Lek in Endeavour; lancering Mars Phoenix Lander uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de lancering van de Mars Phoenix Lander met 24 uur uit te stellen door een lek in de cabine van Space Shuttle Endeavour, die op 7 augustus moet vertrekken richting het Internationale Ruimtestation ISS. De lancering van NASA’s Marslander stond gepland voor 3 augustus aanstaande, maar die moet door de problemen met Endeavour en het slechte weer van vandaag uitgesteld worden. Hevig onweer verhinderde de ruimtevaartorganisatie de tanks van de Delta-2 raket, waarmee Phoenix in de ruimte gebracht moet worden, te vullen met brandstof. De Mars Phoenix Lander moet de noordelijke poolkap van onze buurplaneet Mars gaan onderzoeken, op zoek naar leven.

(meer…)

Lees verder Lek in Endeavour; lancering Mars Phoenix Lander uitgesteld

Spacetelescope Contest – Stem nu!

Welkom bij de Spacetelescope Contest op AstroVersum. In deze contest strijden verschillende foto’s van de Hubble Space Telescope, het Chandra X-ray Observatory en de Spitzer Space Telescope om de eerste plek. Maar er wordt niet alleen gekeken naar hoe mooi de foto is, ook kan je kijken naar wat er zo bijzonder is aan de foto. De Hubble Space Telescope fotografeert namelijk meestal in visueel licht, het Chandra X-ray Observatory in röntgenlicht en de Spitzer Space Telescope in infrarood licht. Lees gauw verder, bekijk de kandidaten en stem!

(meer…)

Lees verder Spacetelescope Contest – Stem nu!

Word lid van AstroVersum of van de nieuwsbrief

Wanneer je als bezoeker gratis lid wordt van AstroVersum heb je voortaan vele extra opties tot je beschikking. Als lid kan je onder andere gebruik maken van het forum (waar gediscussieerd kan worden over verschillende sterrenkundige onderwerpen), een fotoalbum (waar eigen foto’s van objecten in het heelal kunnen worden gepost) en nog veel meer!

(meer…)

Lees verder Word lid van AstroVersum of van de nieuwsbrief

De aarde vanuit de ruimte: Kliuchevskoi-vulkaan

Deze week in onze rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ de Kliuchevskoi-vulkaan. De onderstaande foto is gemaakt door de Envisat op 30 juni 2007 waarop rookwolken van de vulkaan te zien zijn. De vulkaan bevindt zich op de Kamchatka-schiereiland in Rusland. De aspluimen bereikten op dag toen de foto werd gemaakt een hoogte van 10 kilometer.

(meer…)

Lees verder De aarde vanuit de ruimte: Kliuchevskoi-vulkaan

Drie doden door explosie raketmotor SpaceShipTwo [Update]

Bij de ontploffing van een raketmotor van de opvolger van het commerciële ruimtevaartuig SpaceShipOne, logischerwijs SpaceShipTwo genaamd, zijn drie doden gevallen en vijf zwaargewonden, waarvan er vier op sterven liggen. In de Mojavewoestijn testte het Amerikaanse bedrijf Scaled Composites, opgericht door de rijke Amerikaan Burt Rutan, een raketmotor voor het ruimtevaartuig dat over een aantal jaren in gebruik genomen moet worden. Toen een tank met vloeibaar zuurstof donderdagmiddag in brand vloog, ontplofte de motor van de raketten die SpaceShipTwo de ruimte in moeten brengen. In samenwerking met Richard Branson van het bedrijf Virgin Galactic is Rutan bezig met de opvolger van SpaceShipOne, die in 2004 de ruimte betrad.

(meer…)

Lees verder Drie doden door explosie raketmotor SpaceShipTwo [Update]

Geen maatregelen tegen dronken astronauten

Lekker veel bier of wodka drinken voordat astronauten de ruimte in gaan mag? Er worden geen maatregelen genomen tegen astronauten die dronken zijn. Dit is gisteren tijdens een conferentie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder Geen maatregelen tegen dronken astronauten

Atlantis bereidt zich voor de lancering van Columbus

Meer dan 500 jaar geleden zorgde de reizen van Columbus naar de Nieuwe Wereld en de ontdekkingen die hij maakte voor nogal wat opwinding in Europa. Nu groeit met de komende lancering van ESA’s ruimtelaboratorium Columbus met de Space Shuttle Atlantis de opwinding opnieuw aan de twee kanten van de Atlantische Oceaan.

(meer…)

Lees verder Atlantis bereidt zich voor de lancering van Columbus

Envisat ziet overstromingen en bosbranden in Europa

De gevolgen van het extreme weer de afgelopen week in Europa zijn ook op satellietbeelden goed te zien. Engeland heeft te maken met de ergste overstromingen in 60 jaar. Op de radarbeelden van ESA’s Envisat satelliet zijn de overstroomde gebieden als donkere vlekken te zien. Met name de rivier de Theems is zo goed zichtbaar.

