Geomagnetische storm op weg naar de aarde

Op dit moment is er een sterke geomagnetische storm op weg naar de aarde. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat er in de komende uren verschillende satellieten en elektriciteitsnetwerken zullen uitvallen of blijvend beschadigd zullen worden. De storm (die kleine geladen deeltjes bevat) is afkomstig van de zonnevlek 230, die gisteren voor de derde keer is uitgebarsten in een week tijd.

Volgens het NOAA Space Environment Center is deze geomagnetische storm en het kan het de nodige problemen veroorzaken. Door de enorme schokgolf kunnen communicatie- en elektriciteitssystemen uitvallen. Naast vele problemen zal de uitbarsting ook zorgen voor poollicht in de Verenigde Staten, Canada en misschien zelfs in Nederland.

Eerder deze week meldde NASA dat de bemanningsleden van het International Space Station (ISS) uit voorzorg binnen moesten blijven door de grote hoeveelheid radioactieve straling die is vrijgekomen bij een eerdere uitbarsting van de zonnevlek 230. Deze uitbarsting betrof een X6-flare. Op 5 december ontstond er tevens een X9-zonnevlam op het zonneoppervlak, alleen was die zonnevlam was niet gericht op de aarde, en daarom konden we op aarde weinig merken van de elektrisch geladen deeltjes die in botsing kwamen met het magnetische veld rondom de aarde.

Bron: Spaceweather