KNMI: 2006 is het warmste jaar ooit

Dit jaar gaat de boeken in als het warmste ooit in Nederland gemeten. De gemiddelde jaartemperatuur komt ruim boven de elf graden uit, blijkt uit gegevens van het KNMI. Daarmee wordt het in 1990 gevestigde en in 1999 en 2000 geëvenaarde record van 10,9 graden overtroffen. De gemiddelde jaartemperatuur is 9,8 graden. Dit jaar is de tiende keer op rij dat de gemiddelde temperatuur boven de tien graden uitkomt.

De hoge gemiddelde temperatuur komt niet uit de lucht vallen. Regelmatig werden de afgelopen maanden warmterecords gemeld. Dit jaar waren de maanden juli en september de warmste ooit gemeten. In juli werd het gemiddeld 22,3 graden, in september 17,9. De gemiddelde temperatuur in de herfst, de maanden september, oktober en november, was met 13,6 graden ook nog niet eerder zo hoog. Op verscheidene dagen werden warmterecords gevestigd.

Oktober en november waren dit jaar de op een na warmste maanden ooit gemeten en mei en december kregen een toptiennotering. De zomer van dit jaar eindigde als geheel op de derde plaats op de lijst van warmste zomers; alleen in 1947 en 2003 was het warmer. Bijzonder was ook dat Nederland dit jaar twee hittegolven kende. Dat was sinds 1948 niet meer voorgekomen.

Naast de extreme warmte waren er nog enkele weersomstandigheden die voor Nederlandse begrippen vreemd waren. Zo was de maand augustus nog nooit zo nat als dit jaar. Met gemiddeld over het land 184 millimeter neerslag tegen normaal 62 millimeter werd het record uit 1969 gepasseerd.

Een najaarsstorm met zware windstoten eind oktober zorgde voor een recordhoge waterstand voor de kust van het Groningse Delfzijl. Het record kwam op 4,83 meter boven NAP tegen een hoogte 4,50 meter boven NAP die in 1825 werd gemeten. Daarnaast was Koninginnedag dit jaar opvallend koud. Met een schamele 11,4 graden werd weliswaar geen record gevestigd, maar sinds 1985 was het niet meer zo koud op de nationale feestdag. Koninginnedag 2006 staat daarmee elfde op de lijst van koudste Koninginnedagen.

Bron: Novum