ASTRON en IBM werken aan grootste radiotelescoop ooit

ASTRON, een van de toonaangevende onderzoeksorganisatie op het gebied van astronomie ter wereld, ondertekende een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met IBM, gericht op het ontwerp, de engineering en de productie van specifieke, high-performance verwerkingschips, voor zowel analoge als digitale signalen. De krachtige, weinig energie verbruikende, specifieke chips worden gebruikt in duizenden antennes als onderdeel van ASTRON’s project om een nieuw prototype radiotelescoop met de naam SKADS/EMBRACE te bouwen.

SKADS/EMBRACE wordt de voorloper van de grootste radiotelescoop ter wereld, de SKA-radiotelescoop (Square Kilometre Array). Dit buitengewoon krachtige instrument zal beschikken over miljoenen antennes die radiosignalen verzamelen. Deze antennes vormen het equivalent van een verzamelgebied van 1 vierkante kilometer en worden verspreid over een reusachtig gebied van 3000 km doorsnede – ongeveer de grootte van de Verenigde Staten.

Het doel van de SKA-radiotelescoop is zeer zwakke signalen uit het heelal te analyseren, en daarmee sterrenstelsels, zwarte gaten en misschien zelfs de oorsprong van het universum – die dateert van meer dan 13 miljard jaar geleden – te bestuderen.

Om deze SKA-radiotelescoop te bouwen zijn nieuwe technologie├źn, functies en enorme innovaties op het gebied van de technologie vereist. Zij worden uitgetest in de vorm van prototypes, zoals het project SKADS/EMBRACE.

Bron: Belga