Nieuwe groene komeet steelt de show in april

Op 15 maart jongstleden ontdekte de Australiër Terry Lovejoy vanuit zijn woonplaats Thornlands in Australië een nieuwe komeet: Lovejoy (C/2007 E2). De komeet viel meteen op door zijn opvallende groene kleur bij de coma. Terry Lovejoy is alweer de tweede Australiër die een komeet heeft ontdekt de afgelopen tijd, want Robert McNaught, de ontdekker van de enorm heldere komeet McNaught die in januari te zien was, komt ook uit Australië. Maar wat heeft deze komeet voor ons in petto de komende maand?

(meer…)

Lees verder Nieuwe groene komeet steelt de show in april

Chandra X-ray Observatory fotografeert poollicht Jupiter

Het Chandra X-ray Observatory heeft gigantische poollichtverschijnselen ontdekt op de grootste planeet van ons zonnestelsel: Jupiter. Het poollicht dat we vanaf onze eigen planeet kunnen zien ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon in aanraking komen met de atmosfeer en zo vele luchtmoleculen laten gloeien. In het geval van de Aarde zijn deze deeltjes vooral gevestigd bij de Noord- en Zuidpool, dus is er noorder- en zuiderlicht.

(meer…)

Lees verder Chandra X-ray Observatory fotografeert poollicht Jupiter

NASA doet belangrijke mededeling omtrent ISS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zojuist bekendgemaakt dat het vannacht (’s avonds in Amerika) een belangrijke mededeling gaat doen omtrent het International Space Station (ISS). Het International Space Station is een ruimtestation in een baan om de Aarde dat door meerdere landen betaald, gebouwd en bemand wordt. Houd AstroVersum dus in de gaten voor de belangrijke informatie!

(meer…)

Lees verder NASA doet belangrijke mededeling omtrent ISS

Zuid-Koreanen bouwen samen met Rusland aan eerste raket

Een Zuid-Koreaanse woordvoerder van het ministerie van wetenschap van het land heeft vandaag bekendgemaakt dat Zuid-Korea van plan is zijn eerste raket te lanceren en een satelliet in een baan rond de Aarde te zetten in het einde van 2008. Rusland zal de Zuid-Koreanen het komende jaar helpen met de bouw van de raket. Zuid-Korea en Rusland ondertekenden de overeenkomst afgelopen jaar na een goedkeurig van beide regeringen in september 2004.

(meer…)

Lees verder Zuid-Koreanen bouwen samen met Rusland aan eerste raket

NASA wil module voor bemande maanmissies

De Amerikaanse onderneming ILC Dover heeft in opdracht van NASA een prototype van een opblaasbare ruimtebasis ontwikkeld. De ruimtevaartorganisatie wil de constructie inzetten bij maanmissies. Het prototype is cilindervormig en rust op vier opklapbare poten. In de constructie, die een inwendige diameter van 3.65 meter heeft, bevindt zich een horizontale vloer.

(meer…)

Lees verder NASA wil module voor bemande maanmissies

VLT legt razendsnel nagloeier gammaflits vast

Sterrenkundigen hebben in een recordsnelle waarneming van de nagloeier van een gammaflits met ESO’s Very Large Telescope in Chili kunnen vastleggen hoe de straling van de explosie een 5500 lichtjaar verderop gelegen gaswolk verhit en verandert. Het team, met onder anderen ESO-astronoom Paul Vreeswijk en de Amsterdamse gammaflits-expert Ralph Wijers, beschrijven hun bevindingen in een paper dat binnenkort verschijnt in Astronomy and Astrophysics.

(meer…)

Lees verder VLT legt razendsnel nagloeier gammaflits vast

Een dubbele zonsondergang is helemaal niet zo vreemd

Liefhebbers van Star Wars weten hoe een dubbele zonsondergang eruit ziet. Maar een planeet met twee zonnen is wellicht niet alleen maar pure fantasie. Sterker nog: wetenschappers hebben aanwijzingen dat planetenstelsels die om dubbele sterren draaien zelfs heel normaal zijn. Uit recente gegevens van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt namelijk dat planetenstelsels die om een dubbele ster draaien waarschijnlijk net zo vaak voorkomen als stelsels die rond een enkele ster zijn ontstaan, zoals bij onze zon het geval is.

(meer…)

Lees verder Een dubbele zonsondergang is helemaal niet zo vreemd

Astronaute loopt marathon in de ruimte

De Amerikaanse astronaute Suni Williams wil op 16 april in het heelal de marathon lopen. De sportieve ruimtevaarder (41) onderneemt de poging aan boord van het internationale ruimtestation ISS op het moment dat in de Amerikaanse stad Boston de marathon plaatsvindt.

