlijks twee Vega’s de ruimte zullen ingaan vanuit het omgebouwde lanceerplatform van de Ariane-1.

Bron: Belga