VS willen niet met Rusland naar de maan

De Verenigde Staten hebben een Russisch voorstel voor een gezamenlijke verkenning van de maan afgewezen. Dat heeft het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Anatoli Perminov, gezegd, zo berichtte het persbureau Interfax maandag.

(meer…)

Lees verder VS willen niet met Rusland naar de maan

ESA zoekt ideeën voor navigatiesysteem Galileo

Wie verzint de beste toepassing voor ESA’s nieuwe satellietnavigatie systeem Galileo? Dat is de vraag van de Europese Satellietnavigatie competitie Galileo Masters 2007. Ideeën kunnen worden ingezonden tot 31 juli 2007. De Galileo Masters competitie moedigt kleine ondernemingen in verschillende Europese regio’s aan om na te denken over nieuwe, innovatieve navigatietoepassingen. In Nederland kunnen bedrijven, ondernemers, onderzoeksinstituten, universiteiten en privépersonen uit Zuid-Holland deelnemen aan de prijsvraag.

(meer…)

Lees verder ESA zoekt ideeën voor navigatiesysteem Galileo

Scotty is eindelijk “beamed up”

Een deel van het as van de in 2005 overleden en gecremeerde Star-Trek-acteur James Doohan is zaterdag met een particuliere raket in de ruimte gebracht. De lancering vond volgens Amerikaanse media plaats in de Amerikaanse staat New Mexico.

(meer…)

Lees verder Scotty is eindelijk “beamed up”

Hawking enthousiast over eerste moment gewichtsloosheid

De gezaghebbende en aan een rolstoel gekluisterde Britse astrofysicus Stephen Hawking heeft gisteren via paraboolvluchten van op het Kennedy Space Center in Florida van vier minuten gewichtloosheid kunnen genieten. Ondanks zijn degeneratieve spierziekte ALS waardoor hij aan een rolstoel gekluisterd is en via een stemcomputer praat, geldt Hawking (65) als een toonaangevend astrofysicus en kosmoloog.

(meer…)

Lees verder Hawking enthousiast over eerste moment gewichtsloosheid

Pegasus lanceert wetenschappelijke satelliet

Gisteravond is door middel van een vliegtuig een Pegasus-raket een onderzoekssatelliet van de NASA gelanceerd. De Pegasus van raketbouwer Orbital Sciences werd heerst meegenomen door een L011 Stargazervliegtuig dat om 21.28 uur Nederlandse tijd was opgestegen van de basis Vandenberg in Californië.

(meer…)

Lees verder Pegasus lanceert wetenschappelijke satelliet

‘Over twintig jaar ontdekken we buitenaards leven’

Wetenschapper Michel Mayor, die het Europese team van sterrenkundigen leidde die de bewoonbare planeet Gliese 581 C heeft ontdekt, heeft een al een nieuw doel bedacht voor een volgend, groot onderzoek: het zoeken naar buitenaards leven. Mayor weet zeker dat wetenschappers op Aarde nog slechts twee decennia, ofwel twintig jaar, moeten wachten totdat er buitenaards leven ontdekt wordt.

(meer…)

Lees verder ‘Over twintig jaar ontdekken we buitenaards leven’

ESA zoekt tien nummers voor astronauten ISS

Als je denkt te weten hoe de ideale afspeellijst eruitziet voor astronauten die in het International Space Station (ISS) om de Aarde draaien, dan hoort de Europese ruimtevaartorganisatie ESA graag van je. ESA heeft een wedstrijd georganiseerd om een lijst van tien nummers samen te stellen die de sterren doet verbleken. Het enige wat je hoeft te doen is die liedjes te kiezen die volgens jou het geschiktst zijn voor astronauten aan boord van het ISS om naar te luisteren.

(meer…)

Lees verder ESA zoekt tien nummers voor astronauten ISS

Hinode ziet gigantische uitbarsting op de Zon

Met telescopen op onze planeet Aarde valt er het afgelopen jaar niet veel te zien aan het oppervlak van de zon, op een paar relatief kleine zonnevlekken na. Maar in de ruimte, waar de Hinode sonde de Zon al een tijdje onderzoekt, is onze ster wel degelijk actief. In een indrukwekkende video die vanmiddag is gepubliceerd is te zien hoe de zonnevlek 930 op 13 december van het vorige jaar een gigantische zonnevlam ‘uitspuwt’. De uitbarsting werd meteen opgevangen door Hinode en werd vervolgens direct vastgelegd door de sonde.

(meer…)

Lees verder Hinode ziet gigantische uitbarsting op de Zon

Droom wordt binnenkort werkelijkheid voor Hawking

De natuurkundige en wiskundige Stephen Hawking zal donderdag op uitnodiging van de Amerikaanse Zero Gravity Corporation (Zwaartekracht Nul Maatschappij) in een speciale vlucht, de ‘kotskomeet’ genaamd, aan de zwaartekracht worden onttrokken. Dit deelde de maatschappij woensdagmiddag in de Amerikaanse staat Miami mee.

