Voorloper eerste ruimtehotel succesvol gelanceerd

Vanuit Rusland is donderdag een satelliet gelanceerd die de voorloper is van het eerste hotel in de ruimte. Genesis-2, de naam van de satelliet, is een kleinere versie van een door een hotelbaas uit Las Vegas bedacht ruimtehotel Nautilus, die in 2011 gelanceerd moet worden. Met de lancering van Genesis-2 wil men onder andere de kracht van de opblaasbare modules, waaruit Nautilus zal bestaan, grondig testen. Dus, wie weet, slaap jij over een paar jaar wel in de ruimte.

(meer…)

Lees verder Voorloper eerste ruimtehotel succesvol gelanceerd

Wat is er aan de hand met de maan?

Veel amateurastronomen melden dat ze snelle veranderingen zien optreden op onze natuurlijke satelliet, de maan. De veranderingen zijn zowel met telescopen als met het blote oog gezien. Dikwijls bestaan deze waarnemingen uit het zien van het ophelderen van een klein deel van de oppervlakte van de maan. Astronauten van Apollo 11 berichtten een deel van de Aristarchus krater die plotselings oplichtte toen ze in een baan rond de maan vlogen.

(meer…)

Lees verder Wat is er aan de hand met de maan?

Monsters Vesta en Mars nieuw inzicht in kern van aarde

Bodemmonsters van onze planeet en monsters van meteorieten van de asteroïde Vesta en planeet Mars, die jaren geleden op de aarde zijn neergestort, tonen aan dat de kern van de aarde op een andere manier is ontstaan dan de hemellichamen Vesta en Mars. Deze twee objecten hebben beide net zoals onze planeet een metaalkern, maar bevatten niet zoveel zware siliciumisotopen als het inwendige van onze planeet. Dit betekent dat de kern van de aarde dus niet alleen uit ijzer bestaat, wat eerder wel werd verondersteld.

(meer…)

Lees verder Monsters Vesta en Mars nieuw inzicht in kern van aarde

Opportunity betreedt krater, ondanks waarschuwingen

Het gaan dan toch echt gebeuren: Marsrover Opportunity gaat de Victoriakrater op de Rode Planeet Mars in. De riskante afdaling in de krater zal vroeg in de maand juli uitgevoerd worden, zo liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op een conferentie die net werd gehouden weten. Veel wetenschappers vinden het maar niks dat NASA de missie van Opportunity op het spel zet. “Hier eindigt de missie van de rover.”

(meer…)

Lees verder Opportunity betreedt krater, ondanks waarschuwingen

Hubble brengt veranderingen atmosfeer Jupiter in kaart

Met de Hubble Space Telescope zijn foto’s van de grootste planeet van ons zonnestelsel, gasreus Jupiter, gemaakt die dramatische veranderingen in de atmosfeer van de planeet tonen. Deze grote veranderingen zijn nog nooit met het ‘oog’ van de ruimtetelescoop van de ruimtevaartorganisatie NASA gezien. De turbulente wolken van Jupiter veranderen altijd als zij storingen in Jupiters atmosfeer treffen, terwijl ze met een snelheid van honderden kilometers per uur over de gasreus razen.

(meer…)

Lees verder Hubble brengt veranderingen atmosfeer Jupiter in kaart

Stervende ster produceert ingrediënten voor leven

Eén van de grootste sterren in ons melkwegstelsel is een verrassend vruchtbaar bouwterrein voor complexe moleculen die belangrijk zijn voor leven op aarde, zo tonen nieuwe metingen die uitgevoerd werden door astronomen aan. Het onderzoek geeft astronomen een beter inzicht op het ontstaan van zulke moleculen. “Waar wij dachten dat moleculen zich nooit zouden kunnen vormen, vinden wij ze”, aldus Lucy Ziurys, een astronoom aan de Universiteit van Arizona in Amerika.

(meer…)

Lees verder Stervende ster produceert ingrediënten voor leven

Sterrenstelsel met dubbele supernova ontdekt

Supernova’s zijn normaal gesproken een zeldzaam verschijnsel, die in een gewoon sterrenstelsel zo eens tussen 25 en 100 jaar optreden. Maar sterrenkundigen hebben onlangs met behulp van de ultraviolet satelliet Swift van de NASA in het sterrenstelsel MCG +05-43-16 maar liefst twee supernova gezien, die 16 dagen na elkaar te zien waren!

(meer…)

Lees verder Sterrenstelsel met dubbele supernova ontdekt

Gigantische storm breekt uit op Mars

Er is een heftige storm is uitgebroken op de buurplaneet van de aarde, de Rode Planeet Mars. Medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die de missie van de Mars Exploration Rovers Spirit en Opportunity leiden, houden op dit moment de storm goed in de gaten. De stofstorm op Mars zorgt ervoor dat er over een groot gebied geen of nauwelijks zonlicht het oppervlak bereikt, en dat kan ervoor zorgen dat de Marsrovers gevaar lopen.

(meer…)

Lees verder Gigantische storm breekt uit op Mars

Japan lanceert grootste maanmissie sinds Apollo’s

Eindelijk is het zover: onze natuurlijke satelliet zal vanaf het komende jaar weer volop in de belangstelling staan als Japan op 16 augustus aanstaande een grote missie lanceert richting de maan. De hoofdsonde van deze missie, Selene genaamd, wordt dan met een Japanse H-11A raket gelanceerd. Jij als bezoeker zal er nog niets of nauwelijks iets over gehoord hebben, maar wetenschappers kijken enorm uit naar deze missie naar onze naaste buur.

(meer…)

Lees verder Japan lanceert grootste maanmissie sinds Apollo’s

AstroVersum presenteert een nieuw discussieforum!

Vanaf vandaag is er een nieuw forum op AstroVersum te vinden. De afgelopen maanden zijn er twee andere fora geweest, maar die waren niet tot nauwelijks actief. Nu is er een nieuwe thema gekozen voor het forum en zijn oude, onactieve topics in het archief gezet. Met dit nieuwe forum hopen we een gezellig en actief gedeelte op AstroVersum te hebben gecreëerd waar gediscussieerd kan worden over het heelal!

(meer…)

Lees verder AstroVersum presenteert een nieuw discussieforum!

ISS wordt commerciële ruimtehaven

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil mogelijk vanaf 2016 het Internationale Ruimtestation ISS voor de helft laten gebruiken door bedrijven. Volgens de ruimtevaartorganisatie kunnen bedrijven vanaf dan een deel van het complex gebruiken door naar het ruimtestation te reizen met de inmiddels dan ontwikkelde ruimtevaartuigen, om zo het complex nog langer in de ruimte te laten blijven. Wie nadenkt weet ook wel dat NASA dit ook doet voor extra inkomsten.