(meer…)

Lees verder Envisat ziet overstromingen en bosbranden in Europa

Saboteur aan het werk bij de NASA

NASA doet op dit moment onderzoek naar de sabotage van een computer die op 7 augustus aan boord van de Space Shuttle Endeavour naar het Internationale Ruimtestation ISS gevlogen zou worden. Volgens de ruimtevaartorganisatie is met opzet schade toegebracht aan de bedrading van de apparatuur, die overigens niet heel belangrijk zou zijn geweest.

(meer…)

Lees verder Saboteur aan het werk bij de NASA

Geen zonnevlekken meer op de zon

Terwijl ze in de Verenigde Staten genieten van de zon en de warmte, houden NASA-wetenschappers een oogje op de zon. De zon heeft geen zonnevlekken meer, dat duidt dat de zon mogelijk het zonneminimum heeft bereikt. Wetenschappers wachten nu op de verschijning van de eerste zonnevlek in het nieuwe zonnecyclus.

(meer…)

Lees verder Geen zonnevlekken meer op de zon

Vulkanen vanuit de ruimte in het oog gehouden

Op deze opname van het instrument MERIS aan boord van ESA’s satelliet voor aardobservatie Envisat is de vulkaan Gamkonora in Indonesië te zien. Satellieten zoals Envisat en ERS 2 spelen een belangrijke rol bij de waarneming van vulkanen wereldwijd.

(meer…)

Lees verder Vulkanen vanuit de ruimte in het oog gehouden

Naam en logo bekendgemaakt voor missie Paolo Nespoli

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI hebben vandaag de naam en het logo bekendgemaakt voor de missie van astronaut Paolo Nespoli in oktober dit jaar. De missie heet Esperia, de naam die de Oud-Grieken gaven aan het Italiaanse schiereiland.

(meer…)

Lees verder Naam en logo bekendgemaakt voor missie Paolo Nespoli

UFO’s ontworpen in Nederland?

Nee, de komkommertijd is niet aangebroken en ik ga het niet hebben over de hoos van waarnemingen van UFO’s door dronken campinggasten. Het gaat alleen maar over de bouw, het ontwerp van UFO’s in Nederland. Ik kwam vandaag het bericht tegen dat Etnel Straatsma van de Technische Universiteit Delft het plan heeft gemaakt voor een nieuwe ecologisch verantwoorde manier van vliegen, middels een toestel dat verdacht veel lijkt op een vliegende schotel.

(meer…)

Lees verder UFO’s ontworpen in Nederland?

Oude spullen worden weggegooid tijdens ruimtewandeling

Gisteren heeft een Amerikaanse astronaut tijdens een ruimtewandeling het vuilnis gedumpt bij het Internationale Ruimtestation ISS. De astronaut Clayton Anderson maakte een ruimtewandeling om een tank van ruim zeshonderd kilo ammonia en een cameravoet van negentig kilo handmatig de ruimte in te slingeren.

(meer…)

Lees verder Oude spullen worden weggegooid tijdens ruimtewandeling

Marsrovers Spirit en Opportunity overleven Marsstorm

De twee Marsrovers op Mars hebben de Marsstorm die sinds eind juni woedt overleeft. De twee Marsrovers maken het goed. Er werd eind vorige week nog gevreesd voor hun leven omdat de storm de stroomtoevoer van de rovers blokkeerde. Zonder stroom kunnen de instrumenten en de computer aan boord van “Opportunity” bevriezen en zo een einde maken aan de verkenning van de Rode Planeet door de robot.

(meer…)

Lees verder Marsrovers Spirit en Opportunity overleven Marsstorm

Stofhoos op Mars van boven gezien

De HiRISE camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter is er in geslaagd een stofhoos op Mars van boven te fotograferen. Zie bijgaand bijzondere plaatje, ongeveer een maand terug genomen van het Hellas Planitiagebied. Dergelijke stofhozen, te vergelijken met windhozen op Aarde, ontstaan als de temperatuur op het oppervlak veel hoger is dan hogerop.

(meer…)

Lees verder Stofhoos op Mars van boven gezien

De aarde vanuit de ruimte: Canberra

Deze week in ons rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ de hoofdstad van Australië, Canberra. Deze onderstaande foto is gemaakt door de Proba satelliet. Canberra ligt 280 kilometer ten zuidwesten van Sydney en 650 kilometer ten noordoosten van Melbourn. Canberra is in 1908 gekozen tot hoofdstad van Australië.

(meer…)

Lees verder De aarde vanuit de ruimte: Canberra

60e Saturnusmaan ontdekt

Op een opname van de Saturnusverkenner Cassini is het 60e maantje ontdekt dat om de geringde reuzenplaneet draait. De opname werd 30 mei 2007 gemaakt en het waren onderzoekers van de Queen Mary Universiteit in London die de maan ontdekten. Op andere opnames van Cassini werd vervolgens verder gezocht en kon de maan geverifieerd worden. De codenaam voor de nieuwe maan is “Frank”.