(meer…)

Lees verder Droom wordt binnenkort werkelijkheid voor Hawking

Nieuwe bewoonbare wereld ontdekt

Sterrenkundigen hebben een tweede Aarde ontdekt met kans op water aan zijn oppervlak. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal en draait om een rode dwergster samen met twee andere planeten. De kans bestaat volgens wetenschappers dat de grote tweelingbroer van onze planeet leven herbergt, want de ‘ingrediënten’, die nodig zijn voor leven, zijn er op Gliese 581 C. De planeet werd ontdekt met het HARP instrument van de European Southern Observatory 3.6 meter telescoop in La Sille, Chili.

(meer…)

Lees verder Nieuwe bewoonbare wereld ontdekt

STEREO maakt eerste 3D-foto’s van de zon

Voor het eerste zijn er driedimensionale opnames gemaakt van de zon. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt met de nieuwe techniek de overlast van zonnewinden te kunnen beperken. De beelden zijn gemaakt met twee satellieten, die allebei gelijk met de aarde in een baan om de zon draaien: de een iets voor onze planeet, de andere in het kielzog ervan.

(meer…)

Lees verder STEREO maakt eerste 3D-foto’s van de zon

Hoogtepunt meteorenzwerm Lyriden vindt vannacht plaats

Vannacht, in de nacht van zondag 22 april op maandag 23 april, vindt het maximum van de bekende meteorenzwerm Lyriden plaats, wiens radiant te vinden is in de buurt van het sterrenbeeld Lier (Lyra). Het hoogtepunt van de meteorenzwerm vindt vanavond plaats rond middernacht – een goede tijd voor Europa en Azië, maar een slechte tijd voor Amerika, want daar is het dan nog dag.

(meer…)

Lees verder Hoogtepunt meteorenzwerm Lyriden vindt vannacht plaats

Eerste stap op weg naar ‘Cosmic Vision 2015-2025’

Enthousiasme en een groot aantal reacties van de wetenschappelijke gemeenschap in Europa kenmerkten de eerste stap op weg naar de invulling van ESA’s wetenschappelijk programma voor de periode 2015-2025. Zoals ESA’s algemeen directeur, Jean-Jacques Dordain, zei in zijn toespraak tot de gemeenschap op 11 april: “De toekomst begint vandaag”.

(meer…)

Lees verder Eerste stap op weg naar ‘Cosmic Vision 2015-2025’

Trillingen laten gesteenten oppervlak Itokawa ‘herscheppen’

Trillingen en weinig zwaartekracht aan het oppervlak van de gruizige asteroïde Itokawa verklaren de verdeling van grind en gravel op het kleine hemellichaam. Dat schrijven Japanse onderzoekers deze week in Science. Het korrelige gesteente lijkt te zijn gesorteerd door schudden en trillen, en landverschuivingen. De fijnste materialen hopen zich op op plaatsen op het oppervlak met de minste zwaartekracht.

(meer…)

Lees verder Trillingen laten gesteenten oppervlak Itokawa ‘herscheppen’

Ruimtetoerist Simonyi succesvol geland in Kazachstan

De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simonyi is zaterdag teruggekeerd op aarde. Samen met twee Russische kosmonauten landde hij in een capsule in de steppe van Kazachstan, meldde het controlecentrum in Moskou. Hij was anderhalve week te gast in het International Space Station (ISS). Zijn vier voorgangers zijn ook Amerikanen die in 2001, 2002, 2005 en 2006 het ISS bezochten.

(meer…)

Lees verder Ruimtetoerist Simonyi succesvol geland in Kazachstan

NASA-medewerker doodt collega en zichzelf

In het Johnson Space Center in de Amerikaanse stad Houston in Texas heeft een persoon schoten gelost. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse politie heeft de gewapende man zichzelf en een ingenieur van NASA van het leven beroofd. De schietpartij vond plaats in gebouw 44 van het Johnson Space Center.

(meer…)

Lees verder NASA-medewerker doodt collega en zichzelf

Gevarenzone bepaald voor planetaire stelsels

Met behulp van recente observaties hebben sterrenkundigen bepaald wat de afstand tussen een hete, zware ster en een zonachtige ster moet zijn om planeten de laatste ster planeten te laten vormen: ruim 1,6 lichtjaar. Binnen die afstand wordt het stof dat de planeten later wordt vrij gemakkelijk weggeblazen, omdat de sterrenwind en de straling van de grotere ster een grote invloed daarop heeft. De straling van dit soort sterren verdampt het stof en de sterrenwind blaast het stof vervolgens weg.

(meer…)

Lees verder Gevarenzone bepaald voor planetaire stelsels

Grote doorbraak in onderzoek naar objecten zonnestelsel

Wetenschappers zijn al jaren bezig om kleine, intelligente stofdeeltjes te ontwikkelen voor de exploratie van ons zonnestelsel in de toekomst. De kleine stofdeeltjes, die zo groot zijn als een zandkorrel, zijn uiterst nuttig, want ze worden namelijk door zonnewind meegenomen, vliegen in een formatie en de belangrijkste twee dingen: ze kunnen communiceren en wetenschappelijke metingen uitvoeren. Gaan deze intelligente stofdeeltjes in de toekomst ons zonnestelsel veroveren?

