Space Shuttle Discovery veilig geland in Florida

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is vrijdag om 23.32 uur Nederlandse tijd veilig geland op het terrein van het Kennedy Space Center in Florida. Gezagvoerder Mark Polansky van de Discovery zei na de landing dat hij zeer trots was op het hele team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Discovery landde later dan de bedoeling was, omdat het aanvankelijk slecht weer was. Slechts een uur voor de landing werd in Florida het groene licht voor de terugkeer van de Discovery gegeven.

Het ruimteveer bracht Thomas Reiter, een Duitse astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, van het ISS terug naar de aarde. Hij was op 4 juli, ook met de Discovery, afgereisd. Bij zijn terugkeer had hij onder meer het gezelschap van zijn Zweedse ESA-collega Christer Fuglesang, die tijdens zijn eerste missie meteen drie keer in de ruimte heeft gewandeld. Omgekeerd bleef de Amerikaanse Sunita Williams achter in het ISS, waar ze het gezelschap heeft van een Amerikaan en een Rus.

Tijdens vier ruimtewandelingen werd eerst een nieuw gebinte aan het ISS bevestigd. Het complexe verleggen van de elektrische bekabeling, aan de buitenzijde van het complex, bleek redelijk onverwacht zowat een fluitje van een cent te zijn. Het zorgde er voor dat het ISS nu optimaal stroom kan krijgen van twee gigantische zonnepanelen, die tijdens een eerdere missie waren aangehecht. Enkel het inklappen van een – voorlopig onnodig – zonnepaneel zorgde voor problemen. Een extra ruimtewandeling bracht soelaas. De Amerikaan Robert Curbeam werd aldus de eerste die vier keer buiten werkte tijdens een en dezelfde Shuttlemissie. Voor het eerst sinds het dodelijke ongeluk met het veer Columbia op 1 februari 2003 en de herneming van het programma in de zomer van 2005, vlogen er op één jaar weer drie Shuttles. Ze gaan in 2010 definitief op stal.

Bron: ANP