Google en NASA gaan met elkaar samenwerken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

De NASA gaat nauw samenwerken met Google. Het eerste van verschillende gezamenlijke projecten concentreert zich op het online plaatsen van data die NASA verzamelt. Het Amerikaanse ruimteagentschap, dat regelmatig moet strijden voor het behoud van zijn budget, hoopt via de samenwerking het grote publiek warm te krijgen voor zijn activiteiten.

Surfers krijgen toegang tot actuele weerbeelden en 3D-kaarten in hoge resolutie van de maan en Mars. Deze informatie zou onder meer in Google Earth beschikbaar worden. In de toekomst wordt het misschien ook mogelijk om online de positie van het Internationale Ruimtestation (ISS) te bepalen en vluchten van Space Shuttles te volgen.

Google en NASA tekenden al in september 2005 een memorandum om meer samen te werken. De afspraken die toen zijn gemaakt worden nu in een definitief akkoord gegoten. Zo mag het internetbedrijf een riante onderzoekseenheid vestigen op de terreinen van het NASA Ames Research Center in Silicon Valley, dicht bij het Google-hoofdkwartier in Mountain View.

De twee organisaties willen ook op technisch vlak de banden aanhalen. Beide moeten veel data verwerken en maken daarvoor gebruik van supercomputers en geavanceerde software. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze elkaar vinden, beweert Google-CEO Eric Schmidt: “NASA heeft een schat aan technische expertise en data die zeer nuttig zullen zijn voor Google, terwijl wij worstelen met nieuwe computing-uitdagingen”.

De twee organisaties willen niet alleen NASA-informatie toegankelijk maken, ze zeggen ook samen te willen werken bij gebruikersonderzoeken en het ontwikkelen van cognitieve modellen voor interactie tussen computer en mens. Het ruimteagentschap is ook van plan Google-technologie te gebruiken voor het zoeken binnen zijn gigantische hoeveelheid wetenschappelijke data.

Half november sloot het European Space Agency (ESA) ook een overeenkomst met Google. ESA stelde toen 130 satellietbeelden beschikbaar voor Google Earth.