(meer…)

Lees verder Grote doorbraak in onderzoek naar objecten zonnestelsel

Veranderingen op AstroVersum [update]

De afgelopen week en komende weken zullen er verschillende veranderingen op AstroVersum plaatsgevonden hebben en plaatsvinden. AstroVersum gaat zich niet alleen meer op astronomie en ruimtevaart richten, maar ook op meteorologie. De meeste veranderingen zullen dus iets te maken hebben met het weer, maar er zullen ook andere pagina’s die iets met sterrenkunde te maken hebben toegevoegd worden.

(meer…)

Lees verder Veranderingen op AstroVersum [update]

Astronaute Sunita Williams loopt marathon in de ruimte

De Amerikaanse astronaute Sunita Williams heeft aan boord van het International Space Station (ISS) de eerste marathon ooit in de ruimte gelopen, tegelijkertijd met de marathon in Boston, Amerika. Wanneer de marathon begon, om 15.00 uur Nederlandse tijd precies, is Williams gaan lopen op een loopband in het ruimtestation. Sunita Williams heeft de totale afstand van 42,195 kilometer met succes afgelegd.

(meer…)

Lees verder Astronaute Sunita Williams loopt marathon in de ruimte

Dnepr-raket zet succesvol veertien satellieten in de ruimte

Op de lanceerbasis Baikonoer in het land Kazachstan is een Russisch-Oekraïense Dnepr-draagraket succesvol gelanceerd gelanceerd, zo meldde een functionaris van de Russische ruimtehaven vanmorgen vroeg. De lading van de raket bestond uit veertien relatief kleine buitenlandse satellieten. De Dnepr-raket vertrok uit rond kwart voor negen Nederlandse tijd op weg naar de ruimte, sinds een soortgelijke raket vorig jaar tot ontploffing kwam bij de lancering.

(meer…)

Lees verder Dnepr-raket zet succesvol veertien satellieten in de ruimte

Amerikaanse ruimtetoerist mag dag langer in ISS blijven

De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simony mag net als de veertiende hoofdbemanning van het Internationale Ruimtestation ISS één dag langer in de ruimte verblijven. De Amerikaanse miljardair zou eigenlijk aanstaande vrijdag met de Sojoez TMA-9 in gezelschap van de beroepsastronauten Michael Lopez-Alegria en Michaël Tjoerin naar de aarde terugkeren.

(meer…)

Lees verder Amerikaanse ruimtetoerist mag dag langer in ISS blijven

AstroVersum zoekt journalisten!

AstroVersum wordt steeds groter en vaker bezocht de afgelopen tijd. De site is één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart van Nederland. Om ervoor te zorgen dat AstroVersum nog actueler wordt, zijn wij op zoek naar enthousiaste mensen die op de website nieuwsberichten willen plaatsen. Interesse? Aarzel dan niet en help mee om vele bezoekers te voorzien van het actueelste en interessantste nieuws uit de wereld van de astronomie en de ruimtevaart!

(meer…)

Lees verder AstroVersum zoekt journalisten!

Australië onder de rook van Zuid-Amerikaanse bosbranden

De koolmonoxide (CO) die tijdens het bosbrandenseizoen boven Australië hangt, is voor een groot deel niet afkomstig van Australische, maar van Zuid-Amerikaanse bosbranden. Dat bevestigen metingen met het Nederlands-Duitse satellietinstrument SCIAMACHY vanaf ESA’s milieusatelliet Envisat.

(meer…)

Lees verder Australië onder de rook van Zuid-Amerikaanse bosbranden

Zondag was warmste aprildag ooit

Op zondag is de temperatuur op een recordhoogte gekomen. In De Bilt is 28,9 graden Celsius gemeten. Dit is de hoogste temperatuur die gemeten is sinds 1901 toen het KNMI 24-uurs metingen begon. Het oude warmterecord van april was op 21 april 1968. Toen werd het 27,8 graden.

(meer…)

Lees verder Zondag was warmste aprildag ooit

Warmterecord van vroegste zomerdag verbroken

Vandaag is het de vroegste zomerse dag ooit geworden. De temperatuur steeg in De Bilt boven de 25 graden. Rond 18.30 uur was de hoogst gemeten temperatuur in De Bilt, namelijk 27,5 graden Celcius. Het oude record waarop de vroegste zomerse grens van 25 graden werd overschreden, was op 15 april 1904.

(meer…)

Lees verder Warmterecord van vroegste zomerdag verbroken

Sterrenkundigen lossen mogelijk 45-jarig mysterie op

Met behulp van een viertal observaties hebben sterrenkundigen van de Universiteit van Maryland een 45-jarig mysterie opgelost over twee spookachtige spiraalarmen van het sterrenstelsel M106. Het Maryland team, dat werd geleid door Yuxuan Yang, maakte goed gebruik van de unieke mogelijkheden van NASA’s Chandra X-ray Observatory, NASA’s Spitzer Space Telescope, ESA’s XMM-Newton X-ray observatory, en gegevens die eerder werden verkregen met NASA’s Hubble Space Telescope.