(meer…)

Lees verder ISS wordt commerciële ruimtehaven

‘Pluto is en blijft een planeet’

De meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, vindt dat de inmiddels tot ijsdwerg gedegradeerde ex-planeet Pluto een planeet is en moet blijven. Bijna de helft van de stemmen ging naar deze keuze. 41 procent van de stemmen gingen uit naar ‘Eens; na zoveel jaren mag je die status niet ineens veranderen’, dus misschien moet de Internationale Astronomische Unie nog eens gaan vergaderen.

(meer…)

Lees verder ‘Pluto is en blijft een planeet’

NASA neemt risico met duik Marsrover in krater

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft besloten om een ruige tocht van de Mars Exploration Rover Opportunity uit te voeren. De niet te stoppen rover is op Sol 1211 bij Cape Verde in de Victoriakrater op onze buurplaneet Mars gedoken, en daarmee neemt de ruimtevaartorganisatie een behoorlijk risico. De plek waar Opportunity op dit moment afdaalt is namelijk redelijk steil, maar de NASA heeft er vertrouwen in dat de missie van Opportunity nog lang niet afgelopen zal zijn.

(meer…)

Lees verder NASA neemt risico met duik Marsrover in krater

Lancering Space Shuttle Endeavour op 7 augustus

Met de lanceerdatum van 7 augustus aanstaande is de lancering van Space Shuttle Endeavour, voor zijn missie STS-118 naar het Internationale Ruimtestation ISS, met twee dagen vervroegd. De missie is alweer de 22ste ruimtevlucht richting het ruimtestation, waarvoor tijdens missie veel nieuwe apparatuur wordt meegebracht. Aan boord van Endeavour bevindt zich een lerares, Barbara Morgan genaamd, die na de ontploffing van Shuttle Challenger in 1986 met een lerares aan boord de eerste lerares in de ruimte zal zijn.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Endeavour op 7 augustus

KNMI waarschuwt voor harde wind van morgen

De kusten in Nederland krijgen komende nacht en dinsdagnacht te kampen met een hevige storm, een noordwesterstorm. Meer richting het binnenland moet men rekening houden met zeer zware windstoten. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, kortweg het KNMI, heeft vandaag een voorwaarschuwing gegeven voor morgen, maar waarschijnlijk komt er geen weeralarm. Toch bestaat de kans dat er een weeralarm komt wel.

(meer…)

Lees verder KNMI waarschuwt voor harde wind van morgen

NASA stuurt mensen naar de maan in 2011

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om geen nieuwe capsules te maken voor bemande reizen naar de maan, die beginnen vanaf 2011. Volgens de ruimtevaartorganisatie is de ontwikkeling van deze ruimtevaartuigen te duur. NASA heeft besloten om de Apollo’s, waar tientallen jaren mee werd geland op onze naaste buur, opnieuw te gaan gebruiken. Tenminste, het ontwerp van de Apollo’s zal gebruikt worden voor de bouw van een nieuwe capsule: Orion. De TU Delft krijgt een belangrijke taak in de ontwikkeling.

(meer…)

Lees verder NASA stuurt mensen naar de maan in 2011

Mercurius: een planeet vol raadsels

Mercurius is de minst onderzochte planeet in de binnenste regionen van het zonnestelsel. Doordat hij zich dicht bij de zon bevindt is hij moeilijk vanaf de aarde waar te nemen en moeilijk bereikbaar door ruimtesondes. BepiColombo is dan ook een van de moeilijkste missies op het vlak van planetenonderzoek.

(meer…)

Lees verder Mercurius: een planeet vol raadsels

Is de Toengoeska-krater gevonden?

Op 30 juni 1908 vond ’s morgens in Oost-Siberië een enorme explosie plaats bij de Toengoeska-rivier. Bij de explosie werden vele bomen ontworteld in een omtrek van 30 tot 40 kilometer. Gelukkig was het een zeer onherbergzaam en dun bevolkt gebied. De meest geaccepteerde verklaring van de explosie, die een kracht had van 15 miljoen ton TNT (=1000 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima), is de ontploffing van een meteoriet of komeet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak.

(meer…)

Lees verder Is de Toengoeska-krater gevonden?

De aarde vanuit de ruimte: Hawaï

Deze week in ons wekelijkse rubriek een foto van de Envisat. Op de foto van de Envisat zien we deze keer de vulkanische eilanden van Hawaï in de Grote Oceaan. Hawaï werd in 1959 toegevoegd als 50ste staat van de Verenigde Staten. Op de foto is van rechts naar links de acht grootste eilanden de te zien, het Grote Eiland van Hawaï, Kahoolawe, Maui, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai en Niihau.

(meer…)

Lees verder De aarde vanuit de ruimte: Hawaï

Sterrenkijken op de maan met een reuzenspiegel

De wetenschapper Ermanno Borra en collega’s presenteren deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature een ‘nieuwe’ uitvinding: een telescoop met een vloeibare spiegel op de maan. Op aarde bestaan ook al enkele vloeibare spiegels, in het bezit van grote observatoria, maar deze zullen niet vloeibaar blijven door de temperatuur op onze satelliet. Met een laagje zilver erop moet er een kijker met een vloeibare spiegel op de maan geplaatst worden, die hemellichamen kan bekijken die grote ruimtetelescopen nooit kunnen zien.

(meer…)

Lees verder Sterrenkijken op de maan met een reuzenspiegel

Missie Space Shuttle Atlantis succesvol (+ video en foto’s)

21.49 uur, Edwards Air Force Base, Californië, Verenigde Staten. Space Shuttle Atlantis landt succesvol terug op aarde na een hectische en uiterst belangrijke missie van bijna twee weken naar het ISS. Onder andere werden er nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd en werden er panelen gedemonteerd, er werd een gat in de Shuttle gedicht, er waren grote problemen, maar toch beschouwt NASA de missie als een succes. De landing van gisteravond in beeld.

(meer…)

Lees verder Missie Space Shuttle Atlantis succesvol (+ video en foto’s)

Space Shuttle Atlantis geland in Californië!

Na een bewogen missie van bijna twee weken keerde Space Shuttle Atlantis met zeven astronauten vandaag terug op aarde. Op het Kennedy Space Center in Florida, Verenigde Staten, moest het ruimteveer met zijn bemanning om 20.18 uur en 21.54 uur Nederlandse tijd landen, maar daar heeft het weer opnieuw roet in het eten gegooid. Het ruimteveer is dan eindelijk om 21.49 uur vanavond in het zonnige en warme Californië geland.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Atlantis geland in Californië!

