Van op de basis Baikonoer in Kazachstan heeft Rusland gisterenavond succesvol met een Proton-raket drie navigatiesatellieten gelanceerd, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos zondag bekendgemaakt.
De Proton-K vertrok om 21.38 uur Nederlandse tijd, met in de nok van de krachtige drietrapsdraagraket drie Glonass navigatiesystemen. Dankzij twee ontbrandingen van deze extra-trap arriveerden de drie 1,5 ton wegende satellieten zowat vier uur na lancering in de gewenste lage baan, met een inclinatie van 64,8 graden ten opzichte van de evenaar. Ze vliegen nu op eigen kracht naar hun eigen positie.
Terwijl Europa met Galileo zijn eigen satellietnavigatiesysteem aan het uitbouwen is als antwoord op het Amerikaanse GPS, is Rusland aan een inhaalbeweging bezig met Glonass.
De Russen doen er alles aan dit systeem in versneld tempo op peil te brengen en te moderniseren. In plaats van in 2012 (zoals oorspronkelijk gepland) moet het al in 2009 weer helemaal operationeel zijn, aldus de Russische minister van defensie Sergej Ivanov.
Glonass dateert van 1983 en bestaat nominaal uit 24 satellieten. Maar het kan met achttien stuks ook volledig functioneren. Tot voor maandag waren er veertien stuks in de ruimte. Het betreft navigatiesatellieten van de eerste generatie en van een eerste opwaardering, Glonass-M.
Glonass-M heeft een levensduur van zeven jaar, heeft een tweede kanaal voor civiele gebruikers en biedt haar gebruikers meer nauwkeurigheid, tot dertig meter. Een volgende generatie is van de klasse Glonass-K en zal een levensduur tot twaalf jaar hebben.
Volgens Ivanov onderhandelt een reeks landen, waaronder “naties met een grote bevolking”, nu met Rusland om deel te nemen in Glonass “omdat die landen meer vertrouwen hebben” in Rusland (dan de VS en/of Europa). De vice-premier noemde Glonass een “belangrijk element van de Russische soevereiniteit”.
De ontvangstapparatuur zal zodanig worden ontwikkeld dat zij ook signalen van GPS en Galileo zal kunnen oppikken. “Dit betekent dat het (Glonasssysteem) niet alleen in Rusland maar op de hele wereldmarkt competitief zijn zal.”
In november heeft het Russische ministerie van de defensie alle restricties opgeheven die er tot dan toe golden om de “belangen van de staat te beschermen”.