(meer…)

Lees verder Sterrenkundigen lossen mogelijk 45-jarig mysterie op

Belangrijke Nederlandse bijdrage aan James Webb Telescope

Bij de ontwikkeling van het mid-infrarood instrument van de James Webb Space Telescope heeft ASTRON een mijlpaal bereikt. ASTRON in Dwingeloo heef afgelopen week het zogenaamde verificatiemodel van een belangrijk onderdeel van het mid-infrarood instrument (MIRI) afgeleverd aan het Rutherford Appleton Laboratiorium in het Verenigd Koninkrijk.

(meer…)

Lees verder Belangrijke Nederlandse bijdrage aan James Webb Telescope

NASA opent jacht op exoplaneten met komeetsonde

In juli 2005 liet de Deep Impact ruimtesonde een kleinere sonde los die even later insloeg op de komeet Tempel 1, waardoor verschillende elementen konden worden opgevangen door de moedersonde voor onderzoek naar zijn ontstaan en eigenschappen. De aanval werd gerechtvaardigd, omdat er gedacht wordt dat kometen restjes van de formatie van ons vroegere zonnestelsel zijn. Wetenschappers willen ook meer weten over het vroegere zonnestelsel, dus dat kwam goed van pas.

(meer…)

Lees verder NASA opent jacht op exoplaneten met komeetsonde

Sterrenkundigen ontdekken vierkante nevel

Een recent ontdekte nevel, de Rode Vierkant nevel genaamd, laat een oogverblindende, op een juweel lijkende symmetrie zien, zo tonen observaties aan van verschillende telescopen. Maar de natuur van de ster of de sterren die deze nevel produceerde(n) blijven een raadsel. Aan het einde van hun leven ‘verstoten’ veel sterren met een lage massa hun buitenkant en worden er zo planetaire nevels gevormd. Maar de hete ster in het hart van de Rode Vierkant nevel, genaamd MWC 922, schijnt betrekkelijk massief te zijn, wat kan betekenen dat de vierkante vorm van deze nevel door een ander proces is gevormd.

(meer…)

Lees verder Sterrenkundigen ontdekken vierkante nevel

Spitzer Space Telescope maakt prachtige foto’s van M45

De Amerikaanse Spitzer Space Telescope heeft gedetailleerde foto’s gemaakt van de sterrenhoop Pleiaden in infrarood. De Pleiaden is één van de bekendste sterrenhopen en wordt ook wel M45 of het Zevengesternte genoemd. Op de foto’s van Spitzer is te zien op welke manier de belangrijkste sterren van de sterrenhoop het gas in beweging brengen en de verschillende filamenten.

(meer…)

Lees verder Spitzer Space Telescope maakt prachtige foto’s van M45

Uitzonderlijk warm weer in Nederland

Nederland staat een zomers weekeinde te wachten. De komende dagen schieten de temperaturen omhoog, tot lokaal meer dan 25 graden op zaterdag en zondag. Het KNMI noemt dat voor midden april ‘uitzonderlijk’. Normaal is het halverwege april zo’n twaalf of dertien graden, weet het weerinstituut.

(meer…)

Lees verder Uitzonderlijk warm weer in Nederland

Zoveelste tegenslag voor NASA?

NASA’s ruimtesonde Stardust reisde langs de zon, bezocht komeet Wild 2 en bracht het eerste monster van een komeet ooit terug naar de Aarde. Het laatste ding wat NASA zou willen horen is dat het monster vervuild is door de eigen brandstof van de ruimtesonde. Eerder zat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met het handen in het haar over deze ontdekking, maar volgens een medewerker van de missie is het monster niet aangetast door de brandstof. Is dit de volgende tegenslag voor de ruimtevaartorganisatie?

(meer…)

Lees verder Zoveelste tegenslag voor NASA?

Mars Global Surveyor begaf het door softwarefout

De verdwijning van de Mars Global Surveyor (MSG) vorig jaar, is te wijten aan problemen met de software van de ruimtesonde. Vijf maanden voor de verdwijning van de sonde werd de software van de MSG geüpdate. De nieuwe software had ervoor gezorgd dat de batterijen van de sonde oververhit raakten.

(meer…)

Lees verder Mars Global Surveyor begaf het door softwarefout

Oppervlaktes neutronensterren zijn heter dan gedacht

Een nieuwe theoretische thermometer die met behulp van de wiskunde en de computer is gemaakt suggereert dat de oppervlaktes van zekere neutronensterren beduidend heter zijn dan wetenschappers eerder veronderstelden. Heet genoeg, in feite, om een grote vraag in de astrofysica te kunnen beantwoorden – hoe de waargenomen frequentie van ultraviolet-explosies, beter bekend als ‘superbursts’, te verklaren die soms op de oppervlaktes dit soort sterren plaatsvinden?

