Tel de sterren tegen lichtvervuiling

Morgen start wereldwijd de zogenaamde Great World Wide Star Count, die bedoeld is om door middel van het tellen van de sterren te kijken hoe het met de lichtvervuiling gesteld is. De actie duurt tot 15 oktober 2007. Waarnemers op het noordelijk halfrond moeten de sterren in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) tellen en waarnemers ten zuiden van de evenaar moeten dat voor het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius) doen.

(meer…)

Lees verder Tel de sterren tegen lichtvervuiling

Rusland waarschuwt Verenigde Staten

Vladimir Popovkin, die gaat over het ruimteprogramma van Rusland, zei afgelopen donderdag dat het land wapens gaat inzetten tegen de Verenigde Staten wanneer zij militaire wapens in de ruimte zullen brengen. Vladimir Popovkin noemde eerst geen specifiek land, maar het was duidelijk dat hij had over de plannen van de Amerikaanse regering om ruimtewapens te gaan lanceren, waar Rusland absoluut tegen is. “We willen geen oorlog in de ruimte, we willen niet domineren in de ruimte, maar we zullen niet toestaan dat een ander land dat wel doet,” aldus Popovkin. “De ruimte is en blijft neutraal terrein.”

(meer…)

Lees verder Rusland waarschuwt Verenigde Staten

Enorme vuurbol explodeert boven Finland

De grootste astronomievereniging van Finland, Ursa genaamd, heeft gisteren bekend gemaakt dat er een bijzonder fenomeen heeft plaatsgevonden boven het noordelijke en oostelijke deel van het Scandinavische land afgelopen vrijdagnacht. Verschillende inwoners zagen een extreem heldere meteoor, een vuurbol – de helderste vallende ster die de afgelopen dertig jaar is waargenomen. Eén van de medewerkers van een tijdschrift van de vereniging, Marko Pekkola, zei dat de superbolide meer dan honderd keer zo helder was als de Volle maan. De laatste tijd worden er extreem veel vuurbollen gerapporteerd.

(meer…)

Lees verder Enorme vuurbol explodeert boven Finland

‘Kans op leven op Europa het grootst’

De meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, vindt dat de kans op de aanwezigheid van buitenaardse leven op Europa, één van de vier grootste manen van Jupiter, het grootst is. Bijna één derde van de stemmen ging uit naar deze keuze. Met dertig procent werd het winnende antwoord nauw gevolgd door de keuze ‘Op een ander object’ en zo’n twintig mensen denken dat we het beste kunnen doorgaan met het zoeken naar levensvormen op onze buurplaneet, de rode planeet Mars.

(meer…)

Lees verder ‘Kans op leven op Europa het grootst’

Unieke foto van Mars’ Victoriakrater

De Mars Exploration Rover Opportunity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een fantastische foto gemaakt van de het gebied ‘Duck Bay’ in de Victoriakrater op onze buurplaneet Mars. De Marsrover bereikte eergisteren de krater op Sol 951 nadat Opportunity vanaf de Eaglekrater 9,28 kilometer had afgelegd. De Victoriakrater is vijf keer zo breed als de Endurancekrater en maarliefst veertig keer zo breed als de Eaglekrater, waar de rover enkele jaren geleden landde. Het is de eerste keer dat een door mensen gemaakt voertuig een krater op een andere hemellichaam betreedt.

(meer…)

Lees verder Unieke foto van Mars’ Victoriakrater

11 Nederlanders krijgen een planetoïde

Vrijdag is naar elf Nederlanders een planetoïde vernoemd. Het gaat onder anderen om de wetenschapsjournalisten Govert Schilling en Eddy Echternach, Chriet Titulaer en wijlen Henk Terlingen (‘Apollo Henkie’). Planetoïden zijn meters tot vele kilometers grote rotsblokken die om de zon bewegen. De meeste cirkelen tussen de banen van Mars en Jupiter. Een enkeling doorloopt een langgerektere baan en kan langs de aarde scheren. Soms botst een planetoïde op de aarde en vormt dan een bedreiging voor het leven. Zo maakte 65 miljoen jaar geleden de inslag van een kilometers grote planetoïde een einde aan het tijdperk van de dinosauriërs.

