Astronauten ISS beginnen aan ruimtewandeling

Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vandaag begonnen aan een nieuwe ruimtewandeling om de assemblage van het complex verder af te werken. Michael Lopez-Alegria en Sunita Williams begonnen om 16.14 uur aan een uitje ter activering van het complexe koelingssysteem van het ISS op ammoniak. Van binnen het ISS houdt de Rus Mikhaïl Tjoerin een oogje op de gang van zaken.

(meer…)

Lees verder Astronauten ISS beginnen aan ruimtewandeling

Kortsluiting camera Hubble; ACS waarschijnlijk verloren

De belangrijkste camera van de Hubble Space Telescope is er afgelopen weekeinde voor de derde keer in minder dan een jaar tijd mee opgehouden. Tweederde van de capaciteit zal waarschijnlijk voorgoed onbruikbaar blijven, zo meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag.

(meer…)

Lees verder Kortsluiting camera Hubble; ACS waarschijnlijk verloren

‘Levensvormen zitten diep in Martiaanse grond’

Volgens een team astronomen, onder leiding van de Amerikaanse geoloog Lewis Dartnell, zijn bacteriën op de Rode Planeet Mars niet op het oppervlak te vinden, maar diep in de Martiaanse grond. “De bacteriën kunnen absoluut niet tegen de kosmische en ultraviolette straling op Mars en daarom bevinden ze zich diep onder het Martiaanse oppervlak”, aldus Dartnell tegenover American Geophysical Union, een grote wetenschappelijk community.

(meer…)

Lees verder ‘Levensvormen zitten diep in Martiaanse grond’

Dreiging stijging temperatuur deze eeuw

De temperatuur op onze planeet zal deze eeuw door de klimaatsverandering met 2 tot 4,5 graden toenemen, al is een stijging van zes of meer graden niet uit te sluiten. Dit staat in een voorlopig rapport van het Intergouvernementeel Panel met betrekking tot Klimaatsverandering (IPCC) dat de Britse kwaliteitskrant The Independent heeft kunnen inkijken.

(meer…)

Lees verder Dreiging stijging temperatuur deze eeuw

[Fotogallerij] Kennen we McNaught nog?

Al één week is er niets meer op AstroVersum gekomen over deze komeet, dus is het weer tijd om weer is te genieten van de prachtige foto’s die de afgelopen dagen zijn genomen. Komeet McNaught is ondertussen de komeet van het jaar 2007 en één van helderste en mooiste kometen van de afgelopen eeuw te noemen.

(meer…)

Lees verder [Fotogallerij] Kennen we McNaught nog?

Zweden gaat beginnen met ruimtetoerisme

Zweden gaat beginnen met ruimtetoerisme
Zweden heeft een akkoord ondertekend met Virgin Galactic, de onderneming van de Britse miljardair Richard Branson die ruimtereizen aanbiedt, voor het gebruik van de Zweedse stad Kiruna vanaf 2010.

(meer…)

Lees verder Zweden gaat beginnen met ruimtetoerisme

‘First light’ van asteroïde 21 Lutetia voor Rosetta

‘First light’ van asteroïde 21 Lutetia voor Rosetta
Eerder deze maand heeft de sonde Rosetta zijn eerste blik geworpen op de asteroïde 21 Lutetia, één van de doelstellingen tijdens zijn lange missie. De camera OSIRIS van Rosetta zag de asteroïde als een klein stipje bewegen tussen de sterren. Op 10 juli 2010 zal de sonde de asteroïde op een afstand van 3000 kilometer passeren en daarna vliegen richting de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

(meer…)

Lees verder ‘First light’ van asteroïde 21 Lutetia voor Rosetta

James Webb Telescope krijgt 62.000 microluikjes

Technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben gisteren de details van een nieuw systeem bekendgemaakt om verafgelegen sterrenstelsels in het heelal beter te kunnen observeren. De volgens NASA “opvolger van de bekende Hubble Space Telescope”, de James Webb Telescope, zal het nieuwe systeem als eerste telescoop in gebruik nemen. Bij de telescoop zullen de microluikjes ervoor zorgen dat verafgelegen sterrenstelsels beter gefocust, zodat James Webb nóg scherpere foto’s zal kunnen maken.

