Doorzoek december 2007

Inslagkans WD5 op Mars toegenomen

De kans op een inslag van een miniplaneetje op de planeet Mars is toegenomen. De inslagkans op de planeet Mars door de asteroïde 2007 WD5 is van 1,9% (1 op de 75) toegenomen naar 3,9% (1 op de 25). Dit is een nieuwe berekening van het Near Earth Object Program van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Jaar 2007 bereikt opnieuw warmterecord

Het jaar 2007 is het tweede opeenvolgende recordwarme. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 11,2 graden, net als vorig jaar. Daarmee zijn 2006 en 2007 de warmste jaren ooit, dat wil zeggen in tenminste drie eeuwen, zolang in ons land wordt gemeten.

Lancering Space Shuttle Atlantis uitgesteld

De missie van de Space Shuttle naar het Internationale Ruimtestation ISS zal waarschijnlijk een paar dagen of zelfs weken worden uitgesteld als gevolg van het onderzoek door technici aan de elektrische sensoren in de externe tank van de Space Shuttle. [update: 21.45 uur]

Object slaat mogelijk in op NASA-satelliet

Er is iets vreemds aan de hand met NASA’s Upper Atmosphere Research Satellite (UARS). Afgelopen maand, in november, detecteerde de Air Force Space Command van de Verenigde Staten vier verschillende delen van deze satelliet. Mogelijk heeft een botsing tussen het ruimtevaartuig en een ander object in de ruimte ervoor gezorgd dat er brokstukken van de UARS in een baan om onze planeet gingen draaien. De satelliet, die in 1991 gelanceerd werd aan boord van een Space Shuttle, deed tot december onderzoek naar het klimaat op aarde.

Rusland lanceert drie navigatiesattellieten

Rusland heeft gisteren drie satellieten gelanceerd voor het Russische Glonass-navigatiesysteem. De drie satellieten werden gelanceerd met een Proton-M om 20.32 uur Nederlandse tijd vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. De Glonass is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS-navigatiesysteem. Het navigatiesysteem bestaat uit 24 satellieten waarvan er al 19 in de ruimte zijn, inclusief de Glonass-M die gisteren werd gelanceerd.

Continenten zien op andere werelden

Zou het met toekomstige ruimtetelescopen mogelijk kunnen zijn om continenten te zien op werelden die lijken op onze eigen aarde? Het antwoord is nee. Tenminste, niet met de huidige technologie. Zelfs toekomstige ruimtetelescopen, zoals NASA’s Terrestrial Planet Finder, zouden op een afstand van enkele lichtjaren van onze planeet de aarde en de maan zien als één kenmerkloze stip. Maar met behulp van een nieuwe techniek, die niet eens zoveel verschilt van de huidige technieken, zouden we wel continenten en dergelijke kunnen zien aardse planeten.

Wat was de Ster van Bethlehem?

Op dit moment van jaar schijnt het bijna traditioneel voor sterrenkundigen te zijn om na te denken over de eeuwenoude kwestie van de oorsprong van de Ster van Bethlehem. Veel planetaria tonen met Kerst de nachtelijke sterrenhemel van ongeveer tweeduizend jaar geleden. Toen verscheen namelijk de Ster van Bethlehem aan de hemel. Maar wat was de Ster van Bethlehem? Was het een heldere komeet, een supernova of betrof het een nauwe samenstand of bedekking van planeten?

Jaaroverzicht 2007: het jaar in de astronomie

2007 was een recordbrekend jaar voor de astronomie. Astronomen ontdekten onder meer het stelsel dat de meeste planeten van alle tot nu toe ontdekte zonnestelsels bevat, klokten de snelste stromen van materie, en stuitten op het grootste gat in het universum dat tot nu toe werd gedetecteerd. Ook werden ze verrast door enkele eigenaardigheden in het immens grote heelal, zoals een ster met een komeetachtige staart en een mysterieuze uitbarsting van radiostraling, waarvan de bron nog steeds niet is achterhaald.

XMM-Newton ziet vreemd nieuw type ster

ESA’s ruimtetelescoop XMM-Newton heeft de uitstoot van periodieke röntgenstraling gedetecteerd, oftewel de pulserende hartslag van een vreemd nieuw type ster. Het verzamelen van de röntgenstraling, die afkomstig is van zogeheten RRATs, heeft het bestaan van dit soort hemellichamen bevestigd en heeft astronomen een nieuw inzicht gegeven in deze exotische objecten in het universum. RRATs zijn een nieuw type sterren, die in 2006 voor het eerst werden waargenomen.