Landing Space Shuttle Atlantis tot morgen uitgesteld

Wegens slecht weer boven het Kennedy Space Center kon Space Shuttle Atlantis vandaag niet landen in Florida. De eerste poging om 19.54 uur werd geschrapt, waarna de tweede poging van 21.30 uur ook geschrapt werd. De twee pogingen waren de enige twee landingsmogelijkheden voor het ruimteveer en de zeven astronauten aan boord. Morgen wordt er opnieuw een poging gewaagd; de eerste poging vindt om 20.18 uur plaats.

(meer…)

Lees verder Landing Space Shuttle Atlantis tot morgen uitgesteld

Zwarte gaten bestaan niet

Zwarte gaten zien wij de afgelopen jaren als alles opslokkende, materievretende monsters in het heelal. Maar volgens drie onderzoekers van de Case Western Reserve University in de Verenigde Staten bestaan dit soort zwarte gaten helemaal niet. Het drietal onderzoekers zegt dat een object wel kan ineenstorten door zijn eigen gewicht, maar geen zogenaamde ‘waarnemingshorizon’ kan vormen. Een waarnemingshorizon is de grens van iets waarachter informatie een bepaald punt niet meer kan bereiken.

(meer…)

Lees verder Zwarte gaten bestaan niet

Alarm in zuiden Europa; temperaturen tot 45 graden

In het zuiden van het continent Europa waarschuwen weerdiensten voor extreme hitte. In Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Italië kan eind deze week een temperatuur van 40 tot 45 graden bereikt worden. Autoriteiten raden mensen aan om niet teveel in de zon te zitten en apparaten die veel stroom nodig hebben niet te gebruiken, omdat er dan een grote stroomstoring kan optreden voor een groot gebied.

(meer…)

Lees verder Alarm in zuiden Europa; temperaturen tot 45 graden

NASA en ESA gaan samen uitzoeken of Einstein gelijk had

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaan met de LISA een voorloper van een groot en veelbelovend observatorium in de ruimte ontwikkelen, die gravitatiegolven moet gaan zoeken. Deze golven werden door de beroemde wetenschapper Albert Einstein voorspeld, ook wel bekend als kleine verstoringen in de ruimtetijd, afkomstig van onder andere de oerknal en zwarte gaten.

(meer…)

Lees verder NASA en ESA gaan samen uitzoeken of Einstein gelijk had

Hubble fotografeert asteroïden Ceres en Vesta

De Hubble Space Telescope heeft de twee grootste asteroïden gefotografeerd. De foto’s tonen kraters en andere kenmerken, die spoedig het doelwit zullen zijn dan de Dawn ruimtesonde van Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ceres is een ronde asteroïde met een diameter van 950 kilometer en bezit maarliefst veertig procent van de hele asteroïdengordel. Het andere object, Vesta, heeft een onregelmatige vorm en is 530 kilometer in doorsnee.

(meer…)

Lees verder Hubble fotografeert asteroïden Ceres en Vesta

Astronomen zien zwakke dwergster met nieuwe techniek

Met behulp van het instrument SINFONI van de Europese Very Large Telescope op een berg in Chili hebben sterrenkundigen de eigenschappen verkregen van een erg zwakke rode dwerg, die vergezelt wordt door een vele malen heldere ster, op ruim 50 lichtjaar van onze planeet. De rode dwergster AB Doradus C is ruim honderd keer zo zwak als zijn metgezel en bevindt zich op ‘slechts’ 450 miljoen van de hoofdster. Is dit ook een doorbraak in het onderzoek naar exoplaneten?

(meer…)

Lees verder Astronomen zien zwakke dwergster met nieuwe techniek

Mars maakt Marsrover Spirit schoon

Een wind op het Martiaanse oppervlak heeft de zonnepanelen van NASA’s Marsrover Spirit voor het grootste gedeelte vrij van stof gemaakt. De zonnepanelen produceren nu weer 600 watturen, terwijl de panelen voor de schoonmaakbeurt slechts 480 watturen aan energie konden genereren. In 2005 werd Spirit voor de laatste keer schoongemaakt door een wind die over het oppervlak van onze buurplaneet raasde.

(meer…)

Lees verder Mars maakt Marsrover Spirit schoon

Zit er een minizwart gat in de Aarde?

Sterrenkundigen weten al een tijdje dat je zwarte gaten in vele maten hebt, van de stellaire zwarte gaten (enkele zonnemassa’s groot), via de Intermediate Mass Black Hole’s (IMBH), tot de supermassieve zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels (miljoenen tot miljarden zonnemassa’s groot). Waarschijnlijk is er ook een slag minizwarte gaten, de zogenaamde primordial black holes (PBH’s), die ontstaan zijn bij de oerknal, zo’n 13,7 miljard jaar geleden. Eén zo’n PBH zou volgens sterrenkundigen IN de Aarde kunnen zitten!

(meer…)

Lees verder Zit er een minizwart gat in de Aarde?

Groen licht voor terugkeer Atlantis

Gisteren is na een geslaagde test met de Russische raketmotoren en computers van het Internationale Ruimtestation ISS het licht op groen gezet voor de terugkeer van de Space Shuttle Atlantis, die vanmiddag moet gaan plaatsvinden.

(meer…)

Lees verder Groen licht voor terugkeer Atlantis

‘Maanlandingen zijn niet in scène gezet’

De meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, denkt dat de maanlandingen van de missies van de Apollo capsules echt hebben plaatsgevonden. Ruim de helft van de stemmen ging naar deze keuze. 66 procent van de stemmen gingen uit naar ‘Oneens; natuurlijk is de maanlanding echt gebeurd’, dus heeft de ruimtevaartorganisatie NASA genoeg mensen voor het uitkiezen.

(meer…)

Lees verder ‘Maanlandingen zijn niet in scène gezet’

Zonnig, koud of regenachtig weer op jouw vakantie?

De zomervakantie staat op het punt om te beginnen en de kans is groot dat je in de komende maand op vakantie zal gaan. Maar wat natuurlijk belangrijk is, is het weer. Op de weerpagina van AstroVersum kan je van meer dan 3500 steden de weersvooruitzichten direct bekijken, inclusief alle gegevens die je nodig hebt over het weer. De hoeveelheid neerslag, zonnekracht, zonsopkomst en zonsondergang, de temperatuur en nog veel meer!

(meer…)

Lees verder Zonnig, koud of regenachtig weer op jouw vakantie?

Meer criminaliteit bij volle maan?

Vanmorgen stond er een interessant artikeltje in De Pers over een onderzoek uit Engeland. Uit misdaadcijfers in Brighton blijkt dat het uitgaande publiek zich bij volle maan agressiever gedraagt dan op andere momenten.