(meer…)

Lees verder 60e Saturnusmaan ontdekt

TU Delft lanceert eigen satelliet Delfi-C3

De Technische Universiteit Delft gaat over twee maanden een eigen satelliet de ruimte in schieten. De universiteits- en studentensatelliet Delfi-C3 wordt de eerste van een reeks Delfste nano- ruimtetoestellen. De satelliet zal een nieuw type zonnecel van Dutch Space op stevigheid en efficiëntie testen, het Thin Film Solar Cell Experiment.

(meer…)

Lees verder TU Delft lanceert eigen satelliet Delfi-C3

Brok metaal valt uit de lucht en doorboort huis [Update]

Een brok metaal dat eergisteren het dak van een huis in de Amerikaanse staat New Jersey doorboorde, roept heel wat vragen op. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, de federale luchtvaartautoriteiten (FAA) en ook de Amerikaanse topmilitairen vragen zich af waar het object vandaan komt.

(meer…)

Lees verder Brok metaal valt uit de lucht en doorboort huis [Update]

Prijs van ruimtereis wordt duurder

Had je altijd al een reisje naar de ruimte willen maken? De prijzen zijn duurder geworden. Ruimtetoeristen betalen vanaf nu 40 miljoen dollar (29,2 miljoen euro) voor een weekje aan boord van het Internationale Ruimtestation ISS. Dit heeft Space Adventures gisteren volgens berichten van het Russische persbureau gemeld.

(meer…)

Lees verder Prijs van ruimtereis wordt duurder

LOFAR ziet eerste pulsar

Met het LOFAR-station CS-01 is voor het eerst een pulsar waargenomen. Tijdens een meting van in totaal 15 minuten werd de pulsar PSR B0329+54 gedetecteerd. De waarneming maakte gebruik van 6 prototype High Band Antennes (HBA’s), die onlangs op het eerste LOFAR-veld in Exloo zijn geplaatst.

(meer…)

Lees verder LOFAR ziet eerste pulsar

Perseïden worden dit jaar fantastisch

De Perseïden die elk jaar in augustus te zien zijn, worden dit jaar fantastisch. In de nachten van het maximum is er geen storend maanlicht en zijn dus ook de zwakkere meteoren te zien. We kunnen in de nachten van 11, 12 en 13 augustus tientallen meteoren per uur zien.

(meer…)

Lees verder Perseïden worden dit jaar fantastisch

Brian May heeft z’n proefschrift klaar

Hij heeft er welgeteld 33 jaar over gedaan, maar eindelijk is het dan zover: Brian May heeft zijn proefschrift klaar over interplanetaire stofwolken. May begon aan z’n proefschrift in de periode 1971-1974 aan het Imperial College in London. Daarna had hij enkele decennia geen tijd voor sterrenkunde omdat hij ook nog als gitarist deel uitmaakte van de band Queen, waarvoor hij bekende nummers schreef als ‘We will rock you’ en ‘Fat Bottomed Girls’. Na de dood van zanger Freddy Mercury stopte de band en kon May weer verder met z’n sterrenkundestudie.

(meer…)

Lees verder Brian May heeft z’n proefschrift klaar

ATV begint vanavond aan reis naar Kourou

Jules Verne, het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) verlaat vanavond ESTEC in Noordwijk. Tien dagen geleden slaagde ATV voor de laatste tests in ESA’s testcentrum. Nu is het ruimtevrachtschip ingepakt en klaar voor de lange reis naar Kourou, Frans Guyana. Het ATV weegt twintig ton en is net zo groot als een Londense dubbeldekkerbus. Daarmee is het de grootste satelliet die ooit in Europa werd gebouwd. Het onbemande vrachtschip gaat goederen vervoeren naar het Internationale Ruimtestation ISS. De motoren van ATV kunnen bovendien het ruimtestation omhoog duwen. De lancering van Jules Verne ATV staat gepland voor januari 2008.

(meer…)

Lees verder ATV begint vanavond aan reis naar Kourou

Mededelingen in verband met vakantie

Even een paar mededelingen omtrent Astroversum. Van 14 juli tot en met 30 juli ben ik afwezig, dan ben ik namelijk op vakantie naar Frankrijk. Hierdoor zal er wat minder nieuws dan normaal verschijnen, maar de andere webmaster, Huy Vu, zal nog wel nieuws blijven posten, maar hij zal ook blijven werken ‘achter de schermen’.

(meer…)

Lees verder Mededelingen in verband met vakantie

Witte dwerg kreeg materie van rode reus

Waarnemingen met de Europese Very Large Telescope in Chili tonen aan dat de manier waarop wetenschappers denken dat supernova’s van het type Ia ontstaan juist is. In het wetenschappelijke tijdschrift Science Express werd het onderzoek afgelopen week gepubliceerd. Supernova’s zijn er in verschillende typen. In de meeste gevallen zorgt de ontploffing van een grotere en zwaardere ster dan de zon voor een supernova, maar naast dit soort supernova’s bestaat er nog een vrij bijzonder type: Ia. Wetenschappers denken dat bij dit type witte dwergsterren materie ‘opslurpen’ van een rode reus en als ze eenmaal 1,4 zo zwaar zijn als de zon, exploderen ze.

