ESA-astronaut Fuglesang bereidt ISS voor op komst Columbus

ESA-astronaut Christer Fuglesang vertrekt op 8 december voor de elfdaagse Celsius missie naar het Internationale Ruimtestation ISS. Fuglesang bereidt het ISS voor op de komst van het Europese ruimtelaboratorium Columbus eind volgend jaar.

Fuglesang, de eerste Zweedse astronaut, vliegt samen met zes collega’s in de Space Shuttle Discovery naar het ruimtestation. Daar ontmoet hij de huidige drie bemanningsleden van Expeditie 14, onder wie de Duitser Thomas Reiter. Het is de eerste keer dat twee ESA-astronauten tegelijk aan boord van het ISS verblijven.

Tijd om uitgebreid bij te praten hebben de astronauten pas na hun terugkeer op 19 december. Reiter heeft de laatste dagen aan boord van het ISS hard nodig om zijn Astrolab missie (sinds juli) af te ronden. Fuglesang gaat tijdens twee ruimtewandelingen buiten het ruimtestation aan het werk met NASA-astronaut Robert Curbeam, onder andere om de elektra van het station aan te sluiten op nieuwe zonnepanelen die in september werden geïnstalleerd. Daarnaast voert Fuglesang een aantal wetenschappelijke experimenten uit.

Met de aanpassing van het elektrische systeem en andere onderhouds- en opbouwwerkzaamheden wordt het ISS klaargemaakt voor een Europees topjaar in de ruimtevaart. Eind 2007 gaat eerst ESA-astronaut Paolo Nespoli naar het ISS met het door Europa gebouwde koppelstuk Node-2. Een maand later gaat het Europese ruimtelaboratorium Columbus omhoog, begeleid door ESA-astronaut Hans Schlegel. Tenslotte vindt eind 2007 ook de eerste lancering plaats van Europa’s ruimtevrachtschip, het Automated Transfer Vehicle (ATV).

Bron: ESA