(meer…)

Lees verder 11 Nederlanders krijgen een planetoïde

De mooiste foto: Cat’s Eye Nebula

De bezoekers van AstroVersum hebben de Cat’s Eye Nebula, een nevel die de bekende Hubble Space Telescope een tijd geleden op de gevoelige plaat vastlegde, uitgeroepen tot de mooiste foto. In totaal streden er zestien foto’s van de Hubble Space Telescope, de Spitzer Space Telescope en het Chandra X-ray Observatory om de eerste plek. Ruim 1500 mensen brachten een stem uit. Tegenstander in de finale was de Whirlpool Galaxy, die is gefotografeerd door NASA’s Spitzer, die door één derde van de in totaal honderd stemmers werd verkozen tot de winnaar van de Spacetelescope Contest. Vanaf begin augustus volgend jaar start er weer een nieuwe wedstrijd!

(meer…)

Lees verder De mooiste foto: Cat’s Eye Nebula

VLT ziet stofschijven rond stervende sterren

Europese astronomen hebben met de Interferometer van de Very Large Telescope (VLT) in Chili stofschijven ontdekt rond oude, stervende sterren. De vondst geeft inzicht in de manier waarop planetaire nevels ontstaan rond sterren die bijna aan het einde van hun leven zijn.

(meer…)

Lees verder VLT ziet stofschijven rond stervende sterren

Mysterieus signaal ontvangen [update]

Radioastronomen uit de Verenigde Staten en Australië hebben een mysterieus radiosignaal opgevangen uit het universum. Het signaal, dat kort en zeer krachtig was, is waarschijnlijk afkomstig van een zwart gat dat verdampte. De 64-meter radiotelescoop van het Parkes Observatory in Australië ontving enkele dagen geleden een signaal dat enorm energierijk was, maar toch afkomstig was van een object dat zich minstens op drie miljard lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt. Wetenschappers zitten met het handen in het haar, want de bron van het mysterieuze radiosignaal is nog steeds niet achterhaald.

(meer…)

Lees verder Mysterieus signaal ontvangen [update]

Dawn op weg naar Ceres en Vesta

NASA’s ruimtesonde Dawn is vanmiddag om 13.34 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. De Dawn ruimtesonde zal net als de sonde SMART-1 gebruik maken van een ionenmotor. De sonde komt in 2011 aan bij de asteroïde Vesta en in 2015 bij de ‘babyplaneet’ Ceres. Dit is de eerste keer dat een ruimtesonde de asteroïdengordel zal gaan onderzoeken en tevens de eerste keer dat een sonde twee doelen voor ogen heeft. De missie kost de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ongeveer 410 miljoen euro. Nadat de lancering van de sonde meerdere malen was uitgesteld vertrokken Dawn en een Delta-2 raket dan eindelijk naar de ruimte.

(meer…)

Lees verder Dawn op weg naar Ceres en Vesta

Geen touw vanuit ruimte naar aarde

Het experiment was voorbereid door vijfhonderd, voor het merendeel Europese, studenten om een goedkope techniek te ontwikkelen waarmee in de toekomst zwaardere ladingen uit de ruimte naar de aarde getransporteerd kunnen worden.

(meer…)

Lees verder Geen touw vanuit ruimte naar aarde

SOHO’s eerste officiële periodieke komeet

Een komeet ontdekken is een koud kunstje voor ESA’s SOHO-satelliet (Solar and Heliospheric Observatory). De satelliet heeft er al meer dan 1350 gevonden. Maar bij de nieuwste SOHO-komeet, ontdekt door de coronagraaf LASCO, is er iets anders aan de hand, want SOHO had hem al twee keer eerder ‘ontdekt’.

(meer…)

Lees verder SOHO’s eerste officiële periodieke komeet

Aarde had vroeger een dikkere atmosfeer, of toch niet?

Uit een onderzoek van Japanse wetenschappers blijkt dat de oceanen van onze planeet aarde mogelijk niet afkomstig zijn uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel. De Japanners geloven dat een dikke atmosfeer van zware waterstof reageerde met zuur- en waterstofmoleculen op het oppervlak, waardoor er meren en zeeën werden gevormd. Deze gebeurtenis was essentieel voor het ontstaan van levensvormen.

(meer…)

Lees verder Aarde had vroeger een dikkere atmosfeer, of toch niet?