(meer…)

Lees verder Witte dwerg kreeg materie van rode reus

Vloeibaar diamant op exoplaneten?

De jacht voor diamanten op Uranus of Neptunus zou een verloren zaak zijn, zo concluderen twee onderzoekers. Volgens de twee onderzoekers blijkt uit verschillende metingen dat de twee gasplaneten uit ons zonnestelsel niet genoeg koolstof bezitten om diamanten te maken. Wel zouden planeten buiten ons zonnestelsel, die een witte dwergster omcirkelen, in staat zijn om diamanten te maken. Sommige wetenschappers veronderstelden eerder dat de hoge druk in de kern van Uranus en Neptunus ervoor kon zorgen dat koolstof werd omgezet in diamanten. Maar een nieuwe studie toont aan dat zelfs als er diamanten op deze manier gevormd konden worden, dan zou het proces nog langer duren de leeftijd van het universum.

(meer…)

Lees verder Vloeibaar diamant op exoplaneten?

Grootste telescoop op aarde vanaf vandaag in gebruik

Vanaf vandaag zullen astronomen gebruik gaan maken van de grootste telescoop op deze planeet, de GTC, voluit de Gran Telescopio Canarias. De reusachtige kijker bevindt zich op de Canarische Eilanden bij Spanje en kan na zeven lange jaren dan eindelijk in gebruik worden genomen. De regering van Spanje is de eigenaar van de telescoop, maar studenten van de Universiteit van Florida mogen ook gebruik gaan maken van het observatorium. Wanneer de telescoop helemaal af is in 2008 is bedraagt de diameter van de hoofdspiegel van de GTC maarliefst elf meter!

(meer…)

Lees verder Grootste telescoop op aarde vanaf vandaag in gebruik

Chandra ziet bijzondere supernova

NASA’s Chandra X-ray Observatory heeft het supernovarestent RCW 103, dat zich op 10.000 lichtjaar van onze planeet bevindt, op de foto gezet. Ongeveer 2000 jaar geleden kwam er een einde aan het leven van de ster en toen de buitenste ‘schillen’ van de ster zich afstootten, ontstond er een prachtige nevel met oranje, blauwe en groene kleuren. Het betrof hier een massieve ster. Een supernova lijkt een alles vernietigd verschijnsel, maar wetenschappers denken dat er naast de vijftien kilometer grote neutronenster nog een ster aanwezig is in de supernova, omdat de ster onregelmatig röntgenstraling uitstraalt.

(meer…)

Lees verder Chandra ziet bijzondere supernova

Space Shuttle Endeavour arriveert op lanceerplatform

Space Shuttle Endeavour is op lanceerplatform 39B gearriveerd. Op 7 augustus aanstaande moet het ruimteveer met zeven astronauten vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS voor zijn missie STS-118. De missie is alweer de 22ste ruimtevlucht richting het ruimtestation, waarvoor tijdens missie veel nieuwe apparatuur wordt meegebracht. Aan boord van Endeavour bevindt zich een lerares, Barbara Morgan genaamd, die na de ontploffing van Shuttle Challenger in 1986 met een lerares aan boord de eerste lerares in de ruimte zal zijn. Uiteraard is alles weer rechtstreeks te volgen op AstroVersum!

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Endeavour arriveert op lanceerplatform

Grote gasplaneten komen alleen dichtbij hun ster voor

In de buitenste regionen van andere stelsels waar planeten de baan rond hun moederster voltooien komen geen grote gasplaneten voor. Volgens Europese en Amerikaanse astronomen blijkt dit uit een drie jaar durend onderzoek naar planeten buiten ons zonnestelsel dat inmiddels is afgerond. Van de exoplaneten die de afgelopen jaren zijn ontdekt betreft het grootste deel planeten die veel groter en massiever dan ‘onze’ Jupiter zijn en die veel dichter bij hun moederster staan dan de grootste planeet van ons zonnestelsel. Tijdens het onderzoek werd er gebruik gemaakt van een zogenaamde radiële-snelheidstechniek die grotendeels gebruikt wordt voor ‘hete Jupiters’.

(meer…)

Lees verder Grote gasplaneten komen alleen dichtbij hun ster voor

42 en de massa van het melkwegstelsel

Douglas Adams heeft het lang geleden in z’n Transgalactisch liftershandboek al gezegd: 42 is het ultieme antwoord op het leven, het universum en alles. Dit blijkt maar weer eens nu een team sterrenkundigen, waaronder Professor Freeman van de Australian National University’s Research School, de totale massa van het Melkwegstelsel heeft bepaald: 3 x 10^42 zonnemassa’s! Dat is dus een 3 gevolgd door 42 nullen!