(meer…)

Lees verder Meer criminaliteit bij volle maan?

Geen water op Gliese 581 c; wel op Gliese 581 d?

Wetenschappers maakten eerder dit jaar bekend dat ze een steenachtige, kleine planeet hadden gevonden, genaamd Gliese 581 c. De afstand tussen de moederster en de planeet is dan wel goed, maar we lijken hier met een planeet zoals Venus te maken te hebben. De wereld Gliese 581 c is naar alle waarschijnlijkheid te warm om leven te herbergen, zo blijkt uit recente computermodellen die in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics verschenen.

(meer…)

Lees verder Geen water op Gliese 581 c; wel op Gliese 581 d?

Einde van de aarde en mensheid in 2060

Als we de inmiddels gestorven sterrenkundige Isaac Newton mogen geloven gaat de wereld en de mensheid over 53 jaar ten onder, in 2060. Dit kunnen we opmaken uit enkele manuscripten van de beroemde natuurkundige, die stammen uit het jaar 1704. Isaac Newton was de wetenschapper die eigenlijk de grootste aanzet was tot de wetenschappelijke revolutie en hij staat bekend om zijn ontdekking van de zwaartekracht.

(meer…)

Lees verder Einde van de aarde en mensheid in 2060

Maandag 18 juni bedekt de maan Venus

Morgenmiddag zal de maan de planeet Venus bedekken! Dat zal dus overdag plaatsvinden. Voor Utrecht zal Venus om 16.08 uur aan de donkere kant van de Maan verdwijnen en om 17.29 uur zal ie weer tevoorschijn komen. Venus is van magnitude -4 en de Maan is een smalle sikkel (15% verlicht), dus om het allemaal te kunnen zien heb je wel een verrekijker of kleine telescoop nodig.

(meer…)

Lees verder Maandag 18 juni bedekt de maan Venus

Grote kans op aanwezigheid oceaan op Mars in verleden

Volgens een team van Amerikaanse en Canadese wetenschappers heeft de Rode Planeet Mars mogelijk tóch uitgestrekte oceanen gehad in het verleden. Verschillende foto’s van de Viking sonde uit 1989 tonen reusachtige, duizenden kilometers lange structuren die sterke gelijkenissen tonen met kustlijnen op onze planeet. Maar andere onderzoekers namen deze conclusie in twijfel, omdat de kustlijnen niet recht liepen. Nu is er weer een verklaring voor dit verschijnsel gevonden.

(meer…)

Lees verder Grote kans op aanwezigheid oceaan op Mars in verleden

ISS kan weer normaal functioneren

Gisteren hebben de NASA en Russische deskundigen bevestigd dat vier van de zes Russische computers aan boord van het Internationale Ruimtestation ISS weer functioneren. Hoe het gaat met de andere twee computers die momenteel niet functioneren, is niet duidelijk. De problemen ontstonden nadat de kosmonauten Fjedor Joertsjichin en Oleg Kotov een overbruggingskabel gebruikten om een defecte secundaire schakelaar te omzeilen.

(meer…)

Lees verder ISS kan weer normaal functioneren

‘Ik geef mijn leven voor een reis naar planeet Mars’

De meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, is bereid om zijn leven te geven voor een reis naar de Rode planeet Mars. Iets meer dan één derde van de stemmen ging uit naar dit antwoord. 34 procent van de stemmen gingen uit naar ‘Eens; voor zo’n reis wil ik mijn leven geven’, dus heeft de ruimtevaartorganisatie NASA genoeg mensen voor het uitkiezen.

(meer…)

Lees verder ‘Ik geef mijn leven voor een reis naar planeet Mars’

Phoenix krijgt mogelijk problemen met poolwind op Mars

De Marslander Phoenix die op 3 augustus wordt gelanceerd, krijgt mogelijk problemen met poolwind op Mars. De Marslander moet volgend jaar landen op het noordpoolgebied van de planeet. Als gevolg van de wind en dwarrelende stof kan het analyseren van bodemmonsters bemoeilijkt worden. Dat blijkt uit experimenten door onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Er staat nogal wat op het spel als het Phoenix-project ruim 414 miljoen dollar kost.

(meer…)

Lees verder Phoenix krijgt mogelijk problemen met poolwind op Mars

MESSENGER passeert Venus

Het MESSENGER ruimtevaartuig nam een serie foto’s van Venus tijdens de nadering op 5 juni. De oppervlakte van de planeet wordt verborgen door het zeer dikke wolkendek. De foto’s hieronder zijn ter voorbereiding genomen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt als het ruimtevaartuig Mercurius nadert op 14 januari 2008. In de loop van de komende maanden zal het camerateam de 614 genomen beelden van Venus nagaan op kleurgevoeligheid en andere optische eigenschappen.

(meer…)

Lees verder MESSENGER passeert Venus

Pluto verdreven door broertje Eris

Ex-planeet Pluto is definitief verdreven door het object Eris. Dwergplaneet Eris blijkt niet alleen groter dan Pluto te zijn, maar volgens een recent onderzoek ook zwaarder en dus massiever. Michael Brown, een wetenschappers van het Caltech Instituut in Amerika en zijn student Emily Schaller hebben geopenbaard dat Eris, ontdekt in 2005 door Michael Brown, 27 procent zwaarder is dan zijn broertje Pluto. Eerder werd al bekendgemaakt dat Eris groter was dan Pluto.

(meer…)

Lees verder Pluto verdreven door broertje Eris

Gat Atlantis gedicht; problemen met computers verholpen

Gisteravond hebben twee astronauten van missie STS-117 hun derde, acht uur durende ruimtewandeling succesvol afgerond. Even voor half acht Nederlandse tijd begonnen James Reilly en John Olivas aan hun tweede wandeling in de ruimte, voor het repareren van een stukje losgeraakt isolatiemateriaal in het hitteschild van Space Shuttle Atlantis en het helemaal dichtklappen van een zonnepaneel.

(meer…)

Lees verder Gat Atlantis gedicht; problemen met computers verholpen

NASA geeft persconferentie omtrent Atlantis

Op zaterdag 16 juni zullen de tien astronauten en kosmonauten aan boord van Space Shuttle Atlantis en ISS een persconferentie houden om 22:08 Nederlandse tijd. De vertegenwoordigers van de media zullen vragen kunnen stellen tijdens deze persconferentie. NASA zal deze persconferentie, die 40 minuten duurt, live uitzenden op NASA TV.