(meer…)

Lees verder Oppervlaktes neutronensterren zijn heter dan gedacht

China lanceert tweede satelliet voor oceaanonderzoek

Vanop de lanceerbasis Taiyan in de noordelijke provincie Shanxi van China vertrok woensdag om 11.27 uur plaatselijke tijd een Long March-2C draagraket. De raket had aan boord de tweede satelliet voor oceanografisch onderzoek. De raket zette de zelfgebouwde Haiyang-1B (Oceaan 1B) satelliet succesvol in de ruimte uit.

(meer…)

Lees verder China lanceert tweede satelliet voor oceaanonderzoek

Geen zons- of maansverduistering, maar van een zwart gat

Recente observaties van het sterrenstelsel NGC 1365 door NASA’s Chandra X-ray Observatory laten een merkwaardige verduistering van een supermassief zwart gat in het centrum van dit stelsel zien. Een dichte wolk van gas verduisterde de voorkant van het zwarte gat, waardoor elektrisch geladen röntgenstraling een tijd lang niet zichtbaar was. Deze eclips stond toe dat astronomen de afmeting van de schijf van materiaal rond het zwarte gat makkelijk konden meten. De schijf is een relatief kleine structuur op galactische schalen.

(meer…)

Lees verder Geen zons- of maansverduistering, maar van een zwart gat

Cluster-satellieten zien tsunami in de ruimte

Cluster-satellieten geven een nieuw inzicht in de werking van een ‘ruimte-tsunami’, die een rol speelt in het onderbreken van het rustige en prachtige poollicht, of het noorderlicht aan de hemel. Vaak gezien in gebieden die liggen op een hoge breedtegraad zoals Scandinavië en Canada, is het noorderlicht altijd een spectaculair schouwspel van gekleurde pilaren aan de sterrenhemel. Veroorzaakt door de interactie van elektrisch geladen deeltjes, die afkomstig zijn van de zon en in aanraking komen met het magnetische veld van de Aarde, verschijnen ze in veel verschillende vormen.

(meer…)

Lees verder Cluster-satellieten zien tsunami in de ruimte

Raadsel rondom roodachtige gloed in het heelal opgelost?

De planetaire nevel HD 44179 is om verscheidene redenen een verbazingwekkend object: de nevel is namelijk niet alleen rechthoekig, maar toont ook overal gelijkaardige structuren en heeft een roodachtige kleur. Sterrenkundigen hebben deze roodachtige gloed eerder al bestudeerd (de afgelopen dertig jaar), maar het ontstaan van deze rode kleur konden ze niet verklaren. Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een tijd geleden een verklaring gevonden voor het ontstaan van deze kleur in het heelal.

(meer…)

Lees verder Raadsel rondom roodachtige gloed in het heelal opgelost?

Lancering Space Shuttle Atlantis opnieuw uitgesteld

Het eind februari door hagelbuien beschadigde ruimteveer Atlantis zal niet voor 8 juni naar het International Space Station (ISS) gelanceerd kunnen worden. Voor het ruimtevaartuig betekent dit een uitstel van zijn eerstvolgende reis van circa drie maanden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deelde dinsdag in Texas mee dat de reparaties meer tijd vergen dan aanvankelijk werd verwacht.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Atlantis opnieuw uitgesteld

Vijfde ruimtetoerist aangekomen bij ISS

De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simonyi is net als zijn twee Russische reisgenoten Fyodor Yurchikhin en Oleg Kotov in het Internationale Ruimtestation ISS gearriveerd. Het drietal had als welkomstgeschenk een gourmetmaaltijd meegenomen voor de drie ruimtevaarders die het ISS de afgelopen tijd hebben bemand.

(meer…)

Lees verder Vijfde ruimtetoerist aangekomen bij ISS

Waarneembare bronnen van zwaartekrachtsgolven geïdentificeerd

Extreem compacte dubbelsterren, waarin de uitgebrande kernen van twee sterren in minder dan een half uur om elkaar heen draaien, zijn sterkere bronnen van zwaartekrachtsgolven dan eerder werd verondersteld. Dat blijkt uit onderzoek naar dit soort zeldzame, dubbele witte dwergen door sterrenkundige Gijs Roelofs, die hierop op 16 april promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

(meer…)

Lees verder Waarneembare bronnen van zwaartekrachtsgolven geïdentificeerd

Water ontdekt in atmosfeer van exoplaneet

Zojuist heeft de gezaghebbende website Space.com gemeld dat sterrenkundigen water hebben ontdekt in de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel, ofwel een exoplaneet. Wetenschappers vermoedden al eerder dat er water te vinden zou zijn in de atmosferen van de meeste exoplaneten die zich dicht bij hun moederster bevinden, maar met deze ontdekking is dit vermoeden bevestigd.

(meer…)

Lees verder Water ontdekt in atmosfeer van exoplaneet

Proton-raket lanceert succesvol een communicatiesatelliet

Afgelopen nacht heeft een Russische Proton-raket met succes een Canadese telecommunicatiesatelliet gelanceerd. Om 00.51 uur Nederlandse tijd vertrok van op de basis Baikonoer in Kazachstan een zware Proton-M van Kroenitsjev. De Canadese telecomsatelliet Anik F3 kwam om 10.05 uur Nederlandse tijd in zijn geplande baan vrij.