(meer…)

Lees verder 42 en de massa van het melkwegstelsel

Water gevonden in atmosfeer ‘alien world’

Wetenschappers hebben spectrale afdrukken van waterdamp in het licht van een ster ontdekt ontdekt. De afdrukken zijn door de atmosfeer van een reusachtige gasplaneet buiten ons zonnestelsel gefiltreerd. De ontdekking levert, gecombineerd met een eerder onderzoek dat het afgelopen jaar is uitgevoerd, een sterk bewijs dat zowel manen als planeten met water aan het oppervlak of in de atmosfeer buiten ons zonnestelsel, net zoals in ons zonnestelsel, veel voorkomen. Het gaat hier om een zogenaamde ‘hete Jupiter’, een planeet die behoort tot een groep die in overvloed is in het heelal. Het onderzoek is vandaag op 11 juli gepubliceerd in de nieuwste uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

(meer…)

Lees verder Water gevonden in atmosfeer ‘alien world’

Warmer klimaat niet veroorzaakt door de zon

Het toenemende broeikaseffect op aarde wordt niet gevormd door de ongewone activiteit van de zon. Dat schrijven onderzoekers in het Britse wetenschappelijke maandblad ‘Proceedings of the Royal Society A’, die gisteren verscheen. Het argument dat de zon voor het broeikaseffect zorgt, klopt niet. Sinds 1975 wordt de zonneactiviteit gemeten en toont aan dat de zon vanaf 1985 minder actief is geworden, waardoor de aarde had moeten afkoelen. Er werd gelet op het aantal zonnevlekken, totale hoeveelheid zonnestraling, magnetische invloed en onderdrukking van kosmische straling.

(meer…)

Lees verder Warmer klimaat niet veroorzaakt door de zon

Astrofoto van de week – Venus als sikkel

AstroVersum presenteert de rubriek ‘Astrofoto van de week’. Om de twee weken behandelen we een bijzondere foto van een amateurastronoom, dit keer opnieuw een bijzondere foto van de tweede planeet van ons zonnestelsel, Venus. De planeet werd een paar dagen geleden, op 7 juli jongstleden, op de gevoelige plaat vastgelegd door Richard Bosman. Met verschillende telescopen – onder andere een Celestron C11 – maakte en maakt Richard de meest gedetailleerde foto’s van de planeten van alle astrofotografen in Nederland.

(meer…)

Lees verder Astrofoto van de week – Venus als sikkel

Planeten vervuilen sterren

Al jaren vragen astronomen zich af waarom sterren met één of meer planeten rijker aan metaal zijn dan sterren die geen planeten bezitten. Nu hebben astronomen op die vraag een verbluffend antwoord gevonden: de planeten zelf zijn de schuld daarvan, omdat ze tijdens hun ontstaan ervoor zorgen dat de atmosfeer van hun ster vervuild wordt. Al lange tijd staan astronomen voor een raadsel, omdat het grootste deel van de tot nu toe ontdekte exoplaneten rond een ster draait die rijker is aan zware elementen dan andere sterren.

(meer…)

Lees verder Planeten vervuilen sterren

Groene komeet te zien!

We hadden al een tijdje groene stroom, maar nu is er een nieuwe loot aan de groene boom. Er is namelijk aan de noordelijke sterrenhemel momenteel een vrij heldere komeet zichtbaar die een merkwaardig groene kleur heeft: C/2006 VZ13 Linear. Hij staat nu in het sterrenbeeld Draak.

(meer…)

Lees verder Groene komeet te zien!

Bodemmonsters Mars naar de aarde

In 2009 moet het Mars Science Laboratory gelanceerd worden richting de buurplaneet van de aarde. Dit laboratorium moet de Martiaanse bodem doorzoeken en zo hopen wetenschappers dat er dan eindelijk leven op de Rode Planeet wordt gevonden, ook al zijn het ‘slechts’ micro-organismen. Nu wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook ervoor zorgen dat het laboratorium enkele bodemmonsters zal nemen, die vervolgens naar onze planeet gebracht moeten worden. Als de Marsrover daadwerkelijk microben vindt, kunnen deze dan naar de aarde verscheept worden?

(meer…)

Lees verder Bodemmonsters Mars naar de aarde

Astronomen zien bijna geboorte heelal

Astronomen hebben de meest verre sterrenstelsels ooit ontdekt. Deze sterrenstelsels zien eruit zoals ze er 500 miljoen jaar na het ontstaan van het universum uit zagen. Hun licht, dat het heelal voor meer dan 13 miljard jaar heeft doorkruist, kon alleen opgemerkt worden met behulp van een natuurlijke “gravitatielens”, wat een zeer sterk zwaartekrachtveld is dat het licht van een daarachterliggende voorwerp afbuigt. In dit geval betrof het een relatief dichtbij gelegen cluster van sterrenstelsels. Het komt er dus op neer dat astronomen 13,2 miljard jaar terug in de tijd konden kijken.