(meer…)

Lees verder James Webb Telescope krijgt 62.000 microluikjes

Atmosfeer Mars in bodem gezakt

Het water en de koolstofdioxide (CO2) die ooit de atmosfeer van Mars hebben uitgemaakt, zijn maar in kleine proporties in de ruimte verspreid geraakt en zouden zich vooral in de ondergrond van de Rode Planeet bevinden. Dit staat te lezen in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

(meer…)

Lees verder Atmosfeer Mars in bodem gezakt

Eerste foto COROT vandaag gepubliceerd

De op 27 december succesvol met een Soyuz-raket gelanceerde Franse satelliet COROT heeft een eerste foto gestuurd waarvan de kwaliteit “enthousiasmerend” is, zo heeft het Franse ruimtevaartbureau CNES bekendgemaakt. De foto “is nog mooier dan ik had gedroomd” en blijkt bij een eerste analyse van goede kwaliteit te zijn, aldus astrofysicus Michel Auvergne van het Observatorium van Parijs-Meudon, aangehaald in het communiqué van het CNES.

(meer…)

Lees verder Eerste foto COROT vandaag gepubliceerd

Gun de planeet 5 minuten rust

L’Alliance pour la Planète, een groepering van een dertigtal ngo’s en milieuverenigingen, die werd opgericht op initiatief van WWF France, doet een oproep om op 1 februari collectief 5 minuten alle lichten te doven. De bedoeling is de aandacht van de burgers, de media en politici te vestigen op de energieverspilling die overmatig lichtgebruik met zich meebrengt.

(meer…)

Lees verder Gun de planeet 5 minuten rust

Ruimtecapsule India keert veilig terug op aarde

India heeft met succes een ruimtecapsule, die elf dagen in de ruimte cirkelde, naar de aarde teruggehaald. De 550 kilogram wegende ruimtecapsule lande zoals beoogd in de Golf van Bengalen, circa 140 kilometer ten oosten van de basis Sriharikota waar de capsule op 10 januari was gelanceerd.

(meer…)

Lees verder Ruimtecapsule India keert veilig terug op aarde

Komeet McNaught toch te zien aan noordelijke hemel?

Komeet McNaught, de heldere komeet die begin deze maand bij zonsondergang aan de Europese horizon te zien was, is nu te bewonderen op het zuidelijk halfrond. De komeet geeft daar een spectaculaire show aan de hemel, die met belangstelling wordt gevolgd aan de Europese sterrenwacht ESO in Paranal, Chili.

(meer…)

Lees verder Komeet McNaught toch te zien aan noordelijke hemel?

Nederlandse mag deelnemen aan ‘Mars-missie’

Voor Iahu-Anat Westenberg komt met haar komende Mars-missie een droom van jaren uit. Een droom die ontstond door haar contact met de ruimtevaart via het werk van haar moeder. Haar moeder, Artemis Westenberg, zal haar als Crew Engineer in de F.L.A.M.E. bemanning begeleiden in maart. F.L.A.M.E. staat voor Family Living Analysis on Mars Expedition, ‘a reference mission for human exploration of Mars’.

(meer…)

Lees verder Nederlandse mag deelnemen aan ‘Mars-missie’

Telescoop Dwingeloo beschikbaar voor amateur en onderwijs

Op maandag 29 januari 2007 zal bij ASTRON in Dwingeloo het officiële startschot worden gegeven voor het project om de Dwingeloo Telescoop weer bruikbaar te maken. Dit gebeurt door middel van het organiseren van een Mini-Symposium, een "Girls Day” en inauguratie door Minister M.J.A. van der Hoeven van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen.

(meer…)

Lees verder Telescoop Dwingeloo beschikbaar voor amateur en onderwijs

COROT maakt eerste beelden

De op 27 december succesvol met een Sojoez gelanceerde Franse satelliet COROT heeft een eerste foto gestuurd waarvan de kwaliteit “enthousiasmerend” is, zo heeft het Franse ruimtevaartbureau CNES donderdag bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder COROT maakt eerste beelden

New Horizons maakt foto van Jupiter

Op weg naar de dwergplaneet Pluto zal de Amerikaanse sonde New Horizons eind februari van de zwaartekracht van de reus Jupiter gebruik maken om snelheid te winnen, zo maakte de NASA in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. New Horizons heeft inmiddels een nieuwe foto gemaakt van de grootste planeet van het zonnestelsel.

(meer…)

Lees verder New Horizons maakt foto van Jupiter

ESA en Rusland willen ruimteveer bouwen

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en Russische collega’s overwegen om een gezamenlijk ruimteveer te bouwen dat kan worden gelanceerd vanaf de Europese basis Kourou in Frans Guyana. Het ruimtevaartuig is gebaseerd op de Russische Sojoez-capsule, maakten zegslieden donderdag bekend.

(meer…)

Lees verder ESA en Rusland willen ruimteveer bouwen

Nanodetector voor onderzoek kosmische uithoeken

Een minuscule maar supergevoelige sensor helpt raadsels in de uithoeken van het heelal op te lossen. De kosmische straling met de zogenoemde terahertzfrequenties die de sensor detecteert, bevat voor sterrenkundigen belangrijke informatie over het ontstaan van sterrenstelsels en planeten.