(meer…)

Lees verder Astronaute loopt marathon in de ruimte

Chileense Airbus bijna geraakt door meteoriet [update]

Een Chileens passagiersvliegtuig, een Airbus A340 is boven de Stille Zuidzee bijna in botsing gekomen met een stuk ruimteafval of een meteoriet. De gloeiende massa viel op minder dan acht kilometer van zijn toestel uit de hemel, zo meldden Nieuw-Zeelandse autoriteiten vanmorgen.

(meer…)

Lees verder Chileense Airbus bijna geraakt door meteoriet [update]

China en Rusland samen naar Mars

China en Rusland willen in 2009 samen een sonde naar Mars sturen. Met behulp van een Russische raket moet een Chinese satelliet naar de Rode Planeet worden gestuurd. Het is onder meer de bedoeling bodemmonsters te halen op Phobos, een maan van Mars. Dit meldden Chinese staatsmedia woensdag. Rusland en China hebben enkele dagen geleden ook al een miljardencontract gesloten.

(meer…)

Lees verder China en Rusland samen naar Mars

Cassini ziet enorme hexagoon op planeet Saturnus

Wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Cassini in de atmosfeer van Saturnus een eigenaardige zeshoekige structuur geobserveerd en gefotografeerd. De hexagoon van Saturnus raast vlak boven de Noordpool van de gasplaneet. Na de Voyager sondes is Cassini de eerste sonde die zo’n structuur heeft waargenomen bij de Saturnus. De hexagoon heeft een diameter van 25.000 kilometer, wat gelijk is aan twee keer de diameter van onze planeet. De structuur heeft een diepte van bijna honderd kilometer, een record.

(meer…)

Lees verder Cassini ziet enorme hexagoon op planeet Saturnus

Meld je aan en ontvang de nieuwsbrief van AstroVersum!

Enkele weken geleden hadden wij een bericht geplaats zodat je je kon aanmelden voor de nieuwsbrief. Maar na onderzoek bleek dat er geen emailadressen werden toegevoegd aan de lijst. Dus je emailadres is de vorige keer niet opgeslagen. Het probleem is hersteld en je kunt je weer (opnieuw) aanmelden voor de nieuwsbrief.

(meer…)

Lees verder Meld je aan en ontvang de nieuwsbrief van AstroVersum!

Ster raast door het heelal door naburig zwart gat

Het overgrote merendeel van de sterren in de buurt van de zon behoren tot de Melkweg. Recentelijk werd echter de ster HE0437-5439 ontdekt op grote afstand (circa 200 duizend lichtjaar) van de Melkweg. Gebleken is dat deze ster met een snelheid van zo’n 2,6 miljoen kilometer per uur (723 km/s) beweegt vanaf het nabij gelegen sterrenstelsel de Grote Magelhaense Wolk.

(meer…)

Lees verder Ster raast door het heelal door naburig zwart gat

Doorbraak in onderzoek naar ontstaan sterren

Wetenschappers hebben dankzij de Zweedse Odinsatelliet voor het eerst moleculaire zuurstof in de interstellaire ruimte ontdekt. De vondst is belangrijk voor het begrijpen van de manier waarop sterren ontstaan. Astrochemici waren er lang van uitgegaan dat er overvloedig veel moleculaire zuurstof in de interstellaire ruimte aanwezig was, maar pogingen vanop de grond of met telescopen in de ruimte om het O2 (zuurstof) te vinden draaiden op niets uit.

(meer…)

Lees verder Doorbraak in onderzoek naar ontstaan sterren

Lancering Europese ruimtecargo uitgesteld

De lancering van de Jules Verne, de eerste van de negen Europese ruimtecargo’s (ATV) naar het Internationale Ruimtestation ISS, is uitgesteld naar de herfst. De lancering stond op planning voor juli. De negen ATV’s zijn een van de Europese bijdragen aan het ISS en zijn het meest complexe ruimtetuig dat ESA ooit heeft gebouwd. Het zijn onbemande vrachtschepen die ook de baan van het ruimtestation moet verhogen. Het ruimtetuig kan voor een extra transport van 7,5 ton verzorgen naar Internationale Ruimtestation ISS. Het ISS is nu voor vracht afhankelijk van de Russische Progress en de Amerikaanse Space Shuttles die over een paar jaar uit dienst worden gehaald.