NASA stelt Marsmissie uit naar 2013

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de Marsmissie die oorspronkelijk in 2011 zou gaan plaatsvinden met twee jaar uitgesteld naar 2013. De oorzaak van het uitstel is een “organisatorisch belangenconflict”, dat is opgedoken in de voorbereiding van de missie in kader van het Scoutprogramma, aldus de NASA.

Ariane 5 gelanceerd met Afrikaanse communicatiesatelliet

Een aantal Afrikaanse landen hebben voor het eerst een eigen communicatiesatelliet in de ruimte. Een Franse Ariane 5-draagraket die vrijdag vanuit Frans Guyana werd gelanceerd, bracht de satelliet in de ruimte. De satelliet moet de communicatie voor heel Afrika gaan verzorgen. Verscheidene Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders woonden de lancering van de Ariane vanaf het Europese ruimtecentrum Kourou bij.

Asteroïdeinslag op Mars op 30 januari aanstaande

Wetenschappers hebben vanmiddag bekendgemaakt dat er een grote kans is dat er op 30 januari aanstaande van het nieuwe jaar een asteroïde inslaat op onze rode buurplaneet Mars. De ruimterots, die de naam 2007 WD5 heeft gekregen en afgelopen maand ontdekt is, heeft een diameter van zo’n honderd meter en zijn verwoestende kracht is te vergelijken met de energie die vrijkomt bij het ontploffen van een nucleaire bom van vijftien megaton. De kans is 1 op 75 dat het object daadwerkelijk het Martiaanse oppervlak treft.

Mars bevindt zich dicht bij de aarde

Deze week staat onze rode buurplaneet Mars zeer dicht bij de aarde. Hierdoor ziet Mars er zeer helder uit aan de hemel, en is al met een kleine telescoop details te zien. Doordat de planeet Mars zeer dichtbij de aarde staat, heeft de ruimtetelescoop Hubble hiervan geprofiteerd en een mooie close-up gemaakt.

Piepschuim rond sensor brandstoftank Atlantis weggehaald

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het piepschuim rondom de externe tank weggehaald. Het piepschuim is weggehaald rond een connector voor de bedrading van de brandstofsensoren in de externe tank. Deze brandstofsensoren hebben ervoor gezorgd dat de lancering van de Atlantis is verschoven naar volgend jaar.

Supernovae maken rommel in het heelal met stof

Stof vervuilde het vroegere universum en was de veroorzaker van de vorming van rotsachtige planeten zoals de aarde. Waar het meeste astronomische gruis exact vandaan kwam was onduidelijk, maar nu niet meer. Astronomen hebben een enorme hoeveelheid stof gevonden, die te vergelijken is met tienduizend keer de massa van de aarde, die Cassiopeia A, de overblijfselen van een supernova op een afstand van 11.000 lichtjaar van onze planeet, omgeeft. NASA’s Spitzer Space Telescope zag silicaten, koolstof, ijzeroxide, aluminiumoxide en andere stof-vormende chemicaliën rond de gestorven ster.

Zeeën op Mars ontstaan door vuur en zwavel?

Het al lang bestaande mysterie over hoe zeeën ooit ontstonden op Mars zou opgelost kunnen zijn door vuur en zwavel. Onderzoekers suggereren dat oeroude vulkanen in het verleden zwavel hebben uitgestoten dat de rode planeet genoeg opwarmde om zeeën van vloeibaar water te laten ontstaan in de vroege jaren van onze buurplaneet. Deze bevindingen kunnen wetenschappers eveneens meer inzicht geven over de jonge aarde, inclusief de vorming van het leven op onze planeet.

Maan onstond 62 miljoen jaar na vorming zonnestelsel

Onze natuurlijke satlliet, de maan, is waarschijnlijk 62 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel ontstaan, dat zelf precies 4,567 miljard jaar oud is. Tot die bevinding kwamen een team van wetenschappers van de Technische Universiteit van Zürich en het Mineralogisch Instituut van Keulen. Hun resultaten staan in de nieuwste uitgave van het het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

VN roepen 2009 uit tot Internationale Jaar van de Sterrenkunde

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het jaar 2009 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sterrenkunde (International Year of Astronomy 2009 – IYA2009). IYA2009 is een initiatief van de Internationale Astronomische Unie en Unesco. De VN-resolutie was ingediend door Italië, het land waar Galileo Galileï 400 jaar geleden de eerste astronomische ontdekkingen deed met een telescoop.

