Stofschijf rondom witte dwerg laat einde zonnestelsel zien

De astronoom Boris Gänsicke van de Universiteit in Warwick heeft onlangs een stofschijf ontdekt rondom een witte dwerg die aan het eind van haar leven is gekomen. Volgens wetenschappers is de stofschijf waarschijnlijk ontstaan door het verdampen van een asteroïde. Met gaat er vanuit dat zoiets over 4,5 miljard jaar ook zal gebeuren, wanneer de zon explodeert. Wetenschappers zijn erg benieuwd of dit over een paar miljard jaar ook met onze planeet gaat gebeuren.

Gänsicke was enkele weken geleden bezig met het observeren van de spectra van honderden witte dwergen in het heelal met zijn telescoop. Na een tijdje stuitte hij op de witte dwergster G29-38, één van de vele restanten van middelgrote sterren in het heelal. Gänsicke nam zeer ongebruikelijke calcium emissielijnen aan het rode eind van het spectrum waar, iets buitengewoon ongewoons. Het is namelijk een feit dat dit verschijnsel niet voorkomt bij gewone sterren, laat staan bij witte dwergsterren.

Uit recente observaties blijkt dat het om een stofschijf gaat. Volgens Gänsicke is de ontdekking “het eerste harde bewijs voor de aanwezigheid van stofschijven rondom witte dwergen”, zegt hij tegen de gezaghebbende website Space.com.

Wetenschappers denken dat de stofschijf is ontstaan door de verdamping van een asteroïde, die zich ver van de moederster bevond, maar door een groot object werd geraakt (vermoedelijk een andere asteroïde). Door dichte nadering van de asteroïde bij haar moederster bezweek het hemellichaam aan de zwaartekracht van de ster en verdampte.

Bron: Space.com