EADS vraagt geld om Ariane krachtiger te maken

De Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS wil meer geld om de Ariane-5 draagraket krachtiger te maken. Dat vertelde het hoofd van ruimtevaartdochter Astrium ST, Alain Charmeau, aan de Franse zakenkrant La Tribune gezegd. Het geld zou moeten komen van het Europese Ruimtevaartbureau EAS en van de Franse zusterorganisatie CNES.

De Ariane-5 is het huidige werkpaard van de Europese ruimtevaart en één van de krachtigste draagraketten op de lichtjes aantrekkende internationale lanceermarkt. Bouwer van het gevaarte, dat die markt domineert, is de ruimtevaartdivisie van EADS.

Volgens Charmeau heeft Astrium Space Transportation jaarlijks 30 tot 40 miljoen extra nodig om haar “competentie te vrijwaren” en om “200 tot 300 ingenieurs werk te blijven verschaffen”.

De topman voegde eraan toe dat Astrium ST vanaf 2007 geen contract meer heeft voor de (verdere) ontwikkeling van de Ariane-5, waarvan de capaciteit nu tien ton is.

Het jaar 2006 was een goed jaar voor Astrium ST. Charmeau rekent op een omzet van 1,5 tot 1,6 miljard euro. Vanaf 2008 wil Astrium ST jaarlijks zeven Ariane’s bouwen. Dit jaar zijn er op de ruimtehaven Kourou vijf gelanceerd, de laatste nog vrijdagavond.

Bron: Belga