(meer…)

Lees verder Proton-raket lanceert succesvol een communicatiesatelliet

MESSENGER sonde nog steeds op weg naar Mercurius

De sonde MESSENGER van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is inmiddels al een lange tijd op weg naar de kleinste planeet van ons zonnestelsel: Mercurius. Op 28 maart jongstleden voltooide de sonde 40 procent van de reis naar Mercurius, terwijl MESSENGER qua 1/3 inmiddels heeft afgelegd. De reis naar de binnenste planeet van ons zonnestelsel neemt in totaal vijf jaar in beslag. Slechts eenmaal eerder werd Mercurius door een ruimtevaartuig bezocht. Ten onrechte, want er valt nog veel te ontdekken aan deze kleine planeet.

(meer…)

Lees verder MESSENGER sonde nog steeds op weg naar Mercurius

Externe tank van Shuttle arriveert bij Kennedy Space Center

Afgelopen vrijdag 6 april is er bij NASA’s Kennedy Space Center in Florida een nieuwe externe brandstoftank gearriveerd voor een bepaalde Space Shuttle. De externe tank is eigenlijk bedoeld voor Space Shuttle Endeauvour, maar omdat de externe tank van Shuttle Atlantis eind februari ernstig beschadigd is geraakt bij een hagelbui kan de tank ook gebruikt worden bij het laatstgenoemde ruimteveer. Dinsdag maakt NASA zijn definitieve beslissing bekend.

(meer…)

Lees verder Externe tank van Shuttle arriveert bij Kennedy Space Center

NASA’s New Horizons fotografeert maan Callisto

De sonde New Horizons van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is al 1,5 maand geleden gasplaneet Jupiter gepasseerd, maar er blijven foto’s van Jupiter en zijn vier grootste manen gepubliceerd worden door de ruimtevaartorganisatie. De nieuwste foto die vandaag werd uitgebracht is een foto van Jupiters maan Callisto, na Ganymedes de grootste maan van de gasplaneet. De nieuwe foto’s tonen een donker oppervlak met heldere gebieden.

(meer…)

Lees verder NASA’s New Horizons fotografeert maan Callisto

Miljardair Charles Simonyi gelanceerd richting ISS

Vanop de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan is iets na half acht Nederlandse tijd een Soyuz-raket gelanceerd richting het International Space Station (ISS). Aan boord van deze raket bevond zich onder andere de miljardair Charles Simonyi, één van de grondleggers van Microsoft en de vijfde ruimtetoerist ooit in de geschiedenis van de ruimtevaart. Simonyi is 58 jaar en zal in totaal 12 dagen in de ruimte verblijven.

(meer…)

Lees verder Miljardair Charles Simonyi gelanceerd richting ISS

Nieuw op AstroVersum: de media pagina

De media pagina op AstroVersum is gisteren in een nieuw jasje gestoken. Voorheen stonden er gewoon simpele links naar filmpjes op onder andere YouTube en Google Video, maar nu heeft AstroVersum een eigen flash player op deze pagina geïntegreerd. Momenteel staan er pas enkele filmpjes in de lijst, maar er zullen ongetwijfeld de komende tijd meer filmpjes toegevoegd worden!

(meer…)

Lees verder Nieuw op AstroVersum: de media pagina

Eerste nerd vertrekt vanavond naar het ISS

De 58-jarige Amerikaanse softwareontwerper wordt vanavond de eerste nerd in de ruimte. Miljardair Charles Simonyi, die onder andere aan de tekstverwerker Word en Spreadsheet Excel van Microsoft werkte, vertrekt vanavond met een Soyuz naar het Internationale Ruimtestation ISS.

(meer…)

Lees verder Eerste nerd vertrekt vanavond naar het ISS

Sneldraaiende neutronenster explodeert door sterbeving

Door een enorme sterbeving in september vorig jaar is een magnetar, een snel roterende en zeer compacte neutronenster met een sterk magnetisch veld, geëxplodeerd. Het onderzoek naar deze ontploffing werd begin deze week bekendgemaakt op de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society door onderzoekers van het California Institute of Technology. De magnetar bevindt zich op een afstand van 15.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Ara, een sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel.

(meer…)

Lees verder Sneldraaiende neutronenster explodeert door sterbeving

Terugblik – Het belangrijkste nieuws van maart

Aan het begin van elke maand zal AstroVersum vanaf nu het belangrijkste nieuws van de vorige maand posten. De maand die we vandaag behandelen is de maand maart. Met in deze editie onder andere spectaculaire foto’s van de Cassini sonde en de Hubble Space Telescope, de totale maansverduistering van 3 op 4 maart jongstleden, het bezoek van Buzz Aldrin, het vinden van een nieuwe krater in Californië en het bijna raken van een Chileense Airbus 340 door een meteoriet.