Bacteriën worden dodelijk in de ruimte

Wetenschappers hebben met behulp van de Foton-M3 sonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aangetoond dat bacteriën in de ruimte kunnen veranderen in dodelijke levensvormen. Bacteriën in verschillende Space Shuttles groeiden sterk en werden drie keer zo dodelijk als een muis. Als je dit zo leest denk je dat dit juist nadelig is voor de gezondheid van astronauten en kosmonauten, maar de mutatie van deze bacteriën kan ook een positief effect hebben op de gezondheid van ruimtevaarders. In september 2006 stuurden wetenschappers de bacterie Salmonella typhimurium, afgekort Salmonella, mee met Space Shuttle Atlantis en de zeven astronauten. Astrobiologisten waren al langere tijd ongerust over bacteriën die de ruimte betraden.

(meer…)

Lees verder Bacteriën worden dodelijk in de ruimte

Mensen naar Mars in 2035

De baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft vandaag bekendgemaakt dat precies een halve eeuw nadat het eerste door mensen gemaakt vaartuig de ruimte betrad – de Sputnik 1 – de eerste mensen op Mars zullen gaan landen. Michael Griffin, die sinds enkele jaren het hoofd is van de NASA, verklaarde dat het voltooien van het internationale ruimtestation ISS in 2010 een hele grote stap zal zijn voor de bemande ruimtevaart. “Dankzij de bouw van dit ruimtestation zijn we straks klaar voor de terugkeer op onze natuurlijke satelliet, en ik ben ervan overtuigd dat we in 2057 terug kunnen kijken op twintig succesvolle jaren van bemande ruimtevaart. Wij als mensen zullen hier toe in staat zijn.”

(meer…)

Lees verder Mensen naar Mars in 2035

Lancering Dawn met 24 uur uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zojuist bekend gemaakt dat de lancering van de ruimtesonde Dawn met 24 uur is uitgesteld. Dawn zal oorspronkelijk overmorgen gelanceerd worden, maar is nu verschoven naar donderdag in verband met weersomstandigheden.

(meer…)

Lees verder Lancering Dawn met 24 uur uitgesteld

Musea tonen historie Nederlands ruimteonderzoek

Vanaf 5 oktober zijn bij Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht en het Universiteitsmuseum in Groningen exposities te bezoeken over de Nederlandse wetenschappelijke bijdragen aan 50 jaar ruimtevaart. De exposities, in Utrecht getiteld ‘Signalen uit de Ruimte’ en in Groningen ‘Lift-off!’, kwamen tot stand in samenwerking met het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON. Op 4 oktober, exact een halve eeuw na de lancering van de Spoetnik, worden de exposities geopend.

(meer…)

Lees verder Musea tonen historie Nederlands ruimteonderzoek

Sterrenstelsels lijden onder jeugdtrauma

Leidse astronomen hebben aanwijzingen gevonden voor een gewelddadig verleden van volwassen sterrenstelsels. Kosmische botsingen tussen jeugdige stelsels veroorzaken een ongekend intensieve periode van stervorming, om nog maar te zwijgen van de groeispurt van een superzwaar zwart gat in het centrum.

(meer…)

Lees verder Sterrenstelsels lijden onder jeugdtrauma

NASA bouwt in 2020 maanbasis [update]

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil in 2020 beginnen met een uitgebreide maanbasis. Dit heeft de NASA donderdag bekend gemaakt tijdens een conferentie van het Amerikaans Instituut voor Lucht- en Ruimtevaart. De Amerikanen lijken nu al hun pijlen om toekomstige bemande missies naar de maan te hebben gericht. Update 19.20 uur.

(meer…)

Lees verder NASA bouwt in 2020 maanbasis [update]

Geen water op Mars

NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter is momenteel naar verschillende kenmerken op het oppervlak van onze buurplaneet Mars aan zoeken die mogelijk mede gevormd zijn door de aanwezigheid van water. Kenmerken die onderzocht zijn met de geavanceerde instrumenten van de orbiter bevatten onder andere twee afzettingen die de afgelopen acht jaar gevormd zijn, lagen poolijs die in het geologische verleden van Mars zich hebben gevormd en tekenen van water dat is vrijgekomen bij grote inslagen van meteorieten op Mars uit het verre verleden.

