Tweede ruimtewandeling geslaagd

De tweede ruimtewandeling van de astronauten Robert Curbeam en Christer Fuglesang van het ruimteveer Discovery is succesvol verlopen, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag.

In september werden twee gigantische zonnepanelen aangehecht die de stroomvoorziening van het complex moeten verdubbelen. Op zijn beurt moet dat tot een verdubbeling van de bemanning en de aanhechting van een Japans en Europees lab leiden. Curbeam en Fuglesang moesten er juist voor zorgen dat de fotovoltaïsche panelen effectief stroom kunnen gaan leveren.

Zaterdag moet Curbeam weer naar buiten, dit keer met astronaute Sunita Williams, om de twee andere circuits te verleggen. In plaats van zoals gepland minstens zes uur buiten te werken, klaarden Curbeam en Fuglesang al hun klussen op vijf uur tijd. Ze hadden op het einde van de vluchtleiding te horen gekregen dat er geen werk meer was.

Het was de 75ste ruimtewandeling in het kader van de assemblage en het onderhoud van het ISS, goed voor meer dan 455 uur buiten werken. Het totaal voor deze Shuttlemissie komt op 11 uur 36 minuten. Wellicht komt er begin volgende week een extra ruimtewandeling om een woensdag niet volledig ingeklapt zonnepaneel manueel op te vouwen.

Bron: ANP / Belga