Ruimtesonde Hinode (Solar-B) maakt eerste foto’s

De Japanse ruimtesonde Hinode (Solar-B) heeft zijn eerste foto’s gemaakt van de zon. Het betreft enkele veelbelovende röntgen- en ultravioletfoto’s. Solar-B, een internationale missie om de zon te bestuderen, is op 22 september jongstleden vanuit Japan gelanceerd. In de ruimte kreeg Solar-B een nieuwe koosnaam: Hinode, dat zonsopkomst betekent.

Geleid door het Japanse Ruimtevaart Bureau is de Solar-B een samenwerking tussen verschillende ruimtevaartorganisaties van Japan, Amerika, Engeland en Europa. Het Marshall Center hielp de wetenschappelijke instrumenten te ontwikkelen samen met de NASA en ondersteuning van academici en industrie.

Solar-B is een internationale missie om onze naaste ster, de zon, te bestuderen. Om dit te doen heeft de Solar-B een drietal instrumenten tot haar beschikking; een optische telescoop, een röntgen- telescoop en een ultraviolette spectrometer. Samen zullen deze instrumenten de opwekking, stroom en verdeling van de magnetische energie van de fotosfeer tot de corona van de zon bestuderen en onderzoeken hoe energie opgeslagen wordt en weer door het magnetische veld van de zon wordt uitgestoten.

Door het magnetische veld te bestuderen hopen wetenschappers een nieuw licht te kunnen krijgen op de explosieve zonneactiviteiten die satellieten en energiecentrales op aarde kan beïnvloeden en astronauten kan bedreigen op weg naar de maan. Ze zullen speciaal letten op de manier hoe explosieve energie uitbarstingen ontstaan om zo een voorspelling te kunnen doen wanneer er een uitbarsting plaatsvindt.

Bron: NASA