Onder het oppervlak van Mars ligt een ouder, verweerder gezicht van de planeet begraven. Dat tonen de resultaten van de MARSIS radar van Mars Express. Volgens de hoofdonderzoeker van MARSIS, Giovanni Picardi van de Universiteit van Rome ‘La Sapienza’, geeft dit ongekende nieuwe aanwijzingen over de nog steeds raadselachtige geologische geschiedenis van Mars.
MARSIS is de eerste radar die onder het oppervlak van een planeet kan kijken,. De observaties duiden er sterk op dat zeer oude inslagkraters onder de gladde, lage vlaktes van de noordelijke hemisfeer van Mars begraven liggen. De techniek maakt gebruik van echo’s van radiogolven die onder het oppervlak doordringen.
MARSIS heeft bewijs gevonden dat deze begraven inslagkraters – van ongeveer 130 tot 470 kilometer in diameter – onder een groot deel van het noordelijke laagland aanwezig zijn.
“Met MARSIS is het net alsof je röntgenogen hebt”, aldus Thomas R. Watters van het National Air and Space Museum’s Center for Earth and Planetary Studies, Washington, en hoofdauteur van de resultaten. “Naast het vinden van tot nu toe onbekende inslagkraters hebben we ook bevestigd dat enkele subtiele, ruwweg ronde, topografische depressies in het laagland te maken hebben met inslagen.”
Onderzoek naar hoe Mars zich heeft ontwikkeld helpt bij het begrijpen van de vroege aarde. Sommige tekenen van de krachten die een paar duizend miljoen jaar geleden aan het werk waren zijn op aarde moeilijker te ontdekken omdat veel ervan zijn vernietigd door tektonische activiteit en erosie.
De nieuwe ontdekkingen brengen planeetwetenschappers dichter bij het begrijpen van een van de hardnekkigste mysteries over de geologische evolutie en geschiedenis van Mars. In tegenstelling tot op aarde is er op Mars een treffend verschil tussen de noordelijke en zuidelijke halfronden. Vrijwel het volledige zuidelijke halfrond bestaat uit ruw hoogland met veel kraters, terwijl het grootste deel van het noordelijke halfrond gladder en lager is.
Aangezien de inslagen waardoor kraters worden veroorzaakt overal op een planeet kunnen voorkomen, worden de gebieden met minder kraters over het algemeen gezien als jongere oppervlakken waar geologische processen de littekens van de inslagen hebben uitgewist. Het oppervlak van de noordelijke vlakten van Mars is jong en glad, bedekt met grote hoeveelheden vulkanische lava en sediment. De nieuwe gegevens van MARSIS geven echter aan dat de onderliggende korst zeer oud is.
"Het aantal begraven inslagkraters met een diameter van meer dan 200 kilometer dat we met MARSIS hebben gevonden”, zei Jeffrey Plaut, MARSIS co-Principal Investigator, van het Jet Propulsion Laboratory, California, "vertelt ons dat de onderliggende korst in de noordelijke laaglanden zeer oud moet zijn, uit het Vroege Noachian tijdvak (dat duurde van het ontstaan van de planeet tot ongeveer vierduizend miljoen jaar geleden)”. Het Vroege Noachian was een tijdvak waarin in het hele zonnestelsel zeer veel inslagkraters ontstonden.
De resultaten geven aan dat de korst van de noordelijke laaglanden net zo oud is als de oudste blootgestelde zuidelijke hooglanden, die ook zijn gedateerd op het Noachian tijdvak, en dat de tweedeling tussen de noordelijke en zuidelijke hemisferen waarschijnlijk heel vroeg in de geschiedenis van Mars is ontstaan.
"Deze resultaten zijn echt interessant en ongekend”, voegde Giovanni Picardi, hoofdonderzoeker van MARSIS, van de Universiteit van Rome ‘La Sapienza’ toe. "MARSIS kan bijdragen aan het begrip van de geologie van Mars door middel van het analyseren van de morfologie op en onder het oppervlak. Daarnaast kunnen we, met een gedetailleerde analyse van de gegevens van het instrument, ook waardevolle aanwijzingen verkrijgen over de samenstelling van de materialen.”
Bron: ESA