België reikt ruimtevaartprijs Odissea uit

Afgelopen dinsdag reikte Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin de ruimtevaartprijs Odissea uit, genoemd naar de gelijknamige ruimtemissie van Frank de Winne. De prijs wordt uitgereikt aan een laatstejaarsstudent van een universiteit of hogeschool, die een thesis of studie heeft gemaakt rond ruimtevaart in de breedste betekenis van het woord.

Een jury onder voorzitterschap van de eerste Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout selecteerde een laureaat uit vijf studenten. De jury koos voor Charles Hanot, student aan de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Universiteit Luik, voor zijn scriptie Investigation of a down scoped version of the Darwin mission.

De prijs bestaat uit een beurs van 8000 euro voor een verblijf in Europa in een ruimtevaartorganisatie of -bedrijf. Via deze prijs wil de Senaat de interesse wekken van de jongeren voor wetenschap in het algemeen en ruimtevaart in het bijzonder. De titel van de scriptie verwijst naar het ESA-projct Darwin. Met dit project wil ESA zoeken naar sporen van leven bij aardachtige planeten. De lancering van verschillende ruimtesondes is voorzien voor rond 2015.

Bron: ESA