(meer…)

Lees verder Nanodetector voor onderzoek kosmische uithoeken

Storm 18 januari was zwaarste in vijf jaar

De storm van 18 januari was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel de hele kust stond geruime tijd een zware storm, windkracht 10. Tijdens de storm viel bijzonder veel neerslag, op veel plaatsen 50 tot 60 mm in 36 uur. Dat is bijna net zo veel als er normaal in de hele maand valt. Normaal levert januari 69 mm op. Vooral tijdens buien die vergezeld gingen van hagel, onweer, slagregens en zeer zware windstoten was het zwaar weer.

(meer…)

Lees verder Storm 18 januari was zwaarste in vijf jaar

Huidige meteorieten ruim 470 miljoen jaar oud

Een kwart van de meteorieten dat tegenwoordig de aarde treft, vindt zijn oorsprong in een geweldige botsing van asteroïden 470 miljoen jaar geleden, zo heeft de Universiteit van Heidelberg bekendgemaakt. Aan de grens tussen het buitenste en het binnenste deel van ons zonnestelsel zijn toen twee vermoedelijk enkele honderden kilometers grote asteroïden met elkaar in botsing gekomen.

(meer…)

Lees verder Huidige meteorieten ruim 470 miljoen jaar oud

Rusland lanceert Progress M-59 richting ISS

Rusland heeft donderdagmorgen vroeg met succes een onbemand vrachtruimteschip naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo hebben de Russische vluchtleiding Tsoup en de NASA bekendgemaakt. Van op de basis Baikonoer in Kazachstan vertrok om 03.12 uur Nederlandse tijd een Sojoez draagraket. Die zette de Progress M-59 (P24 in het Amerikaans) in een baan om de Aarde om jacht te maken op het ISS.

(meer…)

Lees verder Rusland lanceert Progress M-59 richting ISS

Word journalist op AstroVersum!

AstroVersum wordt steeds groter en vaker bezocht de afgelopen tijd. De site is één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart van Nederland. Om ervoor te zorgen dat AstroVersum nóg actueler wordt, zijn wij op zoek naar enthousiaste mensen die op de website nieuwsberichten willen plaatsen. Interesse? Aarzel dan niet en help mee om per dag honderden bezoekers te voorzien van het actueelste en interessantste nieuws uit de wereld van de astronomie en de ruimtevaart!

(meer…)

Lees verder Word journalist op AstroVersum!

Hawking: ‘Meer aandacht aan klimaat dan terrorisme’

De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking heeft woensdag gezegd dat klimaatverandering een grotere bedreiging vormt voor de aarde dan terrorisme. Hawking deed de uitspraak terwijl andere prominente wetenschappers zich opmaakten om de grote wijzer van de zogeheten Doomsday Clock – een symbolische klok die aangeeft hoe ver de mensheid verwijderd is van nucleaire vernietiging – dichter bij middernacht te zetten.

(meer…)

Lees verder Hawking: ‘Meer aandacht aan klimaat dan terrorisme’

Zware storm bereikt morgen Nederland

Volgens het KNMI, wat staat voor het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, kan een zware stormdepressie aan het einde van deze week zorgen voor onstuimig weer. Momenteel is het nog onduidelijk hoe hard het precies gaat waaien en of de storm schade aan kan gaan richten, omdat de precieze voorspellingen sterk afhankelijk zijn van de exacte koers van de depressie.

(meer…)

Lees verder Zware storm bereikt morgen Nederland

Datum servicemissie Hubble Space Telescope bekend

Precies zeven jaar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York, op 11 september 2008, stuurt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA astronauten naar de Hubble Space Telescope om een servicemissie uit te voeren, zo maakte de baas van NASA, Michael Griffin, gisteren bekend. De ruimtevaartorganisatie ziet hun telescoop in ieder geval tot 2014 veiliggesteld.

(meer…)

Lees verder Datum servicemissie Hubble Space Telescope bekend

Egypte gaat eerste aardobservatiesatelliet lanceren

Egypte gaat binnenkort vanop een basis in Kazachstan zijn eerste observatiesatelliet lanceren, aldus een Egyptische functionaris. “Wij beginnen binnenkort aan de laatste fase met het oog op de lancering van de eerste wetenschappelijke en aardobservatiesatelliet Misr Sat 1”, zei Ayman Desouqi, verantwoordelijke van het Nationaal Centrum voor Aardobservatie. Een datum noemde hij niet.