(meer…)

Lees verder Geen water op Mars

Wordt Galileo betaald uit landbouwgeld?

Al ruim een half jaar lang wordt er gesteggeld over de financiering van het systeem van satellietnavigatie Galileo, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse Global Positioning System. Deze week stelde Eurocommissaris Barot van Transport voor om de voor Galileo benodigde 2,4 miljard euro voor het grootste gedeelte te financieren uit landbouwfondsen die dit jaar en volgend jaar over blijven.

(meer…)

Lees verder Wordt Galileo betaald uit landbouwgeld?

Google Moon heeft opknapbeurt gekregen

Toen Google Moon afgelopen jaar werd gelanceerd, was het meer gemaakt als grapje. Als je genoeg inzoomde kreeg je in plaats van maankraters gatenkaas. Die tijd is voorbij, Google Moon heeft een update gekregen, en niet zo’n kleintje.

(meer…)

Lees verder Google Moon heeft opknapbeurt gekregen

Meteoriet Peru was slechts 90 centimeter groot

In Peru is afgelopen weekend een relatief grote meteoriet ingeslagen op het aardoppervlak. De meteoriet, die een krater van maarliefst 20 meter breed en 5 meter diep achterliet, heeft ervoor gezorgd dat ruim tweehonderd mensen vergiftigd zijn. Zij kregen hoofdpijn, moesten braken en werden misselijk door de aanwezigheid van zwavel in de krater. Nadat honderden bewoners een grote vuurbol aan de hemel zagen vanuit het dorp Carancas werd er in de inslagkrater organische materie aangetroffen die rijk is aan methaan. De autoriteiten hebben de bevolking verzocht om de krater niet te bezoeken. De laatste paar weken worden er meerdere vuurbollen waargenomen in Amerika. Update 21 september, 11.00 uur

(meer…)

Lees verder Meteoriet Peru was slechts 90 centimeter groot

Een warme zuidpool? Ja, op Neptunus!

Uit observaties van een team van astronomen de Europese Very Large Telescope blijkt dat de zuidpool van de laatste planeet van ons zonnestelsel, Neptunus, warmer is dan de andere gebieden op de blauwe gasplaneet. De oorzaak van dit feit is de stand van de zon. Onze ster scheen namelijk de afgelopen vier decennia recht op de zuidelijke pool van de planeet, waardoor methaan vanuit de onderste regionen van Neptunus’ atmosfeer kan ontsnappen naar hogergelegen delen. Wetenschappers waren al lange tijd naar het antwoord op de vraag waarom er zoveel methaan te vinden is in de atmosfeer van één van de vier gasplaneten van ons zonnestelsel.

(meer…)

Lees verder Een warme zuidpool? Ja, op Neptunus!

Nieuw probleem voor Space Shuttle Discovery

Dit maal geen probleem aan het isolatiemateriaal van de externe tank, maar aan de Shuttle Discovery. De lancering eind oktober zal in verband met dit probleem enkele dagen worden uitgesteld. Het is nog niet bekend wat voor gevolgen er kan zijn voor de missie.

(meer…)

Lees verder Nieuw probleem voor Space Shuttle Discovery

Ongewoon hoge activiteit van meteoren; opnieuw heldere vuurbol waargenomen

Op 13 september is rond 3 uur in de ochtend (UTC -6), een extreme vuurbol gezien boven New Mexico. De vuurbol trok langzaam over een deel van de noordwestelijke hemel. De magnitude die de vuurbol had, was -14,6. De magnitude is gebaseerd is op de video. Dit betekent dat de vuurbol 4x helderder is dan volle maan!

(meer…)

Lees verder Ongewoon hoge activiteit van meteoren; opnieuw heldere vuurbol waargenomen

Sterbevingen laten rode reuzen rillen

De Leidse astronome Saskia Hekker heeft in de afgelopen vier jaar het turbulente leven van rode reuzen onderzocht. Trillingen aan het oppervlak van deze zeer grote sterren vertellen veel over hun opbouw. Tot nu toe werd aangenomen dat de ster als geheel groter en kleiner wordt, maar deze galactische vorm van Bibberitus kent nog een variant: delen van de ster blijken uit te bollen, terwijl andere delen krimpen. Tijd om rode reuzen in een ander daglicht te plaatsen.