(meer…)

Lees verder NASA geeft persconferentie omtrent Atlantis

Melkweg is unieker dan wetenschappers gedacht hadden

Een groep Franse astronomen van het Observatorium van Parijs heeft gezegd dat onze Melkweg unieker is dan astronomen tot nog toe hebben gedacht. Astronomen zijn tot deze conclusie gekomen na het vergelijken met naburige sterrenstelsels. Slechts zeven procent van die buren heeft kenmerken die op die van ons stelsel lijken.

(meer…)

Lees verder Melkweg is unieker dan wetenschappers gedacht hadden

Donker sterrenstelsel is echt donker

Sterrenkundigen hebben al enkele jaren een bijzonder sterrenstelsel op het oog dat volledig bestaat uit donkere materie: VIRGOHI2. Jullie raden het al: het stelsel ligt in het sterrenbeeld Maagd (Virgo). Het stelsel is al in 2000 ontdekt en de afgelopen jaren is gekeken of er toch ook niet iets anders aan de hand zou kunnen zijn met het ‘lichtarme’ sterrenstelsel.

(meer…)

Lees verder Donker sterrenstelsel is echt donker

Saturnus heeft mogelijk twee geologische actieve manen

De ruimtesonde Cassini heeft ontdekt dat twee manen van de planeet Saturnus grote stroomdeeltjes de ruimte in spuwt. Het gaat om de manen Tethys en Dione. De vondst suggereert dat er op ijzige manen van de ringenplaneet een soort geologische activiteit is, of zelfs van vulkanische activiteit.

(meer…)

Lees verder Saturnus heeft mogelijk twee geologische actieve manen

Word lid van AstroVersum of van de nieuwsbrief

Wanneer je als bezoeker gratis lid wordt van AstroVersum heb je voortaan vele extra opties tot je beschikking. Als lid kan je onder andere gebruik maken van het forum (waar gediscussieerd kan worden over verschillende sterrenkundige onderwerpen), een fotoalbum (waar eigen foto’s van objecten in het heelal kunnen worden gepost) en nog veel meer!

(meer…)

Lees verder Word lid van AstroVersum of van de nieuwsbrief

De aarde vanuit de ruimte: Nieuw-Zeeland

Vandaag behandelen we in onze wekelijkse rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. De foto is op 12 mei 2007 gemaakt door de Envisat. Nieuw-Zeeland ligt in de Pacifische of Stille Oceaan en bestaat uit twee grote eilanden en een groep kleine eilanden.

(meer…)

Lees verder De aarde vanuit de ruimte: Nieuw-Zeeland

Astronauten Atlantis en bemanning ISS bijna geëvacueerd

Gisteren dacht Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA serieus aan het voortijdig terugkeren van de astronauten van missie STS-117 en de bemanningsleden van het Internationale Ruimtestation ISS na het uitvallen van alle belangrijke computers in het complex. Het ISS kon een lange tijd geen contact maken met de Russische vluchtleiding Tsoup en ook werd er even geen zuurstof en water toegevoerd. Nu enkele computers weer in werking zijn gesteld en de verbinding is hersteld lijkt de missie door te kunnen gaan.

(meer…)

Lees verder Astronauten Atlantis en bemanning ISS bijna geëvacueerd

Ster ‘waarschuwt’ ons voor supernova

Een onderzoek van Japanse, Europese en Chinese astronomen suggereert dat een ster in het sterrenbeeld Lynx afgelopen jaar een korte, maar heldere flits heeft veroorzaakt die de aankondiging was voor de ontploffing van de ster. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de sterrenkunde dat astronomen een aanwijzing krijgen van een ontploffing van een ster, nog voordat de supernova ontstaat. De betreffende ster is ruim een miljard keer zo helder als onze zon.

(meer…)

Lees verder Ster ‘waarschuwt’ ons voor supernova

Bouwstenen van leven kunnen supernova overleven

Op de foto hieronder zien we het restant van een supernova, genaamd N132D. Het object is 163.000 lichtjaar van ons verwijderd en ligt in de Grote Magelhaense Wolk, een buursterrenstelsel van de Melkweg. De foto is een combinatie van afzonderlijke foto’s genomen door de Chandra röntgensatelliet en de Spitzer infraroodsatelliet, beiden van de NASA.

(meer…)

Lees verder Bouwstenen van leven kunnen supernova overleven

Nieuwe ruimtevoertuig voor ruimtetoerisme

Altijd een reis door de ruimte willen maken, maar ben je geen miljonair? Vanaf 2012 kan iedereen die 150.000 tot 200.000 euro heeft een reis maken. Het European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft plannen gepubliceerd voor een ruimtevoertuig die speciaal is ontwikkeld voor ruimtetoerisme.

(meer…)

Lees verder Nieuwe ruimtevoertuig voor ruimtetoerisme

Geen toevoer zuurstof en water; ISS in de problemen

Opnieuw is er een alarm afgegaan in het Internationale Ruimtestation ISS. Volgens verschillende gezaghebbende ruimtevaartsites zijn alle computers in het ruimtestation uitgevallen die zorgen voor de toevoer van water en zuurstof. Als de problemen niet allemaal opgelost worden, heeft het ISS nog voor ruim 56 dagen zuurstof uit de reservesystemen. Uit een nieuwsbericht van de Amerikaanse zender CNN blijkt dat sommige computers weer in werking zijn getreden, maar het ruimtestation is nog steeds in de problemen.

(meer…)

Lees verder Geen toevoer zuurstof en water; ISS in de problemen

Tweede ruimtewandeling STS-117 geslaagd

De astronauten Pat Forrester en Steve Swanson van missie STS-117 hebben gisteravond hun tweede ruimtewandeling succesvol afgerond. De ruimtewandeling stond in het teken van het werken aan de energievoorziening van het Internationale Ruimtestation ISS. Omstreeks half negen in de avond begonnen de twee Amerikanen aan hun wanteling. Door communicatieproblemen begonnen de astronauten iets later dan de geplande tijd van 20.00 uur.

(meer…)

Lees verder Tweede ruimtewandeling STS-117 geslaagd

Leven op Titan door aanwezigheid ondergrondse oceaan?

Verschillende Franse wetenschappers denken na het analyseren van gegevens van de Europese Huygens sonde een reusachtige ondergrondse oceaan te hebben gevonden op de grootste maan van Saturnus: Titan, ruim vijftig kilometer onder het oppervlak. Uit de gegevens blijkt dat er door de sonde, die op 14 januari 2005 succesvol landde op de ‘jonge aarde’, radiogolven van een relatief lage frequentie zijn waargenomen. Een ondergrondse oceaan moet er waarschijnlijk voor hebben gezorgd dat radiogolven werden weerkaatst. De ontdekking vergroot de kans op leven op de maan aanzienlijk.