(meer…)

Lees verder Lancering Europese ruimtecargo uitgesteld

Lisa Nowak krijgt nieuwe baan na delict

Lisa Nowak, een ex-astronaute van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die afgelopen maand een liefdesrivaal wilde ontvoeren, heeft toch een nieuwe baan gevonden na haar ontslag bij NASA deze maand. Nowak gaat vanaf begin april vlieglessen ontwikkelen voor een militaire basis in de Amerikaanse Texas. Nowak zal geen instructeur worden, maar meer iemand die de lessen gaat ontwikkelen en nieuwe ideeën gaat realiseren.

(meer…)

Lees verder Lisa Nowak krijgt nieuwe baan na delict

Registreer je nu en discussieer mee op het forum!

Vanaf vandaag is het forum van AstroVersum, waar bezoekers die geregistreerd zijn kunnen discussiëren over verschillende onderwerpen binnen de astronomie en de ruimtevaart, weer netjes opgeruimd en wat actiever geworden. Het oude forum was niet actief (een keer in de maand werd er iets gepost) en de lay-out daarvan was sinds de verandering van lay-out op AstroVersum niet meer in orde.

(meer…)

Lees verder Registreer je nu en discussieer mee op het forum!

Gemini Observatory fotografeert ‘kogels’ in M42

Het Amerikaanse Gemini Observatory heeft een bijzondere en zeer gedetailleerde foto van de meest bekende nevel van de noordelijk sterrenhemel gemaakt, de Orionnevel (M42). Op de foto’s zijn een soort ‘kogels’ van gas zichtbaar die door zogenoemde moleculaire waterstofwolken schieten. Het observatorium Gemini bestaat uit twee achtmetertelescopen. Voor het maken van deze foto’s werd er gebruik gemaakt van een nieuwe lasertechniek die de verstoringen in de aardse atmosfeer filtert.

(meer…)

Lees verder Gemini Observatory fotografeert ‘kogels’ in M42

Rosetta sonde ziet voor het eerst zijn doel

In maart 2006 is de Europese sonde Rosetta erin geslaagd om de asteroïde 2867 Steins te fotograferen. Op 5 september van het volgende jaar is Rosetta van plan om langs het object te vliegen en het te fotograferen en te onderzoeken. Aan de hand van de foto’s die Rosetta afgelopen jaar heeft gemaakt zijn wetenschappers onder andere meer te weten gekomen over de rotatietijd van de asteroïde.

(meer…)

Lees verder Rosetta sonde ziet voor het eerst zijn doel

Franse UFO-bestanden vanaf vandaag openbaar

Frankrijk heeft als eerste land ter wereld al zijn kennis over UFO’s openbaar gemaakt. Op de site staan 1600 meldingen van UFO-verschijningen, gedaan in de afgelopen 50 jaar. Het online archief, dat zal worden bijgewerkt zodra nieuwe UFO’s worden gezien, ging vandaag, op de dag van de lancering, direct onderuit vanwege te grote belangstelling.

(meer…)

Lees verder Franse UFO-bestanden vanaf vandaag openbaar

‘Hubble’ houdt de zon nauwlettend in de gaten

Solar-B, een internationale missie om de zon te bestuderen, is op 22 september jongstleden vanuit Japan gelanceerd. In de ruimte kreeg Solar-B een nieuwe koosnaam: Hinode, dat zonsopkomst betekent. De missie is volgens vele wetenschappers een groot succes, de zon kan beter onderzocht worden dan ooit tevoren met deze ruimtesonde. Hinode wordt nu al ‘de Hubble van de zon’ genoemd.

(meer…)

Lees verder ‘Hubble’ houdt de zon nauwlettend in de gaten

Zomertijd dit weekend weer van kracht

In de nacht van zaterdag op zondag gaat in Europa weer de zomertijd in. De klok gaat om 02.00 uur één uur vooruit naar 03.00 uur. Dat betekent een uur korter slapen, maar wel een uur langer licht. Veel mensen weten nog niet goed wanneer de klok vooruit of achteruit moet. Hiervoor is een ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

(meer…)

Lees verder Zomertijd dit weekend weer van kracht

Ruimtetoerist neemt computerponsband mee naar de ruimte

De vijfde ruimtetoerist, de Amerikaanse miljardair van Hongaarse afkomst Charles Simonyi, neemt een oude computerponsband mee naar het Internationale Ruimtestation ISS. "Ik neem een ponsband mee van de Russische computer Oeral-2 die ik in 1964 in Hongarije heb geprogrammeerd”, zei Simonyi. Hij is tevens een van de breinen en oprichters van het Amerikaanse softwaregigant Microsoft.

(meer…)

Lees verder Ruimtetoerist neemt computerponsband mee naar de ruimte

Prijsvraag: doe nu mee op AstroVersum en win!