(meer…)

Lees verder Egypte gaat eerste aardobservatiesatelliet lanceren

Geluid vliegverkeer live te volgen met Google Earth

Vliegtuigbewegingen rond Schiphol en het geluid dat daardoor op de grond wordt gehoord kunnen vanaf vandaag beluisterd worden op het internet, helemaal gratis. Met behulp van vijftig verschillende geluidsmeetpunten, ontwikkeld door het Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC) en Geluidsnet, kunnen inwoners het geluid van vliegtuigen nauwlettend in de gaten houden. De gegevens van het vliegtuigverkeer zijn te vinden met het programma Google Earth of op een website.

(meer…)

Lees verder Geluid vliegverkeer live te volgen met Google Earth

NASA’s STEREO sonde fotografeert komeet McNaught

NASA’s STEREO ruimtesonde heeft de inmiddels bekende komeet McNaught gefotografeerd. Op de afbeelding is is de nucleus van de komeet te zien, die zó fel dat het de camera verzadigd en ervoor zorgt dat er een witte streep zichtbaar is op de foto, die op 11 januari jongstleden werd gemaakt. De missie, die NASA STEREO is genoemd en 400 miljoen dollar kost, zal twee jaar duren.

(meer…)

Lees verder NASA’s STEREO sonde fotografeert komeet McNaught

[Fotogallerij] De komeet van 2007: McNaught

Komeet McNaught is ondertussen de komeet van het jaar 2007 en één van helderste en mooiste kometen van de afgelopen eeuw te noemen. Komeet McNaught, wiens officiële naam McNaught (C/2006 P1) luidt, was vorige week ’s ochtends (voor zonsopkomst) en ’s avonds (na zonsondergang) zichtbaar aan de hemel vanuit Nederland, en is nu zelfs overdag waarneembaar. AstroVersum heeft de mooiste foto’s van de komeet voor u geselecteerd, gemaakt vanuit de hele wereld.

(meer…)

Lees verder [Fotogallerij] De komeet van 2007: McNaught

Komeet McNaught zichtbaar bij daglicht

De inmiddels bekende komeet McNaught is aan de hemel zichtbaar bij daglicht. De helderheid van de komeet bedraagt op dit moment magnitude -4 tot -5. Dat betekent dat McNaught de helderste komeet is van de afgelopen 30 jaar. Alleen de komeet Ikeya-Seki was helderder dan McNaught. Komeet McNaught is in de komende dagen overdag te zien, 5 tot 10 graden ten westen van de zon.

(meer…)

Lees verder Komeet McNaught zichtbaar bij daglicht

Satellieten gaan het noorderlicht onderzoeken

Een groep wetenschappers uit Canada en de Verenigde Staten zullen in februari een ambitieus project lanceren om de wetenschap achter de noorderlichten te ontrafelen. Het THEMIS project zal 5 satellieten om aarde brengen op 15 februari. Ze zullen op verschillende plaatsten tussen de aarde en de zon staan waar het magnetische veld van de aarde zich bevind.

(meer…)

Lees verder Satellieten gaan het noorderlicht onderzoeken

Mars Reconnaissance Orbiter fotografeert Mars Pathfinder

De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA heeft met de HiRISE scherpe foto’s gemaakt van de landingsplaats waar in 1997 de Mars Pathfinder landde. Eerder had de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter al foto’s gemaakt van de Marsrover Opportunity, die nog steeds actief zijn, aan de rand van de Victoria-krater. Ook de twee Viking-ruimtesondes, die in 1976 op Mars landden, zullen binnenkort gefotografeerd worden.

(meer…)

Lees verder Mars Reconnaissance Orbiter fotografeert Mars Pathfinder

Tim de Zeeuw nieuwe topman ESO

De Nederlandse astronoom Tim de Zeeuw is benoemd tot directeur-generaal van de ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. De directeur van NOVA en de Leidse Sterrewacht volgt per 1 september 2007 Catherine Cesarsky op als hoogste ESO-baas. De ESO is een samenwerkingsverband van dertien Europese landen voor sterrenkundig onderzoek, voornamelijk met grote telescopen in Noord-Chili.

(meer…)

Lees verder Tim de Zeeuw nieuwe topman ESO

SOHO volgt komeet McNaught dichtbij de zon

De ESA-NASA ruimtetelescoop SOHO is vandaag begonnen met een reeks bijzonde waarnemingen. Vier dagen lang scheert komeet McNaught door het zichtveld van SOHO. Mogelijk wordt het de helderste komeet die de ruimtetelescoop ooit heeft waargenomen. Op recente foto’s van SOHO is de komeet al verschenen.

