Op 27 oktober stond de planeet Venus in conjunctie met de zon. Sindsdien stond de tweede planeet van ons zonnestelsel te dicht bij de zon om waargenomen worden. Niettemin, Venus is op dit moment naar het oostelijke deel van de hemel op weg en zal in de komende week langzaam maar zeker ontsnappen uit het felle zonlicht, die Venus een maand lang overstraalde.
Dan verschijnt ze even na zonsondergang ten oosten van de zon. Als avondster staat Venus iedere dag iets verder van de ondergaande zon af, tot ze zich het verst ten oosten van de zon verwijderd heeft en tot drie uur na zonsondergang in de schemering zichtbaar blijft. In de avonden daarna nadert ze de zon weer om bij haar passage vóór de zon langs gedurende enkele dagen in het heldere daglicht uit het zicht te verdwijnen, waarna ze als morgenster weer ten westen van de opgaande zon verschijnt.
In het begin van december stond deze planeet slechts 4 graden boven de zuidwestelijke horizon na zonsondergang. Op dat ogenblik verdween Venus een half uur na zonsondergang onder de horizon. De planeet zou alleen zichtbaar geweest zijn voor de meest ambitieuze waarnemers, maar daar komt de komende week verandering in. Dan is Venus geleidelijk aan beter zichtbaar aan de hemel. Tijdens de vroege avond, staat de planeet al 20 graden boven de zuidwestelijke horizon, bijna 50 minuten na zonsondergang.
De planeet heeft op dit moment een magnitude van -3.8 en is met een verrekijker of een kleine telescoop al te vinden na zonsondergang. Kenmerkend zijn de schijngestalten van Venus, die met een kleine telescoop al waargenomen kunnen worden.
Bron: Nieuwsbrief SPACE.com