(meer…)

Lees verder Terugblik – Het belangrijkste nieuws van maart

Hubble fotografeert balkspiraalstelsel NGC 1672

De Amerikaanse Hubble Space Telescope heeft een enorm gedetailleerde foto gemaakt van het balkspiraalstelsel NGC 1672. Op de foto zijn de donkere stofbanden, die bestaan uit instellair stof, en clusters waarin nieuwe sterren worden geboren zijn te zien. NGC 1672 is een balkspiraalstelsel en bevindt zich op een afstand van ruim 60 miljoen lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Zuiderkruis, een sterrenbeeld aan de zuidelijke hemel.

(meer…)

Lees verder Hubble fotografeert balkspiraalstelsel NGC 1672

New Horizons fotografeert pizzamaan Io

Stel je voor, je bevind je naast de heetste rivier van lava in ons zonnestelsel. De sneeuw valt op je hoofd hoofd en schouders, maar deze sneeuw stinkt enorm. De sneeuw bestaat namelijk uit zwavel. Hoog boven je, vult een reusachtige blauwe koepel de hemel. Waar sta je dan? Bij de voet van de vulkaan Tvashtar op Jupiters maan Io. NASA’s New Horizons fotografeerde de pizzamaan op 28 februari jongstleden.

(meer…)

Lees verder New Horizons fotografeert pizzamaan Io

Venus Express verschaft beter beeld wolken op Venus

Uit recente observaties van de Venus Express hebben wetenschappers een beter beeld gekregen in de dynamica van wolken op planeet Venus. De wolken in de atmosfeer van de tweede planeet van ons zonnestelsel draaien eens in de vier dagen rond de planeet, zo blijkt uit recente foto’s. Maar dat is nog niet alles, want aan de Noord- en Zuidpool zijn enkele reusachtige, dubbele draaikolken ontdekt. Met behulp van detectoren voor ultraviolette en infrarode waarnemingen kon de sonde de wolken zichtbaar maken.

(meer…)

Lees verder Venus Express verschaft beter beeld wolken op Venus

Enorme stofstormen zorgen voor opwarming Mars

Het verplaatsen van stofstormen op de Rode Planeet Mars zou kunnen bijdragen aan het opwarmen van de buurplaneet van de Aarde, waardoor de ijskappen op Mars’ Zuidpool aan het krimpen zijn, zeggen wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Simulaties tonen aan dat de stofstormen het albedo van Mars beïnvloeden – de hoeveelheid zonlicht van die de oppervlakte van een hemellichaam weerkaatst.

(meer…)

Lees verder Enorme stofstormen zorgen voor opwarming Mars

Michael Lopez-Alegria verbreekt record verblijf in de ruimte

De Amerikaanse astronaut Michael Lopez-Alegria, commandant van de huidige bemanning in het ISS, heeft het record van de langste Amerikaanse missie in de ruimte verbroken eergisteren verbroken. Op 3 april jongstleden bevond hij zich alweer 197 dagen in de ruimte, 1 dag meer dan het record dat gevestigd werd door een andere Amerikaan in 2002. Wanneer de astronaut op 20 april aanstaande terugkeert naar de Aarde is Lopez-Alegria maarliefst 214 dagen in het ruimtestation verbleven sinds september 2006.

(meer…)

Lees verder Michael Lopez-Alegria verbreekt record verblijf in de ruimte

Raket moet as van 200 mensen in de ruimte brengen

De as van onder andere één van NASA’s eerste astronauten Leroy Cooper en James Doohan uit de serie Star Trek zullen binnenkort hun laatste reis maken. De overblijfselen van de twee worden aan het einde van deze maand gelanceerd door een SpaceLoft raket, gebouwd door het particuliere bedrijf UP Aerospace. Niet alleen de as van deze twee bekende personen zal naar de ruimte gebracht worden, ook de as van 198 andere mensen wordt binnenkort in de ruimte gebracht.

(meer…)

Lees verder Raket moet as van 200 mensen in de ruimte brengen

Hayabusa begint binnenkort aan avontuurlijke terugreis

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA wil toch proberen om de Japanse ruimtesonde Hayabusa, die op 26 november 2005 aankwam bij de asteroïde Itokawa, terug te laten keren op aarde. De sonde, die oorspronkelijk een capsule met daarin de sample zou laten neerkomen in Australië, in juni 2007, kon sinds lange tijd zijn antenne niet meer naar de aarde richten en daardoor was het niet mogelijk om de terugkeerprocedures op te starten. Nu de communicatie is hersteld wil JAXA een poging doen om de sonde toch terug te laten keren op aarde, al hebben de batterijen van de sonde het bijna begeven.

(meer…)

Lees verder Hayabusa begint binnenkort aan avontuurlijke terugreis

GPS kan verstoord worden door zonnevlammen

Vorig jaar heeft een grote zonnevlam in december ervoor gezorgd dat het Global Positioning System (GPS) tijdelijk was ontregeld. Dit is ontdekt door de onderzoekers van de Cornell University in New York. Onderzoekers vrezen dat er in de toekomst ergere gevolgen ontstaan als er weer een grote zonnevlam ontstaat.