Het is weer eens tijd voor een prijsvraag op AstroVersum. In samenwerking met het bedrijf Claire de Lune is deze prijsvraag op de site georganiseerd, speciaal voor de bezoekers. Het enige wat je moet doen is het antwoord geven op drie vragen over astronomie, waarnemen en ruimtevaart. Lees snel verder voor de prijzen die gewonnen kunnen worden en wie weet ben jij straks de gelukkige winnaar!

(meer…)

Lees verder Prijsvraag: doe nu mee op AstroVersum en win!

Lancering Space Shuttle Atlantis alweer uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de Space Shuttle Atlantis niet te lanceren in april, maar op waarschijnlijk 11 mei. Deze beslissing is genomen na overleg over de vordering van de reparatie aan de externe brandstoftank van de Shuttle. NASA heeft tot 21 mei om de Space Shuttle te lanceren, anders moet de ruimtevaartorganisatie weer wachten tot 8 juni van dit jaar.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Atlantis alweer uitgesteld

Lancering Falcon 1 gedeeltelijk gelukt

De tweede proeflancering vannacht van een Falcon 1 draagraket is wellicht niet helemaal gelukt. Toch heeft de initiatiefnemer het over een geslaagde lancering. De Falcon 1 is de eerste volledig met privékapitaal ontwikkelde draagraket die voor – goedkoop – ruimtetransport moet dienen. De vlucht in maart 2006 mislukte volkomen, door een brandstoflek in de eerste, herbruikbare trap die de naam Merlin kreeg.

(meer…)

Lees verder Lancering Falcon 1 gedeeltelijk gelukt

Met mechanische slurf moet maanstof gewonnen worden

Een olifant op de maan zou enorme schadelijke stofwolken veroorzaken. Toch is het dier de inspiratie geweest voor de ontwikkeling van een mechanische slurf waarmee maanstof op verantwoorde wijze kan worden gewonnen. Het onderzoek is onlangs gepresenteerd op een congres in Houston, Texas.

(meer…)

Lees verder Met mechanische slurf moet maanstof gewonnen worden

Asteroïde interessant en dreigend genoeg voor missie

Een dreigende ‘rots’ in ruimte, die door het leven gaat onder de naam 1999 RQ36, is eigenlijk bij de meeste mensen totaal onbekend. Maar volgens de ruimtevaartorganisatie NASA is dit een object waarvan we veel kunnen leren, want 1999 RQ36 bevat namelijk organisch materiaal dat meer kan vertellen over het ontstaan van onze planeet. Ten tweede draait 1999 RQ36 in dezelfde baan als onze planeet rond de zon, waardoor de rots ooit kan gaan inslaan op de Aarde.

(meer…)

Lees verder Asteroïde interessant en dreigend genoeg voor missie

Pulsars zenden radiogolven uit met vaste regelmaat

Pulsars blijken veel regelmatiger te zijn dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek waarop sterrenkundige Patrick Weltevrede op 16 maart promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Met de radiotelescoop in Westerbork heeft hij nauwkeurig ‘geluisterd’ naar een groot aantal radiopulsars.

(meer…)

Lees verder Pulsars zenden radiogolven uit met vaste regelmaat

ALMA prototypeschotels doorstaan eerste grote test

De Atacama Large Millimeter Array (ALMA) heeft begin maart een mijlpaal bereikt. Op de ALMA testfaciliteit in New Mexico zijn twee prototype radioschotels succesvol gekoppeld en hebben een astronomische waarneming gedaan. Op een locatie in New Mexico, VS, worden nu proefantennes getest. De eerste testschotels die gekoppeld zijn hebben met zeer hoge resolutie radiogolven afkomstig van Saturnus gemeten.

(meer…)

Lees verder ALMA prototypeschotels doorstaan eerste grote test

Envisat maakt radarfoto van Europa

De Europese satelliet Envisat heeft met behulp van het radarinstrument 143 foto’s gemaakt van Europa. Deze foto’s zijn samengevoegd tot een reusachtig mozaïek. Op de mozaïek zijn aanzienlijk grote steden goed zichtbaar. Deze foto’s zijn gemaakt tussen januari en mei 2006 met het Envisats Advanced Synthetic Aperture (ASAR) radarinstrument.

(meer…)

Lees verder Envisat maakt radarfoto van Europa

Grote krater in Californië waarschijnlijk van meteoriet

Een krater van 5,5 kilometer die in de Amerikaanse staat Californië verborgen lag onder een laag leisteen, is mogelijk het gevolg van een meteorietinslag. Wetenschappers vermoeden dat de krater 37 tot 49 miljoen jaar geleden is veroorzaakt. Het gapende gat in de bodem werd gevonden tijdens onderzoek voor oliewinning in de regio San Joaquin.