(meer…)

Lees verder Leven op Titan door aanwezigheid ondergrondse oceaan?

Brandalarm in ISS; ruimtestation tijdelijk in de problemen

Gisteren is er in het Internationale Ruimtestation ISS een brandalarm afgegaan. Het bleek later om een loos alarm te gaan; een storing in de computers van het ruimtestation was de oorzaak van het afgaan van het alarm. De storing leidde uiteindelijk tot een grote ‘kettingreactie’, waarbij verschillende instrumenten getroffen werden. De problemen zijn allemaal ontstaan bij het uitklappen van een set van vier nieuwe zonnepanelen.

(meer…)

Lees verder Brandalarm in ISS; ruimtestation tijdelijk in de problemen

Israël lanceert succesvol spionagesatelliet

Israël heeft gister met succes een spionagesatelliet in een baan om de aarde gebracht. Dit heeft het Israëlische ministerie van Defensie laten weten. De Ofek 7 werd vanaf een basis ten zuiden van Tel Aviv gelanceerd en gaat een oudere satelliet uit 2002 vervangen. De satelliet moet onder andere beelden gaan maken van Iran.

(meer…)

Lees verder Israël lanceert succesvol spionagesatelliet

Zonnepanelen ISS succesvol uitgeklapt door astronauten

Tijdens een ruimtewandeling hebben astronauten, aan het eind van de middag, vier zonnepanelen succesvol weten uit te klappen. De bevestiging van het viertal panelen is nodig voor onder andere de Europese ruimtemodule Columbus. De zonnepanelen zullen meer dan veertien kilowatt aan extra elektriciteit produceren, terwijl de 35 meter lange instrumenten in totaal zelfs 120 kilowatt uur aan elektriciteit kunnen genereren.

(meer…)

Lees verder Zonnepanelen ISS succesvol uitgeklapt door astronauten

Scheur in isolatiemateriaal: 2 dagen langere missie

Het scheurtje in de thermische bekleding van de bij zondag aangekomen ISS Atlantis zal tot reparatiewerk tijdens deze assemblagemissie gaan leiden. Voor het reparatiewerk is de missie met twee dagen verlengd. Er zal een vierde ruimtewandeling plaatsvinden om een beschadiging aan het hitteschild te repareren.

(meer…)

Lees verder Scheur in isolatiemateriaal: 2 dagen langere missie

Astrofoto van de week – Bolvormige sterrenhoop M13

AstroVersum presenteert een nieuwe rubriek, ‘Astrofoto van de week’ genaamd. Elke week behandelen we een bijzondere foto van een amateurastronoom, dit keer een foto van de bolvormige sterrenhoop M13. De sterrenhoop werd op 24 mei jongstleden op de gevoelige plaat vastgelegd door Arend van der Salm, een bekende astrofotograaf in de sterrenkunde. Vanuit het lichtvervuilde Vlaardingen fotografeert hij de sterren van de hemel; letterlijk en figuurlijk!

(meer…)

Lees verder Astrofoto van de week – Bolvormige sterrenhoop M13

Internationale ruimtestation ISS in de problemen

De astronauten van Space Shuttle Atlantis maken zich klaar voor de ruimtewandeling van maandag. Ze gaan een nieuw segment aan het ruimtestation toevoegen terwijl de ingenieurs van de NASA vergaderen over het al dan niet repareren van het hitteschild van Space Shuttle Atlantis.

(meer…)

Lees verder Internationale ruimtestation ISS in de problemen

Hitte bij Mercurius uitdaging voor ingenieurs

De missie BepiColombo naar de planeet Mercurius wordt in opdracht van ESA door een Europees industrieel consortium ontwikkeld en gebouwd onder leiding van Astrium GmbH. De missie zal worden gevolgd vanuit het controlecentrum ESOC in Darmstadt in Duitsland.

(meer…)

Lees verder Hitte bij Mercurius uitdaging voor ingenieurs

Space Shuttle Atlantis koppelt aan ruimtestation ISS

Het ruimteveer Atlantis is om 21.38 Nederlandse tijd succesvol gekoppeld aan het International Space Station (ISS). Het uur voor de koppeling aan het ruimtestation werden onder andere verschillende foto’s genomen van het hitteschild van het ruimteveer door bemanningsleden van het ISS. Deze foto’s werden genomen met 200mm, 400mm en maarliefst 800mm telelenzen. Daarvoor moest de commandant van missie STS-117 wel eerst Atlantis 360 graden draaien, zodat de bemanningsleden de onderkant konden bekijken.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Atlantis koppelt aan ruimtestation ISS

Model simuleert patronen van warmtestuwing in de zon

Een nieuw computermodel simuleert patronen van warmtestuwing in het binnenste van de zon in een ongekend detail. De patronen, die als reuzecellen worden bekend, spelen een kritieke rol in zonneveranderlijkheid die magnetisch onweren beïnvloedt die plaatsvinden op aarde. Het model werd door een team van wetenschappers ontwikkeld die door Mark Miesch van het Nationale Centrum voor Atmosferisch Onderzoek (NCAR) worden geleid.

(meer…)

Lees verder Model simuleert patronen van warmtestuwing in de zon

Sterrenkundigen ontdekken zwaarste ster ooit

Sterrenkundigen hebben de zwaarste ster ooit ontdekt. De ster bevindt zich op 20.000 lichtjaar van onze zon, in de sterrenhoop NGC 3603. De ster is 114 keer zwaarder dan onze moederster. De ster heeft nog een grote zus, die 84 zonnemassa’s zwaar is! Iedere 10 jaar draaien deze twee sterren één keer rond elkaar. De massa van de sterren werden gemeten door een team van sterrenkundigen van de Universiteit van Montréal.

(meer…)

Lees verder Sterrenkundigen ontdekken zwaarste ster ooit

NASA stuurt ‘risicovolle missie’ naar Hubble telescoop

Op 10 september 2008 wordt Space Shuttle Discovery of Space Shuttle Endeavour gelanceerd voor missie STS-125. Misschien niet al te bijzonder, ware het niet dat dit een Shuttlevlucht speciaal voor de Hubble Space Telescope betreft. De missie is bedoelt als reparatiemissie, want Hubble begint zijn beste tijd wel te hebben gehad. De reparatiemissie wordt ook wel de Hubble Space Telescope Servicing Mission 4 (HST-SM4) genoemd.

(meer…)

Lees verder NASA stuurt ‘risicovolle missie’ naar Hubble telescoop

‘Missie STS-117 van Space Shuttle Atlantis slaagt’

Volgens de meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, gaat de missie STS-117 van Space Shuttle Atlantis. De Shuttle werd afgelopen nacht succesvol gelanceerd vanaf Cape Canaveral voor zijn eerste reis dit jaar. 44 procent van de stemmen gingen uit naar ‘Ja; de missie slaagt’, die werd gevolgd door ‘Ja; er zullen wel enkele problemen optreden’.

