Astronaute Sunita Williams knipt haar af voor goede doel

De 41-jarige Sunita Williams, astronaute van missie STS-116, doneert haar paardenstaart nu aan een organisatie die pruiken maakt voor kinderen die hun haar hebben verloren door chemotherapie of andere medische problemen. Williams heeft haar haar speciaal maandenlang laten groeien, vertelde haar moeder in de krant USA Today van vrijdag.

Pas nadat zij vorige maand voor een half jaar in het ISS was ingetrokken, liet zij haar staart afknippen. De missie STS-116 liep afgelopen vrijdag ten einde, toen Space Shuttle Discovery succesvol landde in Florida.

Dat ging in de ruimte, waar geen zwaartekracht is, met speciale voorzorgsmaatregelen gepaard. Om te voorkomen dat stukjes haar in de ruimte gingen zweven, gebruikte medeastronaut Joan Higginbotham een schaar waaraan een soort stofzuiger was bevestigd. Lang haar kan in de ruimte problemen opleveren. De lokken zweven in het rond en lijken een eigen leven te lijden. Eerdere vrouwelijke bewoners van het ISS, Susan Helms en Peggy Whitson, hadden kort haar.

Astronaute Lisa Nowak deed haar haar in een staartje maar kreeg ook daar problemen mee. Tijdens een vlucht in Space Shuttle Discovery afgelopen juli bleef haar staart plakken aan het klittenband dat aan het plafond van de Shuttle was bevestigd.

Bron: ANP