(meer…)

Lees verder Astronomen zien bijna geboorte heelal

Enorme meteorenregen in september

Op zaterdag 1 september 2007 krijgen we een spectaculaire meteorenregen te zien op aarde. Komeet C/1911 N1, ook wel bekend als de komeet Kiess, is de oorzaak van de meteorenzwerm ‘Aurigiden’, waarvan het radiant van de storm ligt in het sterrenbeeld Voerman (Auriga). De laatste keer dat de Aurigiden aan de hemel verschenen was in 1935, 1986 en 1994. In die jaren konden we per uur honderden meteoren aanschouwen toen de staart van deze komeet de baan van de aarde kruiste. In augustus 2006 berichtte AstroVersum al dat de astronomen Esko Lyytinen en Peter Jenniskens deze uitbarsting voorspelden, maar nu is het zeker.

(meer…)

Lees verder Enorme meteorenregen in september

Lancering Dawn sonde uitgesteld tot september

>Meldden we eerder dat de lancering tot drie maal aan toe was uitgesteld, nu heeft NASA besloten om de lancering van de ruimtesonde Dawn tot september uit te stellen. Door onweer boven het Kennedy Space Center kan de raket, een Delta-2 raket, waarmee de sonde richting de asteroïden Ceres en Vesta wordt gelanceerd nog steeds niet gevuld worden met brandstof en dat brengt de lancering van de Phoenix Lander in gevaar. Morgen zal NASA nog een briefing houden omtrent deze verzetting, maar het is al zo goed als zeker dat de lancering van Dawn pas in september gaat plaatsvinden. Dat kost de ruimtevaartorganisatie 25 miljoen dollar.

(meer…)

Lees verder Lancering Dawn sonde uitgesteld tot september

NASA koopt toilet voor 14 miljoen euro

De NASA heeft besloten een Russisch toiletsysteem te kopen voor het Internationale Ruimtevaartstation ISS. Het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie moet daar negentien miljoen dollar (een kleine veertien miljoen euro) voor neertellen, maar dat is nog altijd veel goedkoper dan zelf een systeem te ontwikkelen, zei NASA-woordvoerster Lynnette Madison. “Het is te vergelijken met de bouw van een gemeentelijke zuiveringsinstallatie.” Een ander voordeel van het Russische toilet is dat de ruimtereizigers ermee bekend zijn, omdat het ISS nu met een soortgelijk systeem is uitgerust.

(meer…)

Lees verder NASA koopt toilet voor 14 miljoen euro

Column – Jupiters, niet zo saai als we denken?

Gasplaneten zoals Jupiter. We vinden het aparte gevallen, maar ze zijn in overvloed in het universum. In ons zonnestelsel hebben we ook een grote gasplaneet: Jupiter. Samen met zijn grotere en warmere broertjes en zusjes vormt de grootste planeet van ons zonnestelsel zo’n tachtig á negentig procent van de planeten die wij tot nu toe ontdekt hebben en kennen. Maar misschien zijn deze gasachtige, met stormen in de atmosfeer bezaaide planeten die zorgen voor veel vragen toch niet zo saai. Herbergen ze leven?

(meer…)

Lees verder Column – Jupiters, niet zo saai als we denken?

Lancering Dawn uitgesteld tot 15 juli [Update]

De lancering van NASA’s ruimtesonde Dawn is opnieuw met één dag uitgesteld. Door onweer boven het Kennedy Space Center kan de raket, een Delta-2 raket, waarmee de sonde richting de asteroïden Ceres en Vesta wordt gelanceerd nog steeds niet gevuld worden met brandstof. De lancering is nu verzet van zaterdag naar maandag 9 juli om 21.56 uur Nederlandse tijd. De weersvooruitzichten van dit moment tonen aan dat de kans blijft bestaan dat de lancering niet door zal gaan door het slechte weer boven Florida.

(meer…)

Lees verder Lancering Dawn uitgesteld tot 15 juli [Update]

De aarde vanuit de ruimte: Nieuw-Caledonië

Deze keer behandelen we in onze rubriek Grande Terre. Grande Terre is het grootste eiland van het Franse gebied in Nieuw-Caledonië. Grande Terre is een lang eiland van 390 bij 50 kilometer. Het eiland wordt gekarakteriseerd door de bergen in het oostelijke deel en de laaglanden in het westen.

(meer…)

Lees verder De aarde vanuit de ruimte: Nieuw-Caledonië

Drang naar ontdekking buitenaards leven wordt steeds groter

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zeggen dat we geen rekening moeten houden met de ontdekking van humanoïden, wezens die op ons lijken en die dus ook een mond, een neus en twee ogen hebben, maar naar buitenaardse wezens in andere vormen. De National Academy of Sciences heeft in samenwerking met de ruimtevaartorganisatie NASA vandaag een honderdzestien pagina’s tellend rapport gepubliceerd over aliens. In het rapport komt duidelijk naar voren dat de kans klein is dat we mensachtige wezens ontdekken in de toekomst en dat we op de meest rare wezens kunnen stuiten.