(meer…)

Lees verder Grote krater in Californië waarschijnlijk van meteoriet

ESA geeft Cryosat-programma nieuwe kans met Cryosat-2

ESA gaat de ijssatelliet Cryosat opnieuw bouwen en lanceren. De eerste Cryosat ging in oktober 2005 verloren bij de lancering met een Russische Rockot-lanceerraket. De lancering van Cryosat-2 staat gepland voor 2009. Cryosat is een aardobservatiesatelliet die de ijshuishouding van de aarde in kaart gaat brengen. In het kort: ijsdiktes op de polen, de hoogte van ijsschotsen en de hoeveelheid drijvend zee-ijs.

(meer…)

Lees verder ESA geeft Cryosat-programma nieuwe kans met Cryosat-2

Gammaflitsen blijven grotendeels een raadsel

De grootste geautomatiseerde telescoop ter wereld heeft sterrenkundigen in staat gesteld om kort na de verschijning polarisatiemetingen te doen aan een gammaflits. Op 18 april 2006 werd de gammaflits gedetecteerd met de Amerikaanse Swift-satelliet. Na 203 seconden pikte de Liverpool-telescoop, met een spiegeldiameter van 2-meter op het Canarische eiland La Palma, de gammaflits ook op.

(meer…)

Lees verder Gammaflitsen blijven grotendeels een raadsel

Progress M-58 stuwt ISS vijf kilometer hoger

Het Russische cargo Progress M-58 heeft succesvol de baan van het International Space Station (ISS) verhoogd, aldus de woordvoerder Igor Panarin van de Russische vluchtleiding Tsoup vanmiddag. Panarin bevestigde zojuist dat de motoren van de vaartuig de vereiste tijd goed hebben gefunctioneerd. De baan van het ruimtestation is met deze onderneming ruim vijf kilometer verhoogd, waarna de baan nu een hoogte van 337 kilometer heeft.

(meer…)

Lees verder Progress M-58 stuwt ISS vijf kilometer hoger

Mars Express radar meet water rond Zuidpool van Mars

In het Zuidpoolgebied van Mars ligt genoeg ijs opgeslagen om de planeet te bedekken met ongeveer 11 meter water. Dat schrijven 23 wetenschappers deze week in de online editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science. De nieuwe schatting is gemaakt met behulp van het radarinstrument van Mars Express. De radar bracht de dikte van het stoffige ijs in kaart door meer dan driehonderd virtuele sneden te maken rond het poolgebied. De radar kijkt daarbij door de ijslagen naar de ondergrens, die zich op sommige plaatsen wel 3,7 kilometer onder het oppervlak bevindt.

(meer…)

Lees verder Mars Express radar meet water rond Zuidpool van Mars

Enorme botsing dwergplaneet 4,5 miljard jaar geleden

Een van de grootste objecten die in de uithoeken van ons zonnestelsel zijn gevonden, heeft in een ver verleden een geweldige botsing meegemaakt waardoor het hemellichaam zijn ijskorst heeft kwijtgeraakt. Dat zegt een team van Amerikaanse astronomen in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Volgens Michael Brown en zijn team van het California Institute of Technology (Caltech) vormden 2003 EL61 en vijf andere kleine hemellichamen aanvankelijk een en dezelfde planeet.

(meer…)

Lees verder Enorme botsing dwergplaneet 4,5 miljard jaar geleden

Alle ogen op Pluto gericht komende zondag

Telescopen in het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten zullen komende zondag allemaal op op het tot dwergplaneet gedegradeerde object Pluto gericht staan, aangezien Pluto ’s morgens een ster in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius) bedekt. Astronomen willen graag van deze gelegenheid gebruik maken om de atmosfeer van de dwergplaneet zo beter te kunnen begrijpen. De bedekking is eigenlijk hetzelfde als een maanverduistering, aangezien de Aarde ook in de schaduw valt van de maan bij een maansverduistering.

(meer…)

Lees verder Alle ogen op Pluto gericht komende zondag

Cassini ontdekt reusachtige meren op Titan

Het Amerikaanse ruimtevaartuig Cassini van de NASA heeft bewijsmateriaal gevonden van reusachtige meren op Saturnus’ maan Titan, gevuld met vloeibaar methaan of ethaan, op het noordelijk halfrond van de maan. Eén van de meren is zelfs groter dan de Grote Meren (Great Lakes) in Noord-Amerika en misschien slechts iets kleiner dan de Kaspische Zee, die tussen Rusland en Iran ligt en het grootste meer ter wereld is.