(meer…)

Lees verder ‘Missie STS-117 van Space Shuttle Atlantis slaagt’

Gat in Space Shuttle Atlantis

Zojuist meldt Wayne Hale, manager van het Space Shuttle programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, dat een stuk isolatieschuim er voor heeft gezorgd dat er een gaatje is ontstaan in Space Shuttle Atlantis. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om het gat te laten repareren. Het vormt anders een gevaar voor Space Shuttle Atlantis en dus ook voor de zeven astronauten als ze tijdens hun terugreis door de dampkring van de aarde vliegen. Ook op de externe brandstoftank lijkt iets beschadigd te zijn, wat erop duidt dat er inderdaad iets is losgekomen en het ruimteveer heeft geraakt. onderzoeken.

(meer…)

Lees verder Gat in Space Shuttle Atlantis

Meteoriet slaat in op Internationale Ruimtestation ISS

Geen 1 aprilgrap, maar realiteit: een meteoriet is ingeslagen op het International Space Station (ISS). Tijdens een ruimtewandeling hebben twee kosmonauten op een voedingsapparaat op de module Zarya een kogelgrote deuk gevonden als gevolg van een inslag van een micrometeoriet. De deuk vormt geen gevaar, aldus vluchtleider en ex-kosmonaut Vladimir Solovyov. Het is de eerste keer dat er een inslag van een meteoriet is gevonden op een module van het ISS.

(meer…)

Lees verder Meteoriet slaat in op Internationale Ruimtestation ISS

KNMI houdt rekening met nieuw weeralarm

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut houdt er rekening mee dat er vandaag opnieuw een weeralarm kan worden afgekondigd. De ontwikkeling van het onweer rond 10.00 uur vanmorgen was dezelfde als vrijdagavond. Het afgeven van een nieuw weeralarm hangt af van de ontwikkelingen in de komende uren, zegt meteoroloog Rob Groenland van het KNMI.

(meer…)

Lees verder KNMI houdt rekening met nieuw weeralarm

Kans op leven op Gliese 581 C wordt steeds groter

De kans dat we niet de enige levende organismen in het heelal wordt steeds groter. Met behulp van de MOST, voluit de Microvariability and Oscillations of STars, heeft een team van Canadese astronomen de afgelopen 1,5 maand, ofwel de afgelopen zes weken, de moederster van Gliese 581 C bestudeerd, die door het leven gaat onder de naam Gliese 581. Uit dit onderzoek blijkt dat de moederster van de aardachtige planeet vrij rustig is, wat betekent dat de kans op leven op Gliese 581 C steeds groter wordt.

(meer…)

Lees verder Kans op leven op Gliese 581 C wordt steeds groter

Sojoez lanceert succesvol Russische militaire satelliet

Een Russische Sojoez-raket heeft donderdagavond met succes een satelliet van het Russische leger gelanceerd. Starsem lanceerde het satelliet vanop de basis Plessetsk in het noorden van Rusland om 20.00 uur Nederlandse tijd een Sojoez-U draagraket. De satelliet werd hierna met succes in zijn geplande baan succes.

(meer…)

Lees verder Sojoez lanceert succesvol Russische militaire satelliet

Foto’s en beelden van lancering Space Shuttle Atlantis

De Space Shuttle Atlantis is op weg naar het Internationale Ruimtestation ISS en is dus begonnen aan zijn missie STS-117. Om 01.38 uur Nederlandse tijd precies vloog de shuttle weg van het lanceerplatform in Florida. Omdat AstroVersum helaas niet in staat was om het rechtstreekse verslag te verzorgen in verband met problemen met mijn internet, plaatsen we nu als eerste site over astronomie en ruimtevaart een video van de lancering!

(meer…)

Lees verder Foto’s en beelden van lancering Space Shuttle Atlantis

Lancering Space Shuttle Atlantis

Zaterdagnacht 9 juni, 01.38 uur. Na een lange tijd vertrekt er dan eindelijk een ruimteveer: Space Shuttle Atlantis. Nadat de oorspronkelijke lanceerdatum van 15 maart enkele keren verschoven werd, mede door een hagelbui die de externe tank van de Shuttle trof, heeft NASA het vertrouwen dat het over enkele uren dan eindelijk gaat gebeuren. Wil je de lancering zien op AstroVersum? Lees dan gauw verder en praat ondertussen gezellig met bezoekers van onze site!

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Atlantis

Weeralarm: gevaarlijke en grote overlast door onweer

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, ofwel het KNMI, heeft zojuist een weeralarm uitgeroepen voor naderend onweer. Dit onweer kan volgens het KNMI “grote en gevaarlijke overlast veroorzaken”, en het instituut raadt iedereen aan in het westen, zuidwesten, zuiden en zuidoosten binnen te blijven. Het is inmiddels al bijna twee uur flink tekeer aan het gaan boven verschillende delen van Nederland.

(meer…)

Lees verder Weeralarm: gevaarlijke en grote overlast door onweer

Website met spectaculaire foto’s van MRO

De Universiteit van Arizona heeft honderden foto’s van de planeet Mars online gezet. Het gaat om beelden die zijn gemaakt met de High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) camera op de Mars Reconnaissance Orbiter van NASA. HiRISE fotografeert het Marsoppervlak in zes kilometer brede stroken.

(meer…)

Lees verder Website met spectaculaire foto’s van MRO

Ultraviolet licht duwt chemie tussen de sterren

Experimenten in het laboratorium voor astrofysica aan de Leidse Sterrewacht hebben aangetoond dat koolmonoxide(CO)-ijs veel gemakkelijker door ultraviolet licht wordt verdampt dan werd aangenomen. Tot nu toe werd de verdamping van CO door licht bij lage temperaturen als nauwelijks relevant beschouwd. De nieuwe resultaten veranderen het gangbare beeld van de chemische evolutie rond jonge sterren. Karin Öberg en collega’s van de Leidse sterrenwacht publiceren hun resultaat binnenkort in de Astrophysical Journal Letters.

