COROT wordt morgenmiddag gelanceerd

Woensdag gaat de zoektocht naar aardse planeten een stap verder. Met de lancering van de COROT wordt het voor wetenschappers mogelijk om buiten ons eigen zonnestelsel te speuren naar soortgelijke planeten die slechts een paar keer groter zijn dan de aarde.

De COROT wordt woensdagmiddag gelanceerd vanaf de lanceerbasis Cosmodrome, Baikonur in Kazachstan. Aan de missie, die onder leiding van de Fransen staat, werken België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië mee. Ook de European Space Agency (ESA) is bij het project betrokken.

De missie gaat ongeveer zo’n 30 maanden duren. De COROT zal in die tijd in een baan om de aarde gebracht worden op een hoogte van 827 kilometer. De satelliet zal daar sterrenstelsels gaan observeren. Planeten met kenmerken zoals aarde zijn essentieel in de zoektocht naar buitenaards leven.

“Wij wachten al 25 jaar om een dergelijke missie te kunnen lanceren”, verklaarde professor Ian Roxburgh van de ESA tegenover de BBC. “Het is de eerste missie die op zoek gaat naar planeten die op de aarde lijken. Wij kunnen waarschijnlijk planeten zien die slechts twee keer zo groot zijn als de aarde.”