(meer…)

Lees verder Cassini ontdekt reusachtige meren op Titan

Word journalist op AstroVersum

AstroVersum wordt steeds groter en vaker bezocht de afgelopen tijd. De site is één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart van Nederland. Om ervoor te zorgen dat AstroVersum nóg actueler wordt, zijn wij op zoek naar enthousiaste mensen die op de website nieuwsberichten willen plaatsen. Interesse? Aarzel dan niet en help mee om vele bezoekers te voorzien van het actueelste en interessantste nieuws uit de wereld van de astronomie en de ruimtevaart!

(meer…)

Lees verder Word journalist op AstroVersum

Rusland sluit lanceerbasis in Siberië voorgoed

Rusland heeft besloten om zijn lanceerbasis in Siberië te sluiten. Na de lancering van een Israëlische satelliet in 2008 gaan de deuren op de basis Svobodny in het verre oosten van Rusland definitief dicht. Svobodny, tijdens de Koude Oorlog een lanceerbasis voor intercontinentale raketten, werd precies tien jaar geleden in gebruik genomen om satellieten in de ruimte te brengen.

(meer…)

Lees verder Rusland sluit lanceerbasis in Siberië voorgoed

Indrukwekkende speech Buzz Aldrin geslaagd

De meeste studenten zullen het verhaal ongetwijfeld al vele malen hebben gehoord en toch verslapte de aandacht geen moment. Geen geroezemoes, alleen starende blikken en gespitste oren. Edwin ‘Buzz’ Aldrin, in 1969 de tweede mens ooit op de maan, gaf dinsdagmiddag een lezing over ruimtevaarttechniek op de TU Delft.

(meer…)

Lees verder Indrukwekkende speech Buzz Aldrin geslaagd

Succesvolle lancering van Ariane V met satellieten

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is gistervanavond laat een Ariane V draagraket met twee satellieten gelanceerd, zo was rechtstreeks te volgen. De eerste Ariane-raket dit jaar vertrok om 23.03 uur Nederland tijd met een Britse militaire telecomsatelliet, de Skynet 5A, en de Indiase Insat 4B richting de ruimte. De twee satellieten zijn een half uur na de lancering vrijgekomen in een geosynchrone baan rondom de aarde.

(meer…)

Lees verder Succesvolle lancering van Ariane V met satellieten

E.T. brengt bezoek aan Nederland

Een krater in de tuin… het wrak van een buitenaards ruimteschip… het bekendste ruimtewezen is geland bij Space Expo in Noordwijk! Carlo Rambaldi, de bedenker van het beroemdste ruimtewezen, komt op 5 april naar het ruimtevaartcentrum in Noordwijk om samen met E.T. de tentoonstelling ‘Atmosfere Spaziali: The Extra Terrestrial is Back!’ te openen. Deze schilderijententoonstelling is voor het eerst in Nederland en geeft een unieke kijk op de wereld van deze bijzondere kunstenaar. In 30 meesterwerken worden vreemde en onbekende planetaire werelden tot leven gebracht. De feestelijke opening wordt opgeluisterd door de leerlingen van de Graaf Florisschool uit Vogelenzang, die uitgedost als ruimtewezens E.T. en zijn schepper Rambaldi op gepaste en verrassende wijze zullen verwelkomen. In de befaamde Haagsche galerie Buddenbrooks wordt gelijktijdig met de tentoonstelling in Space Expo een overzicht gegeven van het levenswerk van Rambaldi als schilder onder de titel "From the beginning until now”.

(meer…)

Lees verder E.T. brengt bezoek aan Nederland

Apollo 11 astronaut Buzz Aldrin bezoekt Delft

Op dinsdag 13 maart vanaf 15 uur zal Apollo 11 astronaut, Buzz Aldrin, een lezing geven in het auditorium van de TU Delft. Het is allemaal lang onduidelijk geweest of hij zou komen en op welke dag. Gisteren zag het er naar uit dat hij niet zou komen, zo werd gemeld op de website van de TU Delft. Gelukkig is in de tussentijd nog het een en ander gebeurd, waardoor hij toch zal spreken op dinsdag.

(meer…)

Lees verder Apollo 11 astronaut Buzz Aldrin bezoekt Delft

Reparaties aan Space Shuttle Atlantis in volle gang

Vorige week zondag werd de Space Shuttle Atlantis van het lanceerplatform 39A teruggerold naar het assemblagehangar van de Space Shuttle (VAB). Er is ook de hele week gewerkt aan de bouw van het platform van de Space Shuttle om inspecties en reparaties te verrichten door de hagelbui beschadigde plekken.

