Hitteschild Discovery onbeschadigd

De missie van het zondagmorgen naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerde ruimteveer Discovery loopt als gepland. Volgens de NASA is bij de lancering zondagochtend het hitteschild van de Shuttle niet beschadigd.

Nadat een – bij de lancering – van de externe tank afgerukt stuk piepschuim op 1 februari 2003 tot het dodelijk ongeluk met de Space Shuttle Columbia heeft geleid, wordt nu bij iedere lancering van een ruimteveer routineus en minutieus nagekeken of het hitteschild van de pendel niet beschadigd is geraakt.

De zevenkoppige bemanning heeft zondag al een inspectie met sensoren verricht. Ook op basis van eerste camerabeelden is geen schade opgemerkt. “Alles loopt goed. We hadden een zeer normale klim en er is geen verrassing geweest”, zei John Shannon van de vluchtleiding.

Normaal koppelt de Discovery zich om 23.05 uur Nederlandse tijd vast aan het ISS. Morgen is er de eerste van drie uiterst complexe ruimtewandelingen om de elektrische bekabeling van het complex te wijzigen en een nieuw stalen gebinte aan te hechten.

Bron: Belga