Brandstoftank Discovery is klaar met vullen

Ondanks vrij ongunstige weersvoorspellingen had de NASA het licht op groen gezet voor het vullen van de brandstoftank van het ruimteveer Discovery. De Discovery moet, met een speling van tien minuten, vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation voor de meest complexe assemblagemissie ooit.

De kans op goed weer op Cape Canaveral is slechts veertig procent. Ook op de drie noodlandingsplaatsen in Spanje en Frankrijk is de meteo ongunstig. Om te kunnen vertrekken dient het weer op minstens één van deze plaatsen mee te spelen. Zaterdag is er maar tien procent kans op gunstig weer, zondag dertig procent.

Het vullen van de enorme externe brandstoftank met zowat twee miljoen liter ijskoude vloeibare zuurstof en waterstof begon om 17.45 uur Nederlandse tijd, en was gereed om 20.23 uur. Gisteren schoof de NASA twee technische problemen terzijde als beletsel voor de eerste Shuttlelancering bij nacht na het dodelijke ongeluk met de Columbia op 1 februari 2003.

Bron: Belga