2007 wordt misschien nieuw warmterecord

Het jaar 2007 lijkt op een warmterecord af te stevenen. Dat heeft het KNMI donderdag bekendgemaakt. De gemiddelde temperatuur komt waarschijnlijk uit op 11,2 graden. Als de weersvoorspellingen uitkomen en het komende dagen zachter wordt, kan de gemiddelde temperatuur zelfs uitkomen op 11,3 graden, aldus Rob Sluijter van het KNMI.

Astronomen verbijsterd door merkwaardige explosie

Astronomen zijn overdonderd nadat ruimtesondes van het Inter-Planetary Network en verschillende satellieten een krachtige explosie, die ongeveer 9,4 miljard jaar geleden plaatsvond, hebben gedetecteerd. De explosie, die behoort tot de groep van gammaflitsen, was zichtbaar in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen) en draagt de naam GRB 070125. Doorgaans worden deze uitbarstingen van hoogenergetische gammastraling veroorzaakt door de dood van een massieve ster, maar het bijzondere aan deze explosie is dat het dichtstbijzijnde stelsel zich op een wel erg grote afstand bevindt. Wat is de bron van deze mysterieuze explosie?

Ruimtelescopen zien galactische oorlog in sterrenstelsel

Astronomen hebben voor de eerste keer een foto kunnen nemen van een straal materie die zich van een zwart gat losmaakt en op zijn weg door de kosmos een naburig kleiner sterrenstelsel treft, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Het fenomeen kan onder andere de atmosfeer van planeten in het getroffen sterrenstelsel ernstig aantasten.

Uranus en Neptunus wisselden van plek

Ongeveer vier miljard jaar geleden zijn de ringplaneten Uranus en Neptunus van plek gewisseld terwijl ze een langzame tocht maakten naar de positie waar hun huidige banen zich bevinden. Dat is de conclusie van Steve Desch, een astrofysicus aan de staatsuniversiteit van Arizona in de Verenigde Staten, die denkt dat alle grote gasplaneten twee keer dichter bij de zon gevormd werden dan waar nu hun baan zich bevindt. Zijn werk kan meer duidelijk gegeven over hoe ons mysterieuze en ‘onmogelijke’ zonnestelsel geboren werd.

Is de nieuwe heftige zonnecyclus begonnen?

De verschijning van een omgekeerde magnetische polariteit op de zon doet vermoeden dat de 24e zonnecyclus van start is gegaan. De ruimtesonde SOHO nam op 11 december jongstleden zo’n polariteit waar op 24 graden noorderbreedte, maar vreemd genoeg is er op die plek nog geen zonnevlek verschenen die in visueel licht zichtbaar is. Desondanks lijkt de nieuwe cyclus toch begonnen te zijn, die naar alle waarschijnlijkheid in 2012 zijn maximum zal bereiken en erg heftig zal zijn.

COROT ontdekt ‘slechts’ een nieuwe gasplaneet

Er doen geruchten de ronde dat de Europese ruimtesonde COROT, die speciaal ontwikkeld is om onderzoek te doen naar planeten buiten ons zonnestelsel, een belangrijke ontdekking heeft gedaan. Volgens verschillende websites zal er aanstaande donderdag 20 december een persconferentie plaatsvinden in het observatorium van Parijs, Frankrijk. Daar zal projectleider Malcolm Fridlund waarschijnlijk een persconferentie houden, die gisteren werd aangekondigd via een nieuwsbrief. [update: 19.45 uur]

Onderzeeër ‘Endurance’ gaat naar maan Europa

Een geautomatiseerde onderzeeër, die is ontworpen om de relatief warme oceaan – die naar alle waarschijnlijkheid onder de dikke laag ijs van Jupiters maan Europa ligt – te verkennen, zal volgend jaar in een meer op het continent Antarctica op de proef gesteld worden. Een vorige versie van het vaartuig heeft inmiddels al de bodem van een meer in een Mexicaanse diepe put in kaart gebracht. De onderzeeër, die de naam Endurance heeft gekregen, zal in oktober 2008 en opnieuw in 2009 getest worden en zal over enkele jaren afdalen naar de bodem van de oceaan van maan Europa.

Doel komeetsonde Deep Impact spoorloos verdwenen

NASA’s ruimtesonde Deep Impact, die op 4 juli 2005 een projectiel in liet slaan op de komeet Tempel-1, heeft een andere bestemming gekregen. Oorspronkelijk zou de sonde onderzoek gaan doen naar planeten buiten ons zonnestelsel en de komeet Boethin, maar het laatstgenoemde object blijkt ineens spoorloos te zijn. In december van het volgende jaar zou de komeetsonde Boetin moeten bezoeken, maar nu deze kleine komeet uiteen gevallen en verdampt blijkt te zijn is het nieuwe doel van Deep Impact de komeet Hartley 2 geworden. Die wordt vanaf oktober 2010 onderzocht.

