Uitbarsting zon alleen lastig voor satellieten

Een uitbarsting op de zon, waarbij op 13 december grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de Aarde zijn gestuurd, heeft enkele satellieten van ESA last bezorgd, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau zelf meegedeeld. De krachtige geomagnetische storm bereikte onze planeet op 14 december. Technici op de grond kregen te kampen met anomalieën bij verschillende satellieten.

Vooral de vier kleine Clusterkunstmaantjes die juist de zon en haar invloed op de aardse magnetosfeer bestuderen, kenden problemen. Bij de ambitieuze milieusatelliet Envisat viel de boordcomputer uit, waarbij alle instrumenten sloten. Uit voorzorg werden op de astrofysische onderzoeksssatelliet Integral twee instrumenten stilgelegd.

In het Internationaal Ruimtestation sliepen de astronauten in afgeschermde delen. ESA wijst erop dat een en ander de noodzaak aantoont van in ontwikkeling zijnde middelen om dergelijke stormen te kunnen voorspellen.

Omdat er grote hoeveelheden geladen deeltjes op aarde afkwamen was er uiteraard poollicht te zien. Hieronder een selectie van mooie poollichtfoto’s.


Reykjavik, IJsland, 14 december


Tromso, Noorwegen, 14 december


Harstad, Noorwegen, 14 december


Summit Lake, Kenai Peninsula, Alaska, 14 december


Riding Mountain National Park, Manitoba, Canada, 15 december 2006


Reykjavik, IJsland, 6 december


Poollicht vanuit de rumte, 14 december

Bron: Belga / Spaceweather