Problemen brengen lancering Discovery in gevaar

Op Cape Canaveral tikt de aftelklok voor het vrijdagmorgen vroeg lanceren van het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar het is nog niet zeker of Discovery dan wel zal kunnen vertrekken. Het ruimteveer moet vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd, met een speling van tien minuten, vertrekken voor een uiterst complexe assemblagemissie naar het ISS.

Maar de weersvooruitzichten voor de eerste nachtelijke lancering na het dodelijke ongeval met de Space Shuttle Columbia in 2003 is voorlopig niet zo gunstig. Er is slechts veertig procent kans op goed weer in de nacht van donderdag op vrijdag, dertig procent de dag erop, en zondag dan weer veertig procent.

Bovendien buigen de ingenieurs zich over twee technische problemen. Het gaat om een lichte toename van elektrische spanning tijdens een test tussen de shuttle zelf en het lanceerplatform 39B, en de resultaten van een test op dichtingsringen van de twee opduwraketten.

Dankzij het uiteindelijk gelukte opkrikken van de baan van het ISS, kan de Shuttle al zaterdag om 23.56 uur Nederlandse tijd aanmeren, indien de Discovery daadwerkelijk vrijdagmorgen opstijgt. Wat ideaal is om alle opdrachten te kunnen uitvoeren. Het gaat er om de bedrading van de spacemeccano zodanig te veranderen dat het ISS optimaal van die nieuwe energievoorziening kan profiteren. Tevens dient een nieuw stalen gebinte van twee ton (P5) te worden aangehecht.

Normaal neemt de Discovery op 16 december weer afscheid van het ISS, om op 19 december op het Kennedy Space Center te landen. Onder de zevenkoppige bemanning is er ook de Zweedse ESA-astronaut Christer Fuglesang. Gezagvoerder is Mark Polansky, piloot is de nieuwkomer William Oefelein.

Bron: ANP