Succesvolle loskoppeling Discovery van ISS

Het ruimteveer Discovery heeft zich maandagavond succesvol gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld. De Discovery was zaterdag vertrokken vanaf de basis in Florida.

Binnen enkele uren, na het opengaan van de luiken tussen beide ruimteschepen, zal de Amerikaanse astronaute Sunita Williams kennismaken met haar woonst voor enkele maanden. Daarnaast zal de Duitser Thomas Reiter in het ISS zijn Zweedse collega Christer Fuglesang van het Europese Ruimtevaartbureau ESA verwelkomen. De zeven opvarenden van de Discovery staan voor de moeilijkste assemblagemissie ooit. Zij moeten de bedrading van het ISS zodanig vervangen dat het complex maximaal kan profiteren van de twee nieuwe gigantische zonnepanelen, die enkele weken geleden door de bemanning van de Atlantis zijn aangehecht.

De twaalfdaagse missie is nodig om de bouw van het ruimtestation te voltooien. Een aantal astronauten zal onder meer tijdens twee ruimtewandelingen acht jaar oude stroomkabels vervangen door nieuwe permanente bedrading.

Na de koppeling heeft de bemanning met een camera de linkervleugel van het ruimtevaartuig geïnspecteerd nadat een sensor had aangegeven dat de vleugel mogelijk lichtelijk was geraakt door een onbekend object. Volgens de NASA is er geen reden tot bezorgdheid.

Het zwevende laboratorium moet in 2010 compleet zijn, omdat de Verenigde Staten dan de ruimteveren uit de dienst halen.

De regering-Bush wil de miljarden die dan vrijkomen, gebruiken om de mens weer naar de maan te brengen. Uiteindelijk moet dit ambitieuze programma Amerikaanse astronauten zelfs naar Mars brengen.

Bron: ANP