(meer…)

Lees verder Drang naar ontdekking buitenaards leven wordt steeds groter

Lancering Dawn sonde met één dag uitgesteld

De lancering van NASA’s ruimtesonde Dawn is met één dag uitgesteld. Door onweer boven het Kennedy Space center kon de raket, een Delta-2 raket, waarmee de sonde richting de asteroïden Ceres en Vesta wordt gelanceerd niet gevuld worden met brandstof. De lancering is nu verzet van zaterdag naar zondag 8 juli om 22.04 uur Nederlandse tijd. De weersvooruitzichten van dit moment tonen aan dat de kans zestig procent is dat de lancering niet door zal gaan door het slechte weer boven Florida.

(meer…)

Lees verder Lancering Dawn sonde met één dag uitgesteld

Einde missie Marsrovers in zicht

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die betrokken zijn bij de missie van Mars Exploration Rovers Spirit en Opportunity denken dat de missie van de twee rovers binnenkort ten einde komt, nu een gigantische storm die al enkele dagen op de buurplaneet van de aarde raast op het zuidelijk halfrond afstevent. Het zonlicht is door het opwaaiende stof voor ongeveer 99 procent geblokkeerd, en dat is dodelijk voor de zonnepanelen van de twee rovers. De batterijen van Spirit en Opportunity zijn bijna leeg en het einde van de succesvolle missie van het tweetal is in zicht.

(meer…)

Lees verder Einde missie Marsrovers in zicht

Is iemand toevallig een spons verloren?

De resultaten van een onderzoek van twee jaar geleden van de ruimtesonde Cassini naar Saturnus’ maan Hyperion, die een sponsachtig uiterlijk heeft en daarom ook wel de ‘superspons’ wordt genoemd, zijn gisteren gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat kraters op de relatief kleine maan gevuld zijn met koolwaterstoffen, wat erop duidt in ons hele zonnestelsel organische verbindingen tot stand kunnen komen. Want niet alleen op verschillende manen, maar ook op kometen en in meteorieten worden deze koolstoffen en waterstoffen gevonden.

(meer…)

Lees verder Is iemand toevallig een spons verloren?

‘De mens zet voor 2040 een stap op buurplaneet Mars’

De meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, denkt dat de eerste mens een stap op de buurplaneet Mars zal zetten voor het jaar 2040. Bijna drie vierde van de stemmen ging uit naar deze keuze. 74 procent van de stemmen gingen uit naar ‘Eens; de ruimtevaartorganisaties zullen in staat zijn om voor dat jaar iemand op Mars te zetten’, dus de kans is volgens jullie groot dat jullie het nog mee gaan maken, de stap van de eerste mens op Mars.

(meer…)

Lees verder ‘De mens zet voor 2040 een stap op buurplaneet Mars’

Zonnestelsel ligt niet in de Melkweg? [Hoax]

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Virginia en de Universiteit van Massachusetts in de Verenigde Staten bevond de aarde en ons zonnestelsel zich eerst niet in de Melkweg. Dit leiden zij af uit gegevens van twee ruimtesondes van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De ontdekking kan ook verklaren waarom de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 een hele andere kant op gaan dan werd verwacht. We zouden dus niet in de Melkweg ontstaan zijn, maar het sterrenstelsel Sagittarius, dat 10.000 keer minder massief is dan het melkwegstelsel.

(meer…)

Lees verder Zonnestelsel ligt niet in de Melkweg? [Hoax]

Stardust gaat naar komeet Tempel 1

Stardust, de sonde die op 2 januari 2004 langs de komeet Wild 2 vloog, gaat een bezoek brengen aan de komeet Tempel 1. Deze komeet was in 2005 het decor van een prachtige inslag van een projectiel dat werd losgelaten door de ruimtesonde Deep Impact, die op dit moment op reis is naar een andere komeet en daar in december 2008 aan moet komen. De scheervlucht van Stardust is gepland voor 14 februari 2011. Wetenschappers willen de sonde opnieuw gebruiken om te kijken hoe de kern van Tempel 1 in zes jaar is veranderd.

(meer…)

Lees verder Stardust gaat naar komeet Tempel 1

Opportunity niet krater in; storm gevaar voor missie

De Mars Exploration Rover Opportunity gaat de Victoriakrater op onze buurplaneet niet betreden. Een reusachtige stofstorm op de Rode Planeet Mars wordt steeds krachtiger en groter en belemmerd de Marsrovers Spirit en Opportunity tot het uitvoeren van de geplande activiteiten. Wetenschappers en ingenieurs die bij de missie betrokken zijn houden 24 uur per dag de storm in de gaten. Omdat de storm ervoor zorgt dat er veel stof opwaait en er zonlicht wordt geblokkeerd, vormt de stofstorm een grote bedreiging voor de rovers, zeker voor Opportunity. De rovers genereren namelijk energie uit het zonlicht.