(meer…)

Lees verder Reparaties aan Space Shuttle Atlantis in volle gang

Atlas-5 raket lanceert militaire satellieten

Vanop Cape Canaveral in Florida heeft een krachtige Atlas-5 draagraket van Lockheed Martin met succes vijf satellieten uitgezet in de ruimte. De raket vertrok om 4.10 uur Nederlandse tijd. 66 Minuten later waren alle satellieten die meegenomen waren met succes uitgezet.

(meer…)

Lees verder Atlas-5 raket lanceert militaire satellieten

SMART-1: brug naar toekomstige exploratie van de maan

De maanmissie SMART-1 van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zich ontwikkeld tot een brug naar de toekomst van de maanwetenschap en exploratie. "De gegevens van SMART-1 helpen bij het selecteren van toekomstige landingslocaties voor robotmissies en mogelijke bemande missies, en we kunnen opvolgers van de bij SMART-1 gebruikte instrumenten inzetten bij de volgende generatie maansatellieten”, aldus Bernard Foing, wetenschapper bij het SMART-1-project van de ESA. "Zelfs de spectaculaire geplande inslag aan het einde van de missie helpt NASA een eigen inslag op de maan te plannen.”

(meer…)

Lees verder SMART-1: brug naar toekomstige exploratie van de maan

Italiaanse ruimteveer Castor maakt succesvolle proefvlucht

Het Italiaanse ruimtevaartorganisatie Cira heeft een eerste succesvolle proefvlucht in de stratosfeer uitgevoerd met het onbemande ruimteveer Castor. De lancering vond plaats op 24 februari om 8.30 uur vanaf de luchthaven van Tortoli, Sardinië. De missie van het onbemande ruimtetuig werd om 10.30 uur beëindigd in een maritieme beveiligde zone.

(meer…)

Lees verder Italiaanse ruimteveer Castor maakt succesvolle proefvlucht

NASA gaat de strijd aan met schadelijk maanstof

In de toekomst is een dagje naar de maan misschien net zo vanzelfsprekend als een dagje naar het strand. Maar in plaats van dat alles onder het zand zit, zal er overal maanstof tussen zitten. Alleen is maanstof niet zo onschuldig. New Scientist meldt deze week dat NASA, voordat zij in 2020 terugkeert op de maan, nieuwe technieken wil ontwikkelen om het gevaarlijk geachte stof van de astronautenmens te kunnen verwijderen.

(meer…)

Lees verder NASA gaat de strijd aan met schadelijk maanstof

NASA ontslaat astronaute na poging kidnapping

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een astronaute ontslagen die wordt vervolgd voor een poging tot kidnapping van een vermeende liefdesrivale. Dat heeft NASA woensdag in een verklaring laten weten. De astronaute, Lisa Nowak, was eerder al op non-actief gesteld.

(meer…)

Lees verder NASA ontslaat astronaute na poging kidnapping

De reus die veranderd in een dwerg

De nieuwe verkregen gegevens over de twee objecten NGC5011 B en C, die door de 3,6 meter telescoop van de ESO werden waargenomen, openbaren dat de afstand tussen de aarde en de twee sterrenstelsels niet hetzelfde is, zoals astronomen de afgelopen 23 jaar veronderstelden. De observaties tonen aan dat NGC5011 C geen dwergsterrenstelsel maar een reuzensterrenstelsel is, een overzien lid van een groep sterrenstelsels in de buurt van de melkweg.

(meer…)

Lees verder De reus die veranderd in een dwerg

Hubble vindt gasarme stelsels bij overvolle Melkwegclusters

Er zijn vele sterrenstelsels van verschillende vormen en grootten vandaag de dag rondom ons in het heelal. Ruwweg zijn het in vijftig procent van de gevallen elliptisch-gevormde, gasarme sterrenstelsels met weinig nieuwe activiteit van de stervorming, en de andere helft zijn spiraalvormige, onregelmatige en gasrijke sterrenstelsels met de hoge activiteit van de stervorming.

(meer…)

Lees verder Hubble vindt gasarme stelsels bij overvolle Melkwegclusters

ESA en NASA werken samen in onderzoek naar Jupiter

De ruimtevaartorganisaties ESA en NASA zetten een gezamenlijke campagne op om Jupiter in de loop van de volgende weken met twee verschillende ruimtevaartuigen waar te nemen. ESA’s Rosetta zal onderzoek doen naar de gasplaneet vanaf zijn positie in de buurt van planeet Mars, terwijl NASA’s New Horizons close-upfoto’s gaat nemen van de grootste planeet van ons zonnestelsel, aangezien de sonde Jupiter passeert tijdens zijn reis richting de inmiddels tot ijsdwerg gedegradeerde Pluto.