(meer…)

Lees verder Sterbevingen laten rode reuzen rillen

Japan lanceert missie naar de maan

Afgelopen nacht heeft de Japanse ruimtevaartorganisatie een satelliet naar de maan gelanceerd. De missie, die de grootste maanmissie na de Apollo-missies wordt genoemd, gaat de maan nauwkeurig onderzoeken. De lancering is al enkele malen uitgesteld doordat er technische problemen waren.

(meer…)

Lees verder Japan lanceert missie naar de maan

Google organiseert wedstrijd naar de maan

Onlangs heeft Google in zijn eigen programma Google Earth al een Sky-functie gelanceerd. Vanaf vandaag organiseert Google een wedstrijd naar de maan. Particulieren die het eerst voor 2012 een robot naar de maan kan sturen, kan in totaal 30 miljoen dollar winnen.

(meer…)

Lees verder Google organiseert wedstrijd naar de maan

Nieuwe beelden van Iapetus

Cassini maakte op 10 September op een afstand van 1640 km boven het oppervlak van Iapetus (ook wel Japetus) een reeks fascinerende foto’s. Hoewel Cassini al in 2004 deze natuurlijke maan in beeld had, was het nu 100x dichterbij en dat leverde enkele mooie plaatjes op. Iapetus bezit enkele bijzonderheden zoals een donkere (zwarte) kant en een lichte kant en op de evenaar ligt een plateau van, 20 kilometer breed, 1300 kilometer lang en 13 kilometer hoog. Voor deze opmerkelijke eigenschappen zijn verschillende verklaringen gedeponeerd maar geen daarvan is tot nu toe bewezen. Bij het voorbij scheren van deze maan door Cassini is dit plateau en ook de overgang van donker naar licht uitvoerig gefotografeerd.

(meer…)

Lees verder Nieuwe beelden van Iapetus

Spitzer en Chandra fotograferen stervormingsgebied in Coronet Cluster

De Amerikaanse Space Spitzer Telescope en het Chandra X-ray Observatory hebben hun krachten gebundeld. Op een nieuwe foto van de twee observatoria is het stervormingsgebied in de Coronet Cluster in het sterrenbeeld Corona Australis te zien als een prachtig schouwspel van pasgeboren sterren. De nevel, die zich op een relatief kleine afstand van 420 lichtjaar van onze planeet bevindt, bezit tientallen sterren waarvan de röntgenuitstoot in beeld is gebracht door het Chandra X-ray Observatory. In combinatie met een opname van zijn broertje Spitzer, die oranje, groene en blauwe jonge sterren laat zien, zijn astronomen meer te weten te komen over dit kleine ‘broertje’ van de Orionnevel (M42).

(meer…)

Lees verder Spitzer en Chandra fotograferen stervormingsgebied in Coronet Cluster

Neonlicht in de ruimte gezien

Nederlandse en Amerikaanse astronomen zien voor de eerste keer neon in de schijven van stof en gas rond jonge sterren. Als een soort kosmisch reclamebord belicht neon de plek waar nieuwe planeten kunnen ontstaan. Neon reageert niet met andere stoffen en is daarom een ideaal medium om planeetvorming te onderzoeken.

(meer…)

Lees verder Neonlicht in de ruimte gezien

Mars kende 40 ijstijden

Schommelingen in de rotatie van de rode planeet Mars hebben ervoor gezorgd dat de planeet de afgelopen 5 miljoen jaar gebukt ging onder maarliefst veertig extreem heftige ijstijden. Dikke lagen ijs verschoven van de poolkappen naar andere gebieden op onze buurplaneet volgens astronomen. Verschillende ruimtesondes hebben bewijs gevonden voor de aanwezigheid van ijstijden in het verleden op de planeet. Verschillende gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat er zich 4 tot 5 miljoen jaar geleden veel ijs en sneeuw verzamelde rondom de poolkappen. Momenteel is het enige zichtbare ijs op Mars alleen te vinden op de poolkappen. De enorme hoeveelheden ijs onder de Martiaanse grond zouden de overblijfselen zijn van deze barre tijden.