(meer…)

Lees verder GPS kan verstoord worden door zonnevlammen

AstroVersum getroffen door grote hoeveelheid spam

Zojuist is AstroVersum getroffen door een enorme hoeveelheid spam. De problemen zijn inmiddels verholpen en de spam is verwijderd, maar toch willen we de bezoekers ons excuses aanbieden, zeker omdat de taal die de spammer gebruikte nogal grof en schokkend was. We hopen dat in de toekomst dit soort dingen niet meer zullen gebeuren.

(meer…)

Lees verder AstroVersum getroffen door grote hoeveelheid spam

Ster vlamt op mysterieuze wijze op in Cassiopeia

De tijdelijke toename in helderheid van een voorheen onopvallende ster in het sterrenbeeld Cassiopeia heeft geleid tot controverse onder astronomen. De ster nam eind oktober in de loop van ruim een week een factor veertig in helderheid toe, om in november weer in hetzelfde tempo zwakker te worden.

(meer…)

Lees verder Ster vlamt op mysterieuze wijze op in Cassiopeia

Meteorologen voorspellen veel orkanen

Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan zal dit jaar bovengemiddeld actief zijn. Deskundigen, verbonden aan de Colorado State University, verwachten zeker zeventien tropische stormen waarvan er zeker negen zullen uitgroeien tot orkanen.

(meer…)

Lees verder Meteorologen voorspellen veel orkanen

Wetenschappers onthullen Chinese maanwagentje

China is een nieuwe grootmacht en een ruimteverkenningsprogramma is een statussymbool en hoort er vanzelfsprekend bij. Dit jaar nog wordt er een satelliet naar de maan gestuurd om het maanoppervlak te bestuderen. In 2012 komt dan de eerste onbemande maanmissie, waarbij vandaag de eerste foto’s van zijn vrijgegeven.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers onthullen Chinese maanwagentje

Grotten op Mars doorbraak in onderzoek naar exobiologie

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft met de Mars Odyssey sonde mogelijk aanwijzingen gevonden in de zoektocht naar Martiaans leven op de Rode Planeet. De sonde heeft dicht bij de evenaar van de planeet namelijk een zevental grotten gevonden, die zich bevinden aan de flanken van de vulkaan Asia Mons. De grotten zijn enorm diep (soms wel 130 meter), waardoor de bodems in de grotten niet door de openingen zichtbaar zijn vanuit de ruimte.

(meer…)

Lees verder Grotten op Mars doorbraak in onderzoek naar exobiologie

ESA stuurt bemande missie naar Mars

Ter voorbereiding van een bemande missie naar planeet Mars zal de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de lente van 2008 zes mensen op een 500 dagen durende missie naar de Rode Planeet sturen. Niet echt naar Mars natuurlijk, maar in een speciaal geïsoleerde omgeving ergens in Rusland. ESA is momenteel op zoek naar suggesties voor enkele experimenten die tijdens de missie Mars500 uitgevoerd kunnen worden, om zo de psychologische en medische effecten van zo’n lange reis te kunnen achterhalen.

(meer…)

Lees verder ESA stuurt bemande missie naar Mars

Nieuwe 3D-animatie laat proces bij einde witte dwerg zien

Wetenschappers uit Amerika hebben een 3D-animatie gemaakt van de dood van een witte dwergster in het heelal. Op de animatie is te zien hoe de dwergster binnen een enkele seconden explodeert en dus verandert een in gigantische supernova. Een witte dwerg is een ster die aan het einde van haar levenscyclus is gekomen. In de witte dwerg vinden dus geen kernreacties meer plaats. De massa van de kern moet kleiner dan 1,4 zonnemassa’s (Chandrasekhar-limiet) zijn, want anders eindigt de ster als een neutronenster, een quarkster of een zwart gat.

(meer…)

Lees verder Nieuwe 3D-animatie laat proces bij einde witte dwerg zien

Meteoriet raakt ruimtestation ISS frontaal (1 aprilgrap)

Gisteravond kwam AstroVersum met het nieuws dat de afgelopen nacht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een belangrijke mededeling omtrent het ISS zou gaan doen. Vannacht maakte NASA bekend dat een meteoriet met een diameter van 8 inch, wat gelijk is aan 20 centimeter, frontaal in botsing is gekomen met het International Ruimtestation Station afgelopen vrijdagnacht. Door enkele mensen verbaasd en ongerust ontvangen, maar in de loop van de middag werd het duidelijk dat het om een 1 aprilgrap ging!

(meer…)

Lees verder Meteoriet raakt ruimtestation ISS frontaal (1 aprilgrap)

Prijsvraag: doe nu mee op AstroVersum en win!

Het is weer eens tijd voor een prijsvraag op AstroVersum. In samenwerking met het bedrijf Claire de Lune is deze prijsvraag op de site georganiseerd, speciaal voor de bezoekers. Het enige wat je moet doen is het antwoord geven op drie vragen over astronomie, waarnemen en ruimtevaart. Lees snel verder voor de prijzen die gewonnen kunnen worden en wie weet ben jij straks de gelukkige winnaar!

(meer…)

Lees verder Prijsvraag: doe nu mee op AstroVersum en win!

End of content

No more pages to load