(meer…)

Lees verder Opportunity niet krater in; storm gevaar voor missie

Noordse wint prijs door kiezen nummers ISS

Een 14-jarige Noordse heeft met haar lijst van nummers voor de astronauten in het Internationale Ruimtestation ISS een reis gewonnen naar de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. De tien nummers die wonnen worden op een mp3-speler gezet en volgend jaar samen met de ATV, voluit het Automated Transfer Vehicle, gelanceerd naar het ruimtestation ISS. De Noorse heeft volgens ESA de beste muziekkeuze gemaakt uit de ruim duizend deelnemers uit tien verschillende landen.

(meer…)

Lees verder Noordse wint prijs door kiezen nummers ISS

Oerknal bestaat niet?

Hoe is het universum ontstaan? Juist, door de oerknal, dat is het meest logische antwoord. Maar volgens een Amerikaanse wetenschapper, Martin Bojowald, heeft de oerknal nooit plaatsgevonden. Althans, nooit in de vorm die wetenschappers op aarde tientallen jaren lang verondersteld hebben. Bojowald en enkele andere wetenschappers zijn met de LQG, voluit de Loop Quantum Gravity, tot het moment vóór de oerknal gekomen. Voorheen kwam men nooit verder dan ruim tien seconden na de ‘oerknal’, maar computersimulaties zijn nu bij het punt t=0 beland. Tot de grens van t=10-45 (ook wel bekend als de kwantumtijd) waar men voorheen telkens belandde, zijn alle natuurwetten volgens de kwantummechanica nog geldig.

(meer…)

Lees verder Oerknal bestaat niet?

Astrofoto van de week – Planeet Venus overdag

AstroVersum presenteert de rubriek ‘Astrofoto van de week’. Om de twee weken behandelen we een bijzondere foto van een amateurastronoom, dit keer een foto van de tweede planeet van ons zonnestelsel, Venus. De planeet werd gisteren, op 2 juli jongstleden, op de gevoelige plaat vastgelegd door Dennis, een beginnende astrofotograaf uit Brielle, Zuid-Holland. Met een 8″ Skywatcher Newton is Dennis op jacht naar alle planeten van ons zonnestelsel om ze op de foto te zetten!

(meer…)

Lees verder Astrofoto van de week – Planeet Venus overdag

Atlantis vliegt achter op Boeing 747 terug naar huis

Op vrijdag 22 juni jongstleden landde Space Shuttle Atlantis succesvol op de Edwards Air Force Base in Californië, Verenigde Staten. Om 15.04 uur (Nederlandse tijd) vanmiddag vertrok het ruimteveer op een Boeing 747 van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor de terugkeer naar het Kennedy Space Center in Florida. Ondertussen arriveerde Space Shuttle Endeavour vanmiddag in het Vehicle Assembly Building in Florida, waar de Shuttle wordt voorbereidt op de reis van Endeavour naar lanceerplatform 39A van aanstaande woensdag.

(meer…)

Lees verder Atlantis vliegt achter op Boeing 747 terug naar huis

ESTEC neemt afscheid van ruimtevrachtschip ATV

De internationale pers was vorig week in grote getale aanwezig in de cleanrooms van ESTEC om het Automated Transfer Vehicle (ATV) voor de allerlaatste keer vast te leggen. Half juli vertrekt het ruimtevrachtschip naar de Europese ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana.

(meer…)

Lees verder ESTEC neemt afscheid van ruimtevrachtschip ATV

AstroVersum presenteert een nieuw discussieforum!

Sinds vorige week is er een nieuw forum op AstroVersum te vinden. De afgelopen maanden zijn er twee andere fora geweest, maar die waren niet tot nauwelijks actief. Nu is er een nieuwe template gekozen voor het forum en zijn oude, onactieve topics in het archief gezet. Met dit nieuwe forum hopen we een gezellig en actief gedeelte op AstroVersum te hebben gecreëerd waar gediscussieerd kan worden over het heelal!

(meer…)

Lees verder AstroVersum presenteert een nieuw discussieforum!

Donkere materie geeft oude sterren verjongingskuur

Gisteren stond een interessant artikel in de wetenschapsbijlage van NRC-Handelsblad: oude, uitgebluste sterren blijken wellicht een soort van verjongingskuur te kunnen ondergaan doordat ze in staat zijn zogenaamde WIMPs in te vangen, weakly interactive massive particles, oftewel een vorm van donkere materie. Igor Moskalenko en Lawrence Wai, beiden als astrofysici werkzaam aan de Stanford Universiteit in de VS, komen met dat opmerkelijke idee.

(meer…)

Lees verder Donkere materie geeft oude sterren verjongingskuur

End of content

No more pages to load