NASA wil permanente basis op maan

Vanaf 2024, vier jaar na de eerste bemande maanmissie in de 21e eeuw, dient dit internationale station permanent gerund te worden door astronauten, zo maakte de ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekend.

De laatste jaren ontvouwt de NASA regelmatig plannen voor een terugkeer naar de maan en die plannen worden door het voornemen van een permanente basis op de maan nog eens onderstreept. Een terugkeer naar de maan wordt dan ook steeds waarschijnlijker.

De laatste plannen van de NASA zijn opgesteld na gesprekken met meer dan duizend wetenschappers uit veertien landen. Zo’n internationale basis kan als wetenschappelijk station fungeren en als tussenstation voor bemande ruimtevluchten naar bijvoorbeeld Mars of als lanceerplek voor onbemande vluchten.

De maanpolen zijn volgens NASA goed bruikbaar, de omstandigheden zijn niet zo ruig als op aarde en er is langdurig daglicht. Voor dit project en voor de permanente basis zullen ook particuliere geldschieters worden aangezocht.

Voordat er sprake is van een permanente menselijke aanwezigheid op de maan, moet er nog een lang voortraject worden afgelegd.

Het voorlopige tijdschema houdt in dat in 2009 de eerste testen met het nieuwe ruimtevaartuig Orion worden uitgevoerd. Met dit toestel worden in 2014 vervolgens de eerste bemande vluchten uitgevoerd, nog zonder echte landing op de maan. In 2020 zullen dan de eerste vier astronauten naar de maan afreizen en op de maan landen.

De vier jaar die daarna volgen, staan vooral in het teken van de bouw van de permanente basis. In die bouwperiode kunnen de astronauten niet langer dan een week op het hemellichaam blijven. Wanneer de basis eenmaal is voltooid, kan de verblijfsduur tot zes maanden worden verlengd.

Bron: ANP