(meer…)

Lees verder SOHO volgt komeet McNaught dichtbij de zon

NASA bestelt twee ruimtecargo’s in Rusland

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft met zijn Russische zusterorganisatie Rosaviakosmos een contract afgesloten voor de bouw van twee Progress ruimtecargo’s, die naar het Internationaal Ruimtestation ISS moeten vliegen. De waarde van de overeenkomst is onduidelijk.

(meer…)

Lees verder NASA bestelt twee ruimtecargo’s in Rusland

Naar de maan om iets af te schieten

Groot-Brittannië overweegt een missie naar de maan te sturen. Het ruimtevaartuig zou in een baan rond de maan moeten draaien en instrumenten naar het hemellichaam moeten ‘afvuren’. Die apparaten zouden dan nieuwe gegevens moeten verzamelen over de rotsachtige ondergrond van de maan, aldus de Britse omroep BBC woensdag.

(meer…)

Lees verder Naar de maan om iets af te schieten

Astronomiewereld in de ban van komeet McNaught

Deze week is de komeet McNaught (C/2006 P1) ’s ochtends en ’s avonds zichtbaar met het blote oog. De komeet is als het weer meewerkt met het blote oog te zien, een volle handbreedte rechts van de heldere planeet Venus. Maar waarschijnlijk heeft McNaught nog meer voor ons in petto. Volgens astronomen kan de komeet in februari een helderheid hebben tussen magnitude +2 (zo helder als de poolster) en -8.8 (40 keer zo helder dan planeet Venus en bijna even helder als de Volle maan)!

(meer…)

Lees verder Astronomiewereld in de ban van komeet McNaught

KNMI roept weeralarm uit; zware storm verwacht

Nederland krijgt donderdag in de loop van de ochtend te maken met een storm. Langs de kust kan de wind oplopen tot kracht 9. Het gevaar zit hem vooral in de zware windstoten van circa 110 kilometer per uur die zich naar verwachting vooral rond het middaguur in de kustprovincies zullen voordoen.

(meer…)

Lees verder KNMI roept weeralarm uit; zware storm verwacht

Bewijzen gevonden van zwart gat in dwergsterrenstelsel

Een astronoom van de Universiteit Gent heeft samen met een team van internationale onderzoekers voor het eerst bewijzen gevonden van de aanwezigheid van een zwart gat in een dwergsterrenstelsel. Wetenschappers over de hele wereld spreken van een zeer zeldzame en revolutionaire openbaring.

(meer…)

Lees verder Bewijzen gevonden van zwart gat in dwergsterrenstelsel

India lanceert drie satellieten

India heeft woensdag met succes vier satellieten gelanceerd, zo heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO bekendgemaakt. Bij deze eerste lancering van het jaar zette het land zijn kleine PLSV-draagraket in die enkele jaren geleden de eerste Belgische satelliet in de ruimte heeft gebracht. De nuttige lading bestond onder meer uit een terugkeercapsule voor later bemand transport.

(meer…)

Lees verder India lanceert drie satellieten

Magelhaense Wolken mogelijk geen satellieten melkweg

Uit recente observaties van de twee Magelhaense Wolken (de Grote Magelhaense en de Kleine Magelhaense Wolk) blijkt dat deze twee dwergspiraalstelsels mogelijk geen satellieten van ons melkwegstelsel zijn. Verschillende analyses tonen dat ze beide te snel bewegen om aan de melkweg gebonden te zijn. De twee stelsels verplaatsen met een relatieve snelheid van tussen de 300 en de 400 kilometer per seconde aan de sterrenhemel.

(meer…)

Lees verder Magelhaense Wolken mogelijk geen satellieten melkweg

Drieling quasars ontdekt door ESO

Astronomen hebben voor het eerst een “drieling” van quasars ontdekt, dat meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO. Dit merkwaardig dicht bij elkaar vertoevend trio van zwarte gaten bevindt zich met 10,5 miljard lichtjaar, in de buurt van het sterrenbeeld Maagd, relatief dichtbij.

(meer…)

Lees verder Drieling quasars ontdekt door ESO

Hubble fotografeert stervormingsgebied N90

Een nieuw foto van de Hubble Space Telescope toont N90, één van de stervormingsgebieden in de Kleine Magellaanse Wolk. De rijke bevolking van de hier gevonden jonge sterren, laat astronomen toe om het vormingsproces van sterren in een milieu dat erg verschillend is dan in ons eigen melkwegstelsel. Het nieuwe beeld toont heldere, blauwe, onlangs gevormde sterren genomen die deel uit maken van het stervormingsgebied.

