Tsjechië vanaf januari volwaardig lid van ESO

Tsjechië is met ingang van 1 januari 2007 volwaardig lid van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Tsjechië wordt alweer de dertiende lidstaat van de ESO (European Southern Observatory). Tsjechië is het eerste niet-West-Europese land dat lid is van de ESO. De overeenkomst werd gisteren, op 22 december, in Praag ondertekend door directeur-generaal Catherine Cesarsky van de ESO en onderwijsminister Miroslava Kopicová van Tsjechië.

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (European Southern Observatory) is een Europese organisatie die zich bezighoudt met astronomisch onderzoek. De ESO beheert twee sterrenwachten in Chili, een op La Silla, ten oosten van La Serena, de ander op Paranal, ten noordoosten van Antofagasta. Op Paranal bevindt zich de Very Large Telescope (VLT). Op dit moment wordt een derde faciliteit gebouwd op de hoogvlakte van Chajnantor, waar de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) zal verrijzen. Van de ESO zijn elf Europese landen lid en het hoofdkwartier is gevestigd in Garching, bij München.

De deelnemende landen zijn: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië en Tsjechië.

Bron: ESA