Zware Ariane-raket gelanceerd

Vanuit de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een zware Ariane-5 draagraket vrijdagavond met succes twee Amerikaanse telecomsatellieten gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was de dertigste lancering van een Ariane-5 en de vijfde, ook laatste van dit jaar, met applaus in het vluchtleidingscentrum en volgens het boekje afgesloten.

Om 23.08 uur Nederlandse tijd ging op Kourou een opgewaardeerde Ariane-5 de lucht in. Dit is een Ariane-5 die tot tien ton aan nuttige lading kan meenemen, en in het jargon Ariane-5 ECA heet.

In de nok van het vijftig meter hoge gevaarte staken de Amerikaanse telecomsatellieten Wildblue-1 en AMC-18, voor een totaal gewicht aan nuttige lading van 7,8 ton. Zij dienden in een voorlopige geosynchrone baan te komen met een perigeum van 250 km, een apogeum van 35.947 km hoogte en een inclinatie van twee graden ten opzichte van de evenaar.

Zowat 27 minuten na de start kwam eerst de 4,7 ton wegende Wildblue-1 van Wildblue Communications vrij uit de nok van de tweetrapsraket. De door Space Systems/Loral in Californië gebouwde kunstmaan is een van de eerste die integraal instaat voor breedbandinternetdiensten. Dit gebeurt minimaal vijftien jaar van op 111 graden westerlengte, boven de Stille Oceaan, ten behoeve van de VS.

Vijf minuten na het uitzetten van Wildblue-1 was het de beurt aan de twee ton wegende AMC-18 van SES Global Americom, de grootste private satellietoperator ter wereld. Bouwer was Lockheed Martin. De operationele positie van de kunstmaan is 105 graden westerlengte, ook boven de Stille Oceaan. Het tuig moet ook minstens vijftien jaar instaan voor kabeltelevisiediensten in de VS.

Ariane-uitbater Arianespace heeft deze week zijn twaalfde lanceercontract van het jaar binnengehaald. Tussen eind 2008 en juni 2009 moet een Ariane-5 de Zuid-Koreaanse satelliet COMS-1 de ruimte inbrengen.

Bron: Belga