(meer…)

Lees verder Mars kende 40 ijstijden

Aarde blijft mogelijk langer bestaan

Astronomen hebben een planeet gevonden die de opzwelling van zijn gigantische moederster heeft overleefd. Dit betekent dat de kans groter is geworden dat de aarde langer zal blijven bestaan. De ontdekking toont aan dat astronomen uit kunnen gaan kijken naar planeten in het universum die het laatste stadium voor de dood van hun moederster ook hebben overleefd. Deze ontdekking kan het antwoord geven op één van de meest favoriete vragen van astronomen: zal de aarde blijven voorbestaan als de zon opzwelt en veranderd in een grote rode reus over een paar miljard jaar? De toekomst zal het uitwijzen.

(meer…)

Lees verder Aarde blijft mogelijk langer bestaan

Nieuwe verbluffende foto’s Hubble

NASA’s Hubble Space Telescope heeft vier verschillende nevels onder de loep genomen die het resultaat zijn van de ontploffing van een ster die lijkt op onze zon. Deze gas- en stofwolken, planetaire nevels genaamd, zijn ontstaan in de laatste jaren van het leven van een zonachtige ster die zijn buitenste lagen toen uitstootte. Ultraviolet licht van de gestorven ster zorgt ervoor dat de wolken van gas en stof oplichten. Planetaire nevels blijven meestal zo’n 10.000 jaar bestaan, wat een relatief korte periode is in vergelijking met de levensduur van een zonachtige ster. Zo’n ster leeft net zoals onze zon ruim 10 miljard jaar lang.

(meer…)

Lees verder Nieuwe verbluffende foto’s Hubble

Lancering Japanse maanmissie uitgesteld

De lancering van de eerste Japanse ruimtesonde Selene is met een dag naar vrijdag uitgesteld. De slechte weersverwachtingen gooien roet in het eten voor de lancering van donderdag vanaf het lanceerplatform in Tanegashima, Japan. De onbemande maansonde moet met de dertiende H-IIA draagraket aanstaande vrijdagnacht om 03.30 uur Nederlandse tijd naar de ruimte gelanceerd worden. Jij als bezoeker zal nog niets of nauwelijks iets over gehoord hebben over deze maanmissie, maar wetenschappers kijken enorm uit naar de grootste missie sinds het Apolloprogrmma naar onze naaste buur.

(meer…)

Lees verder Lancering Japanse maanmissie uitgesteld

‘First light’ voor camera NASA’s Phoenix

Bij een ‘first light’ van de camera van een bepaalde ruimtesonde verwacht je de eerste foto van zijn doel of enkele sterren aan de sterrenhemel. Maar dat geldt niet voor de eerste opname van NASA’s Mars Phoenix Lander. Op zijn eerste afbeelding is namelijk niets meer te zien dan zijn eigen telescoop, gefotografeerd door de lander zijn robotarm. Maar maak je niet druk, over een paar maanden krijgen we een heleboel spectaculaire foto’s te zien van Mars’ poolkap, waar de lander onderzoek gaat doen naar de bodem. De robot landt waarschijnlijk in mei 2008 op Mars, aan de rand van de poolkap aan de noordpool.

(meer…)

Lees verder ‘First light’ voor camera NASA’s Phoenix

Meteoroïden boren ‘tunneltje’ in dampkring

Japanse sterrenkundigen hebben onderzoek gedaan naar de zogenaamde ‘tunneltjes’ die meteoroïden in de dampkring van de aarde boren als ze daarmee in aanraking komen. Daaruit blijkt dat deze tunneltjes slecht een paar millimeters breed zijn. In augustus 2004 onderzochten de sterrenkundigen gedurende drie dagen verschillende meteoren die verbranden in de Aardse dampkring en te zien waren op beelden van de Subaru Telescope, die toen het het Andromedastelsel (M31) onder de loep nam. Wat zeker opviel was dat er slechts één meteoroïde behoorde tot de Perseïdenzwerm, die rond die dagen zijn hoogtepunt bereikte.

(meer…)

Lees verder Meteoroïden boren ‘tunneltje’ in dampkring

Journalisten gezocht op AstroVersum!

