Gigantische ijsschots afgescheurd in Canada

Een gigantische ijsschots heeft zich 16 maanden geleden in de Arctische Eilanden in Canada, op 800 kilometer van de Noordpool, afgescheurd. De massa ijs, even groot als 11.000 voetbalvelden, dreef zo’n 50 kilometer verder en hechtte zich daar aan het bevroren zeewater. “Dit is dramatisch”, zegt Vincent Warwick van de universiteit van Laval. “Delen van Canada, die voor duizenden jaren intact zijn gebleven, gaan verloren door het warme weer. Dit is een signaal van de versnelde opwarming van de aarde.”

De wetenschapper beweert ook dat hij op tien jaar tijd niet zoveel ijs in één keer zag afscheuren. “Alle Arctische Eilanden zijn 90 procent kleiner geworden in de laatste honderd jaar. We kunnen de veranderingen misschien niet 100 procent wijten aan het klimaat, maar de opwarming speel zeker een grote rol”, aldus de wetenschapper.

“Wat ons nog het meest verbaasde, is hoe snel dit kon gebeuren”, zegt Luke Copland van de Universiteit van Ottawa. “Nog geen 10 jaar geleden namen onderzoekers aan dat de opwarming van de aarde geleidelijk aan zou gaan. Maar nu blijkt dat de ijsschotsen niet enkel smelten, maar dat ze vrij plotseling, op één uur tijd kunnen afscheuren en wegdrijven.”

De Canadese ijsschotsen zijn bedekt met ijs dat 3000 jaar oud is. Ze drijven op zee, maar zijn verbonden met het land. Volgens Noordpoolonderzoeker Derek Mueller worden de ijsschotsen elk jaar zwakker. “We verliezen onze schotsen, die toch wel deel uitmaken van het Canadese landschap. Bovendien kan de ijsschots naar de open zee drijven, waar handelsschepen langskomen. We zullen deze locatie nog enige tijd in de gaten moeten houden.”

Bron: Belga