Zonnevlek 930 groeit uit tot gigantische vlek op de zon

De zonnevlek 930 is op dit moment op de achterkant van de zon verder aan het groeien. De zonnevlek, die in midden december zorgde voor enkele spectaculaire uitbarstingen op de zon, heeft zich nu in tweeën gesplitst en is groter dan ooit tevoren. De zonnevlek produceerde een week geleden een X9, X6, X3 en X1 zonnevlam, wat er voor zorgde dat mensen in de noordelijk gelegen landen op aarde poollicht te zien kregen en verschillende satellieten werden beschadigd. Zal de zonnevlek ons de komende week ook in de problemen gaan brengen?

De uitbarstingen op de zon van vorige week, hebben alleen enkele satellieten van ESA last bezorgd, zo meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De laatste, krachtige geomagnetische storm bereikte onze planeet op 14 december. Technici op de grond kregen te kampen met anomalieën bij verschillende satellieten.

Vooral de vier kleine Clusterkunstmaantjes die juist de zon en haar invloed op de aardse magnetosfeer bestuderen, kenden problemen. Bij de ambitieuze milieusatelliet Envisat viel de boordcomputer uit, waarbij alle instrumenten sloten. Uit voorzorg werden op de astrofysische onderzoekssatelliet Integral twee instrumenten stilgelegd. In het International Space Station (ISS) sliepen de astronauten in afgeschermde delen. ESA wijst erop dat een en ander de noodzaak aantoont van in ontwikkeling zijnde middelen om dergelijke stormen te kunnen voorspellen.

Het is honderd procent zeker dat zonnevlek 930 deze week verschijnt aan de voorkant van de zon. Het is zelfs mogelijk dat de zonnevlek dan ruim twee keer zo groot is geworden dan een week geleden. 930 kan dan opnieuw grote zonnevlammen produceren, wat kan betekenen dat in verschillende landen poollicht te zien zal zijn tijdens de jaarwisseling. Misschien zelfs in Nederland, wie weet.. Houd AstroVersum dus de komende dagen goed in de gaten!


Een helioseismische holografie gemaakt van de achterkant van de zon

Bron: Spaceweather