AstroVersum wordt steeds groter en vaker bezocht de afgelopen tijd. De site is één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart van Nederland. Om ervoor te zorgen dat AstroVersum nóg actueler wordt, zijn wij op zoek naar enthousiaste mensen die op de website nieuwsberichten willen plaatsen. Interesse? Aarzel dan niet en help mee om vele bezoekers te voorzien van het actueelste en interessantste nieuws uit de wereld van de astronomie en de ruimtevaart!

(meer…)

Lees verder Journalisten gezocht op AstroVersum!

NASA neemt bacteriën mee in de ruimte

In de zogenaamde ‘cleanrooms’ van het Kennedy Space Center, het Johnson Space Center en het Jet Propulsion Laboratory zijn bacteriën gevonden. Deze cleanrooms gelden als één van de meest schone plekken op onze planeet en worden gebruikt om satellieten en ruimtesondes te controleren en gereed te maken voor de lancering. Wetenschappers bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vermoeden nu dat deze bacteriën mee naar de ruimte zijn gereisd. Het betreffen bacteriën die bijna tegen alle omstandigheden kunnen. Zitten er misschien buitenaardse bacteriën tussen?

(meer…)

Lees verder NASA neemt bacteriën mee in de ruimte

Opportunity betreedt krater [update]

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de Marsrover Opportunity op 11 september aanstaande de Victoriakrater op Mars betreden. Na zeven weken stil te hebben gestaan gaat de Mars Exploration Rover dan nu eindelijk beginnen aan de afdaling in de krater. Nadat wetenschappers een aantal tests hebben gedaan moet rover Opportunity komende dinsdag de 730 meter brede krater betreden, waar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt meer antwoorden te vinden op vragen over het verleden van onze rode buurplaneet Mars.

(meer…)

Lees verder Opportunity betreedt krater [update]

Economische schade Rusland door raket

Het Russische persbureau Itar-Tass verklaart vandaag dat er nog 200.000 liter zeer giftige brandstof zat in de Russische Proton-M raket, die enkele dagen geleden neerstortte na de lancering op het lanceerplatform in Baikonur, Kazachtstan. Aan boord van de raket bevond zich de JCSAt-11, een Japanse satelliet voor communicatie. Op ruim 75 kilometer hoogte en 140 seconden na de lancering moesten vier motoren van de tweede trap van de Proton-M gaan ontbranden, maar dat gebeurde niet. Vervolgens dook de raket naar het oppervlak en stortte 50 kilometer ten zuidoosten van de Kazachstaanse stad Dzhezkazgan neer.

(meer…)

Lees verder Economische schade Rusland door raket

Dinosauriërs uitgestorven door botsing mega-asteroïden

Een vroegere botsing tussen twee mega-asteroïden heeft ervoor gezorgd dat een brok steen uit de ruimte op onze planeet insloeg en de dinosauriërs van die tijd uitstierven. Wetenschappers denken dat zo’n 160 miljoen jaar geleden twee asteroïden in de asteroïdengordel frontaal tegen elkaar aan zijn gebotst tussen de banen van de twee planeten Mars en Jupiter. De botsing zorgde ervoor dat er vele brokken steen door het zonnestelsel verspreid werden en dat de aarde 65 miljoen jaar geleden slachtoffer werd van een inslag van één van deze stukken ruimtepuin. De Chicxulub krater in Mexico is waarschijnlijk het resultaat van deze catastrofale inslag. Maar niet alleen werd de aarde slachtoffer van de botsing, ook de maan werd getroffen door een meteoriet.

(meer…)

Lees verder Dinosauriërs uitgestorven door botsing mega-asteroïden

Leidse sterrenwacht kandidaat in tv-serie restauratie

De sterrenwacht in Leiden doet mee aan de tweede versie van de TV-serie Restauratie, waarvan de AVRO vanavond de eerste aflevering uitzendt. In totaal doen 14 monumenten mee in de serie, die daarin allemaal kans krijgen om een miljoen euro te winnen voor het herstel van het monument.