(meer…)

Lees verder Hubble fotografeert stervormingsgebied N90

‘Plutoën’ verkozen tot Amerikaans woord van het jaar 2006

Het woord ‘plutoën’ is door vele kiezers van de American Dialect Society verkozen tot het Amerikaans woord van het jaar 2006. Het woord plutoën heeft deze beschrijving gekregen, omdat Pluto in 2006 niet meer tot volwaardige planeet werd gerekend. Pluto werd namelijk tijdens vergaderingen van de Internationale Astronomische Unie tot dwergplaneet benoemd. Het woord plutoën betekent dus dat iemand is gezakt of zijn/haar waarde naar beneden is gegaan.

(meer…)

Lees verder ‘Plutoën’ verkozen tot Amerikaans woord van het jaar 2006

Komeet nu met blote oog aan hemel te zien

In dezer dagen is de komeet McNaught (C/2006 P1) met het blote oog te zien voor zonsopkomst. Deze komeet werd op 14 juni 2006 ontdekt, toen de helderheid van de komeet magnitude +13,7 bedroeg. De komeet heeft momenteel comadiameter van ongeveer 2 boogminuten en hij is ruim een half uur voor zonsopkomst te vinden in het zuidoosten en na zonsondergang in het zuidwesten. Wees snel, want de komeet staat binnenkort in conjunctie met de zon. Dat betekent dat de komeet dan verdwijnt in het felle licht van onze zon.

(meer…)

Lees verder Komeet nu met blote oog aan hemel te zien

Uitbarstingen op VY Canis Majoris complexer dan gedacht

De Hubble Space Telescope en het Keck-observatorium hebben de afgelopen tijd één van de helderste en grootste sterren ooit onderzocht. De ster, die door het leven gaat onder de naam VY Canis Majoris, is een rode superreus die op exploderen staat. De ster heeft bijna het eind van zijn leven bereikt. Uit observaties van de telescopen blijkt dat de gassen die door de ster worden uitgestoot vele malen complexer zijn dan voorheen werd aangenomen.

(meer…)

Lees verder Uitbarstingen op VY Canis Majoris complexer dan gedacht

Een dode ster komt tot leven

Met het Chandra X-ray Observatory hebben wetenschappers een overweldigend nieuw beeld van één van de jongste supernovaresten in ons melkwegstelsel gekregen. Deze nieuwe foto van het puin van een geëxplodeerde ster helpt astronomen een lang bestaand raadsel op te lossen voor het begrip van hoe het leven van een bepaalde ster aan de vroegere hemel is geëindigd.

(meer…)

Lees verder Een dode ster komt tot leven

Orkaan op aarde is briesje op planeten buiten zonnestelsel

Op onze planeet, de aarde, bestaat er een grote variatie aan temperaturen. ’s Nachts is het namelijk kouder dan overdag en in de zomer is het warmer dan in de winter. Maar uit nieuwe metingen van drie gasplaneten buiten ons zonnestelsel blijkt dat hun temperaturen vrij constant blijven. Dit komt doordat deze planeten niet om hun as draaien, en daardoor is één kant altijd naar hun moederster gericht en dus verlicht, en de andere kant nooit naar de moederster gericht en verlicht.

(meer…)

Lees verder Orkaan op aarde is briesje op planeten buiten zonnestelsel

Astronomen nemen donkere materie waar met Hubble

Donkere materie, die wel zwaartekracht heeft maar niet zichtbaar is, vormt een dradig skelet voor het zichtbare heelal. Dat leidt een internationaal team van astronomen af uit waarnemingen met de Hubble Space Telescope. Met de ruimtetelescoop brachten de sterrenkundigen in het zogeheten COSMOS-project een gebied zo groot als acht volle manen in drie dimensies in kaart.

(meer…)

Lees verder Astronomen nemen donkere materie waar met Hubble

Zwart gat gevonden in sterrencluster

Astronomen hebben met de Europese XMM-Newton satelliet een zwart gat gevonden op een plaats waar het maar door weinigen werd bevroed daar te zijn, met name binnen een globulaire sterrencluster, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld, parallel met een publicatie in het wetenschappelijke vakblad Nature.

(meer…)

Lees verder Zwart gat gevonden in sterrencluster

Andromedastelsel vijf keer groter dan gedacht

Het bekende Andromedastelsel (M31) is vijf keer zo groot dan voorheen werd aangenomen. Dat blijkt uit recente observaties van verschillende grote metaalarme sterren die zich op een enorme afstand van het centrum van het sterrenstelsel bevinden. De pas ontdekte sterren zijn massieve, opgezwollen rode reuzen die op dit moment op ontploffen staan.