(meer…)

Lees verder ESA en NASA werken samen in onderzoek naar Jupiter

Foto’s totale maansverduistering 3/4 maart 2007

Zaterdag op zondagnacht was er vanuit Europa en andere werelddelen een totale maansverduistering te zien. AstroVersum wou die avond een webcast verzorgen, maar is helemaal mislukt door een overbelaste server. Om het goed te maken heeft AstroVersum foto’s verzameld en die kun je hieronder zien.

(meer…)

Lees verder Foto’s totale maansverduistering 3/4 maart 2007

NASA ontwikkelt instrument voor zoektocht naar leven Mars

Technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een instrument ontwikkeld dat een hulpmiddel voor landers op de Rode Planeet Mars kan zijn, niet alleen om de vaagste sporen van de moleculaire bouwstenen vanmogelijk leven op Mars te zoeken, maar ook om te bepalen of deze levensvormen gevormd zijn door andere levende wezens.

(meer…)

Lees verder NASA ontwikkelt instrument voor zoektocht naar leven Mars

Live webcast in het water gevallen door overbelaste server

Door de enorme drukte met de totale maansverduistering van 3 op 4 maart 2007 is AstroVersum lange tijd slecht bereikbaar of helemaal onbereikbaar geweest. Daarom hebben we samen met de provider helaas moeten besluiten gisteravond dat de site tijdelijk offline gehaald moest worden, omdat anders de server nog verder overbelast zou raken en meerdere sites de dupe zouden zijn van de duizenden bezoekers op AstroVersum.

(meer…)

Lees verder Live webcast in het water gevallen door overbelaste server

Totale maansverduistering 3/4 maart 2007

Vannacht is er vanuit onze streken een totale maansverduistering te zien. Op AstroVersum verzorgen wij een webcast vanavond, wat deze prachtige maansverduistering wel verdient. Tevens zullen er om de paar minuten enkele hogeresolutie foto’s worden geplaatst. Lees gauw verder voor de live webcast van de totale maansverduistering!

(meer…)

Lees verder Totale maansverduistering 3/4 maart 2007

Morgen: Totale maansverduistering in Nederland!

Op 3/4 maart 2007 vindt er in verschillende continenten op de wereld een totale maansverduistering plaats, waaronder in de Benelux. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KMNI) is de kans groot dat het in het westen, zuiden en oosten van Nederland onbewolkt zal zijn tijdens de totale maansverduistering. Mocht het toch bewolkt zijn in jouw woonplaats, dan kan je de maansverduistering ook live bekijken op AstroVersum!

(meer…)

Lees verder Morgen: Totale maansverduistering in Nederland!

Duitsland gaat over paar jaar naar de maan

Volgens de Duitse krant Financial Times Deutschland heeft het Duitse parlement vandaag plannen gemaakt voor een 400 miljoen euro kostende onbemande missie naar de maan in 2013. Het buurland van Nederland wil met deze missie gaan landen op onze natuurlijke satelliet en een grote hoeveelheid aan waardevolle grondstoffen, waaronder Helium-3, naar de Aarde verschepen. Een bemande missie moet enkele jaren daarna gerealiseerd worden.

(meer…)

Lees verder Duitsland gaat over paar jaar naar de maan

Cassini maakt fantastische foto van ‘exoplaneet’

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft een zeer spectaculaire foto gemaakt van planeet Saturnus. De foto toont de planeet en zijn ringen vanuit een bijzondere invalshoek: van boven. Vanaf januari is de ruimtesonde Cassini steeds hoger geklommen, waardoor de ruimtevaartorganisatie NASA overladen wordt met bijzondere, maar ook zeker prachtige foto’s.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt fantastische foto van ‘exoplaneet’

Spectaculaire foto’s van planeet Jupiter door Hubble

Na nieuwe foto’s van Jupiter en enkele manen heeft de Hubble Space Telescope ook foto’s gemaakt van de grootste planeet van ons zonnestelsel en zijn ‘pizzamaan’ Io. Ook zijn twee foto’s verschenen van poollicht op de Zuidpool en Noordpool van de planeet, die woensdag van dichtbij werd gepasseerd door de ruimtesonde New Horizons, op weg naar zijn doel: Pluto en zijn maan Charon.

(meer…)

Lees verder Spectaculaire foto’s van planeet Jupiter door Hubble

End of content

No more pages to load