(meer…)

Lees verder Leidse sterrenwacht kandidaat in tv-serie restauratie

Astronomen maken scherpere foto’s dan Hubble Space Telescope

Astronomen van Universiteit van Cambridge en het Californische Instituut voor Technologie, beide gelegen in de Verenigde Staten, hebben de scherpste foto’s van het universum ooit gemaakt. De foto’s zijn dan wel vanaf het oppervlak van onze planeet gemaakt, toch zijn de foto’s vele malen scherper dan de beelden die de bekende Hubble Space Telescope van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA produceert. Het team gebruikte een telescoop in een observatorium in de Amerikaanse staat Californië, waarmee ze in combinatie met een hogesnelheidscamera twintig beeldjes per seconde maakte. Die beeldjes werden later samengevoegd en vormden toen de scherpste ruimtefoto’s ooit.

(meer…)

Lees verder Astronomen maken scherpere foto’s dan Hubble Space Telescope

’s Werelds grootste telescoop getest

Deelnemers aan het EXPReS project (Express Production Real-Time e-VLBI Service) hebben een succesvol intercontinentaal e-VLBI-experiment gedaan. Hierbij werd voor het eerst gebruik gemaakt van telescoop-paren uit China en Australië, China en Europa en voor een korte periode zelfs Australië en Europa. Het resultaat werd behaald door JIVE (Joint Institute for VLBI in Europe)-stafleden en hun collega’ s uit Europa, China en Australië in een demonstratie aan netwerkexperts op de 24ste APAN (Asia-Pacific Advanced Network)-bijeenkomst, vorige week in Xi’An, China.

(meer…)

Lees verder ’s Werelds grootste telescoop getest

Nederland zoekt naar water in het heelal

Vanaf een punt op anderhalf miljoen kilometer van de aarde gaat Nederlandse ruimtetechnologie de aanwezigheid van water in kaart brengen in de verste uithoeken van het heelal. Het onder leiding van het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON ontwikkelde Heterodyne Instrument for the Far Infrared (HIFI) is klaar om ingebouwd te worden in de ruimtetelescoop Herschel van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De lancering is gepland in de tweede helft van volgend jaar. SRON presenteert HIFI op 11 september in Space Expo te Noordwijk aan de media.

(meer…)

Lees verder Nederland zoekt naar water in het heelal

Radiozender geeft ruimtereis weg

Luisteraars van het landelijke radiostation Q-music maken vanaf vrijdag (7 september) kans om een echte ruimtereis te winnen. Vanaf die dag kan iedereen zich via de website van het radiostation inschrijven. Drie weken later wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar krijgt een volledig verzorgde reis naar één van de lanceerbasissen in de Verenigde Arabische Emiraten of Singapore.

(meer…)

Lees verder Radiozender geeft ruimtereis weg

Nieuwe ijstijd dreigt in Nederland

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, afgekort het NIOZ, gaat binnenkort in opdracht van de Nederlandse regering op weg naar Groenland om onderzoek te doen naar de impact van het broeikaseffect op dit gebied. Het broeikaseffect kan er volgens hen namelijk voor zorgen dat er een nieuwe ijstijd komt in het noordelijke deel van West-Europa. Veel landen in dit deel van Europa, inclusief ons land, kennen namelijk een gematigd klimaat door een warme golfstroom van zeewater uit de Caraïben. Via dezelfde weg stroomt ook het water van de noordpool naar ons toe. Door het broeikaseffect, dat veroorzaakt wordt door de uitstoot van koolstofdioxide, kan deze golfstroom gaan stoppen, waardoor de temperaturen in ons land enorm zullen dalen.

(meer…)

Lees verder Nieuwe ijstijd dreigt in Nederland

Kort nieuws – Zondag 2 september

In deze rubriek vind je nieuwsberichten die kort zijn, maar die toch de moeite waard zijn om te vermelden. Met deze week onder het nieuws over een 1444 megapixel-camera, dat Ierland het grootste slachtoffer wordt van het broeikaseffect en dat de ex-astronaute Lisa Nowak geen enkelband meer hoeft te dragen.

(meer…)

Lees verder Kort nieuws – Zondag 2 september

Rusland wil maanbasis op de maan tegen 2032

Rusland wilt tegen het jaar 2025 met een bemande vlucht naar de maan gaan. Ook wil Rusland een maanbasis in 2027 à 2032 op de maan hebben. Dit heeft de directeur van de Russische ruimtevaartbureau Anatoli Perminov gezegd op een persconferentie.

(meer…)

Lees verder Rusland wil maanbasis op de maan tegen 2032

End of content

No more pages to load