(meer…)

Lees verder Andromedastelsel vijf keer groter dan gedacht

Stephen Hawking gaat in 2009 de ruimte in

De Britse astrofysicus Stephen Hawking gaat over twee jaar een ruimtevlucht maken. Hawking wordt een van de eerste klanten van de Britse firma Virgin Galactic, die vanaf begin 2009 vluchten naar de ruimte organiseert. De raket zal een kwartier lang met zes passagiers en twee piloten op 120 kilometer boven de aarde zweven. Een vlucht kost 100.000 pond (148.000 euro).

(meer…)

Lees verder Stephen Hawking gaat in 2009 de ruimte in

‘NASA zocht, vond en doodde leven op Mars’

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Dirk Schulze-Makuch hebben de Viking-landers op Mars ruim dertig jaar geleden levensvormen gevonden op de Rode Planeet, zonder er zelf bewust van te zijn. Uit verschillende onderzoeken constateert de wetenschapper dat de landers Viking 1 en Viking 2 de primitieve levensvormen op een nog onbekende manier hebben gedood. Volgens hem heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het leven toentertijd over het hoofd gezien.

(meer…)

Lees verder ‘NASA zocht, vond en doodde leven op Mars’

Topman van Amazon richt focus op de sterren

Jeff Bezos, het boegbeeld van de internetwinkeliers, zoekt het hogerop. Letterlijk: de topman van ’s werelds grootste webwinkel, Amazon, bouwt een herbruikbare ruimteraket die verticaal kan stijgen en landen. Bezos ventileerde zijn kosmische ambities twee jaar geleden voor het eerst. Deze week publiceerde de Amerikaan foto’s en video’s van de eerste proeflancering van zijn ruimtevaartuig, op 13 november in een verlaten deel van Texas. Daarop is te zien hoe een kolossale kogel op pootjes zich in een wolk van rook van de aarde verheft en luttele seconden later landt.

(meer…)

Lees verder Topman van Amazon richt focus op de sterren

Roskosmos: ‘Brokstukken VS mogelijk niet van Soyuz-raket’

Ruimteafval afkomstig van een afgedankte Russische raket regende donderdag neer boven het westen van de Verenigde Staten. Er vielen geen gewonden bij het inslaan van de brokstukken in de staten Colorado en New Mexico, meldt persbureau Reuters. Maar het Russische ruimtegemeenschap Roskosmos doet momenteel nog onderzoek naar het voorval. Is het de Russische Soyuz SL-4 geweest of niet?

(meer…)

Lees verder Roskosmos: ‘Brokstukken VS mogelijk niet van Soyuz-raket’

Eigenaardig object in New Jersey was meteoriet

In Freehold Township in de Amerikaanse staat New Jersey is dinsdag een meteoriet ingeslagen. Dat hebben wetenschappers van de Rutgers University vrijdag na onderzoek van het object geconcludeerd. Drie dagen lang was het glanzende, steenachtige object ter grootte van een golfbal en zo zwaar als een blik soep een raadsel voor velen, niet in de laatste plaats de eigenaar van het huis, die de meteoriet aantrof. Op basis van de dichtheid, de magnetische eigenschappen, structuur en kleur van het object werd vastgesteld dat het om een echte, ijzeren meteoriet gaat.

(meer…)

Lees verder Eigenaardig object in New Jersey was meteoriet

Google zoekmachine ondersteunt project LSST

De populaire zoekmachine Google heeft zich aangesloten bij een groep van universiteiten uit de Verenigde Staten die de bouw van de Large Synoptic Survey Telescope (LSST) ondertussen. Deze telescoop, die in 2013 gereed moet zijn, zal gedurende drie dagen per week de gehele sterrenhemel fotograferen, recente supernova en passerende planetoïden te detecteren. Google zal de 30 terabyte aan informatie die wordt verzameld door de LSST in goede banen leiden, zodat de informatie voor iedereen ter wereld beschikbaar zal zijn.

(meer…)

Lees verder Google zoekmachine ondersteunt project LSST

2007 belooft warm te worden

Broeikasgassen en het klimaatfenomeen El Niño zouden van 2007 wel eens het warmste jaar sinds het begin van de metingen kunnen maken. Dat menen althans Britse onderzoekers. Er bestaat een kans van 60 procent dat het record van de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 1998 wordt overschreden. Onderzoekers van de universiteit van East Anglia berekenden dat de gemiddelde oppervlaktetemperatuur in 2007 0,54 graden Celsius boven het lange termijngemiddelde van 14 graden Celsius zal stijgen, terwijl de oppervlaktetemperatuur in 1998 0,52 graden Celsius boven dat gemiddelde ging.