(meer…)

Lees verder Ultraviolet licht duwt chemie tussen de sterren

Wetenschappers willen schild om de aarde

Volgens wetenschappers moet er zo snel mogelijk een zonneschild voor de aarde gecreëerd worden. Een dergelijk schild zou volgens wetenschappers dé tijdelijke oplossing zijn voor het toenemende broeikaseffect. Het schild moet ook zonnestraling reflecteren, zodat er minder zonlicht de oppervlakte van onze planeet kan bereiken en daarom kan het dus flink gaan afkoelen. Het wordt wel droger. Volgens één van de wetenschappers moet het schild binnen enkele jaren al verwezenlijkt worden.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers willen schild om de aarde

Aftellen voor lancering Space Shuttle Atlantis begonnen

Vanochtend is op Cape Canaveral in Florida begonnen met het aftellen voor de lancering van de Space Shuttle Atlantis in de nacht van vrijdag op zaterdag. Om 3.00 uur Nederlandse tijd stond het aftikken op 43 uur voor de lancering. Het aftellen wordt geregeld stilgelegd om achterop gebleven werk tijdens de lanceervoorbereidingen in te halen. Die stops duren in totaal zo’n 28 uur.

(meer…)

Lees verder Aftellen voor lancering Space Shuttle Atlantis begonnen

Astronauten arriveren; onweer mogelijk een probleem

Met het vooruitzicht op de lancering van Space Shuttle Atlantis aanstaande zaterdagnacht zijn de astronauten van de missie STS-117 vandaag aangekomen op het Kennedy Space Center, om zich voor te bereiden op de ruim twee weken durende reis die op 9 juni start. Volgens Steve Payne van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bestaat er een kans van dertig procent dat de lancering niet door kan gaan, omdat er onweer kan gaan ontstaan.

(meer…)

Lees verder Astronauten arriveren; onweer mogelijk een probleem

Een nieuwe blik op Titan door Huygens

Twee en een half jaar na de historische landing van ESA’s Huygens-sonde op Titan is een nieuwe reeks resultaten over de grootste maan van Saturnus klaar voor presentatie. Volgens de wetenschappers heeft Titan, gezien door de ogen van Huygens, nog altijd grote verrassingen in petto.

(meer…)

Lees verder Een nieuwe blik op Titan door Huygens

Bekijk de lancering van Atlantis live op AstroVersum!

Zaterdagnacht 9 juni, 01.38 uur. Na een lange tijd vertrekt er dan eindelijk een ruimteveer: Space Shuttle Atlantis. Nadat de oorspronkelijke lanceerdatum van 15 maart enkele keren verschoven werd, mede door een hagelbui die de externe tank van de Shuttle trof, heeft NASA het vertrouwen dat het komende zaterdag dan eindelijk gaat gebeuren. Wil je de lancering zien op AstroVersum? Lees dan gauw verder en chat komende zaterdagnacht ondertussen gezellig met bezoekers van onze site!

(meer…)

Lees verder Bekijk de lancering van Atlantis live op AstroVersum!

‘NASA zet voor 2020 een mens op de Maan’

Volgens de meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, moeten zowel Mars als andere hemellichamen blijven onderzoeken om leven te ontdekken. Daarmee zijn jullie het grotendeels eens met het standpunt van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. 53 procent van de stemmen gingen uit naar ‘Ik twijfel; we moeten Mars blijven onderzoeken maar ook meer andere missies plannen’.

(meer…)

Lees verder ‘NASA zet voor 2020 een mens op de Maan’

Baas NASA: ‘Geen geld verspillen aan klimaatsverandering’

De baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, Michael Griffin, heeft hard uitgehaald naar het Amerikaanse congres. Volgens Griffin zijn de mensen die zich druk maken om het toenemende broeikaseffect ‘arrogant’ en ‘onwetend’. Hij zei ook dat de NASA alleen onderzoek doet naar de klimaatsverandering, maar niet meedoet aan de ‘paniek’ die heerst bij politici. Enkele wetenschappers bij de ruimtevaartorganisatie lieten gisteren weten ‘geschokt’ te zijn door de uitspraken van Griffin.

(meer…)

Lees verder Baas NASA: ‘Geen geld verspillen aan klimaatsverandering’

NASA: ‘Klimaat nadert kritiek punt’

Uit een onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Universiteit van Columbia, Verenigde Staten, blijkt dat het klimaat een kritiek punt nadert. Volgens klimatologen van de ruimtevaartorganisatie kan de grote klimaatsverandering desastreuze gevolgen voor de aarde en de mensheid hebben, mede omdat Antarctica snel smelt en daardoor de zeespiegel sterk aan het stijgen is. De komende eeuw zal de zeespiegel maarliefst zes meter stijgen!

(meer…)

Lees verder NASA: ‘Klimaat nadert kritiek punt’

Afgelopen lente was zachtste in laatste drie eeuwen

De afgelopen lente is de zachtste lente in driehonderd jaar. Volgens het KNMI is dat ook in een langzaam warmer wordende wereld uitzonderlijk. Sinds vorig jaar september houdt volgens het KNMI het warme weer aan. Ook de herfst en winter waren de mildste in de laatste drie eeuwen.

(meer…)

Lees verder Afgelopen lente was zachtste in laatste drie eeuwen

De aarde vanuit de ruimte: het mooie Brazilië

Vanaf vandaag behandelt AstroVersum elke week een nieuwe foto van een ESA-satelliet. Als opening behandelen we een Envisat-foto, die genomen is op 26 mei 2007, van het zuidoostelijke deel van Brazilië, het grootste en dichtstbevolkte land van Zuid-Amerika.

(meer…)

Lees verder De aarde vanuit de ruimte: het mooie Brazilië

Balk in centrum Melkweg schiet sterren naar ons toe

Uit de analyse van een eerder ontdekte stroom van sterren blijkt dat een centrale balk van maarliefst 13.000 lichtjaar in lengte werkt als een soort ‘katapult’. Dit baseren ze op de ontdekking van een paar zwakke stromen van sterren in ons melkwegstelsel, die mogelijk duiden op overblijfselen van de door het melkwegstelsel uiteen getrokken dwergsterrenstelsels. Eerder werden enkele bolvormige sterrenhoop ook door ons sterrenstelsel uiteen getrokken.

(meer…)

Lees verder Balk in centrum Melkweg schiet sterren naar ons toe

NASA beschermt ISS tegen mogelijke aanvallen

Twee kosmonauten hebben afgelopen nacht een vijf uur durende ruimtewandeling succesvol afgesloten. Het tweetal heeft tijdens de ruimtewandeling vijf aluminium platen geïnstalleerd op het International Space Station, die naast inslagen van meteorieten, het ruimtestation ook moeten beschermen tegen naderend ruimteafval. Nadat China in het begin van dit jaar een satelliet liet exploderen zijn de Amerikanen en Russen uiterst alert en was het volgens een woordvoerder noodzakelijk dat het ISS beschermt zou worden.

(meer…)

Lees verder NASA beschermt ISS tegen mogelijke aanvallen

End of content

No more pages to load