Derde ruimtewandeling gedeeltelijk een succes

De astronauten van het ruimteveer Discovery zijn er tijdens hun derde ruimtewandeling niet in geslaagd om een zonnepaneel van het Internationale Ruimtestation ISS volledig in te klappen. Mogelijk komt er een vierde ruimtewandeling. “De astronauten maakten vorderingen waardoor de oude zonnepanelen al 65 % zijn ingeklapt, maar een nieuwe ruimtewandeling om ze volledig in te klappen, blijft mogelijk”, aldus een woordvoerder van het ruimtevaartorganisatie NASA.

Twee astronauten hebben voorbije nacht de resterende elektrische circuits van het Internationaal Ruimtestation ISS verlegd. Robert Curbeam en Sunita Williams werkten in totaal zeven uur 31 minuten buiten aan de stroomvoorziening van het complex.

Zij moesten, als aanvulling van soortgelijk werk buiten twee dagen geleden, elektrische circuits zodanig wijzigen dat het complex maximale stroomtoevoer krijgt van twee gigantische zonnepanelen die in september zijn aangehecht. Dankzij het werk buiten kunnen een Europees en een Japans lab worden aangehecht en kan de bemanning verdubbelen.

Door gebrek aan tijd is het duo er niet in geslaagd een extra taak af te werken, het manueel inklappen van een nukkig zonnepaneel. Die operatie begon woensdag. Curbeam en Williams konden het zonnepaneel maar voor 65 procent weer opvouwen. Maandag is er een extra ruimtewandeling om het probleem te verhelpen.

Bron: Belga