(meer…)

Lees verder 2007 belooft warm te worden

Komeet nu met blote oog aan hemel te zien

In dezer dagen is de komeet McNaught (C/2006 P1) met het blote oog te zien voor zonsopkomst. Deze komeet werd op 14 juni 2006 ontdekt, toen de helderheid van de komeet magnitude +13,7 bedroeg. De komeet heeft momenteel comadiameter van ongeveer 2 boogminuten en hij is ruim een half uur voor zonsopkomst te vinden in het zuidoosten. Wees snel, want de komeet staat over 1,5 week in conjunctie met de zon. Dat betekent dat de komeet dan verdwijnt in het felle licht van onze zon.

(meer…)

Lees verder Komeet nu met blote oog aan hemel te zien

Saturnus’ maan Titan herbergt methaanmeren

De kogel is door de kerk: wetenschappers zijn het er over eens dat maan Titan meren met methaan herbergt. Eerder bestond er een kleine kans dat er methaanmeren op de maan zouden voorkomen, maar foto’s van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini van afgelopen zomer zijn het bewijs. Op 22 juli 2006 maakte Cassini enkele radaropnames waarop 75 donkere vlekken te zien waren, wat methaanmeren blijken te zijn. Naar schatting hebben de meren een grootte van 3 tot 70 kilometer.

(meer…)

Lees verder Saturnus’ maan Titan herbergt methaanmeren

Mars Exploration Rover Spirit 3 jaar op planeet Mars

De Mars Exploration Rover Spirit bevindt zich vandaag precies drie jaar op buurplaneet Mars. Eerder werd aangenomen dat Spirit en zijn ‘broertje’ Opportunity drie maanden zouden functioneren na de aankomst van de twee op 3 en 25 januari in de Martiaanse krater Gusev en het in het verleden met heetwaterbronnen bezaaide gebied Terra Meridiani. Over iets minder dan drie weken bevindt Opportunity zich eveneens drie jaar op het Martiaanse oppervlak.

(meer…)

Lees verder Mars Exploration Rover Spirit 3 jaar op planeet Mars

Aarde vandaag in het perihelium

Onze planeet staat vandaag in het perihelium. Dat betekent dat vandaag aarde het dichtst bij de zon staat. Het punt waar de aarde dan staat noemen we het perihelium (peri betekent dichtbij, en helios betekent zon). Het perihelium is dus het punt in de baan van een planeet waar de afstand tot de zon het kleinst is. Omdat de baan van de aarde elliptisch is, staat de aarde niet altijd even ver van de zon af. Op 7 juli 2007 staat de aarde namelijk in het aphelium, wat betekent dat onze planeet het verst bij de zon vandaan staat.

(meer…)

Lees verder Aarde vandaag in het perihelium

Nieuw ezelsbruggetje voor planeten zonnestelsel gezocht

Nu Pluto volgens astronomen geen planeet meer is, zijn bestaande ezelsbruggetjes om de planeten te onthouden niet meer bruikbaar. Op een website kunnen bezoekers nieuwe varianten indienen. De site kreeg woensdag het ezelsbruggetje ‘Met Veel Animo Molt Jan Salie Uw Naaimachine’, wat staat voor Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

(meer…)

Lees verder Nieuw ezelsbruggetje voor planeten zonnestelsel gezocht

André Kuipers: ‘Tweede reis naar ISS binnen enkele jaren’

In een interview met de krant SP!TS zegt André Kuipers dat hij er zeker van is dat hij nog een tweede reis naar het ISS maakt. “Als ik een tweede keer vlieg, verwacht ik dat misschien in 2012. Dat wordt wel een langere vlucht van drie tot zes maanden. Er zijn drie dingen die mijn tweede vlucht kunnen dwarsbomen: als ik medisch word afgekeurd, als er weer een groot ongeluk in de ruimtevaart plaatsvindt of als ik ineens geen zin meer heb omdat mijn gezin te veel onder mijn werk lijdt. Als die dingen niet gebeuren, is de kans dat ik ga 100 procent, met potlood…”

(meer…)

Lees verder André Kuipers: ‘Tweede reis naar ISS binnen enkele jaren’

Jaaroverzicht: de belangrijkste gebeurtenissen van 2006

Het jaar 2006 was een belangrijk jaar voor de astronomie en de ruimtevaart. Zo werd de sonde New Horizons gelanceerd richting ijsdwerg Pluto, werd de eerste aardse exoplaneet ooit ontdekt, werden er verschillende ruimteveren gelanceerd, ontstond er een nieuwe definitie van het woord ‘planeet’ en door de Mars Global Surveyor werd er stromend water op de Rode Planeet Mars ontdekt. Lees snel verder voor nog meer belangrijke gebeurtenissen uit 2006!

(meer…)

Lees verder Jaaroverzicht: de belangrijkste gebeurtenissen van 2006

End of content

No more pages to load