Geminiden goed te zien dit jaar

Bij helder weer is er vanavond een mooi schouwspel aan de hemel te zien. De jaarlijks terugkerende meteorenzwerm Geminiden beleeft haar hoogtepunt. Er kunnen bij helder weer tot veertig meteoren per uur gezien worden. De meeste meteorenregens ontstaan doordat de aarde de baan van een komeet kruist. De Geminiden zijn echter afkomstig van een asteroïde.

Wateren Noordpool in 2013 al mogelijk ijsvrij

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw computermodel gepresenteerd over de gevolgen van de klimaatverandering voor de wateren rond de Noordpool. Die zullen gedurende zomers niet pas rond 2030 of 2040 ijsvrij zijn, maar al vanaf ongeveer 2013.

XMM-Newton ontdekt kosmische reus

Astronomen hebben een nieuwe cluster van melkwegstelsels ontdekt. De cluster ging schuil achter een reeds bekende cluster van melkwegstelsels. De onlangs ontmaskerde kosmische reus is ogenschijnlijk net zo helder als de eerste, maar staat op zes keer zo grote afstand. De SRON-astronomen deden de ontdekking in een internationaal onderzoeksteam, gebruikmakend van de ruimtetelescoop XMM-Newton.

Envisat fotografeert rampgebied bij Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse regering heeft gister delen van de kust die met olie zijn besmeurd uitgeroepen tot rampgebied. De gebieden komen daardoor in aanmerking voor speciale steun van de overheid. Die maatregel werd genomen nadat de lekgeslagen supertanker Hubei Spirit vorige vrijdag na een aanvaring ruim tien miljoen liter olie verloor.

China wil toestemming om GPS-satellieten te vernietigen

In een jaarlijks rapport van de US-China Economic and Security Review Commission staat dit jaar wel iets merkwaardigs. Het Chinese ministerie van Defensie wil toestemming krijgen om elk vijandelijke satelliet boven het Chinese luchtruim te vernietigen of tijdelijk uit te schakelen. Het zou niet de eerste keer zijn dat het Aziatische land een satelliet vernietigd, want in januari van dit jaar moest een oude weersatelliet het ook vergelden.

ESA: navigatienetwerk in 2013 in werking

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA verwacht dat er over vijf jaar, in 2013, genoeg satellieten zijn voor het Europese navigatienetwerk Galileo. De satellieten van het navigatiesysteem worden gelanceerd met de Europese Ariane en de Russische Sojoez-raket. Momenteel bestaat het navigatienetwerk pas uit 1 satelliet van de 30 satellieten, waarvan er 3 reserve zijn.

Stofstormen zorgen voor temperatuurstijging Mars

Afgelopen zomer werd Mars geteisterd door een reusachtige stofstorm die over de hele planeet raasde. De stofstormen hebben meegeholpen aan het tijdelijke broeikaseffect op Mars, waardoor de temperatuur in de atmosfeer tot zo’n 20 a 30 graden Celsius was gestegen.

Marsrover Spirit ontdekt aanwijzing voor leven op Mars

Een bijzondere laag gesteente op onze buurplaneet Mars is mogelijk de verblijfplaats voor levensvormen geweest in het verre verleden van de rode planeet. De kiezellaag, die voor maarliefst negentig procent uit siliciumoxide (kiezel) bestaat, werd per ongeluk opgemerkt door NASA’s Mars Exploration Rover Spirit toen het wiel van het karretje vast kwam te zitten in het droge Martiaanse zand.

Bouwstenen voor leven gevonden in meteoriet van Mars

Niemand weet zeker hoe levensvormen precies ontstaan, maar de gedachte is dat je eerst de bouwstenen voor het leven nodig heb: organische verbindingen die koolstof en waterstof bevatten. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat deze bouwstenen in het verre verleden op onze buurplaneet Mars zijn gevormd. [update: 20.20 uur]

Astronomen zien ‘zonsondergang’ op exoplaneet

Een glimp van een rode ‘zonsondergang’ op een verafgelegen planeet buiten ons zonnestelsel is voor de eerste keer opgevangen. Astronomen gebruikten NASA’s Hubble Space Telescope om waarnemingen te verrichten aan een Jupiter-achtige wereld van gas op een afstand van ongeveer 63 lichtjaar van de aarde, toen deze vanaf het aardoppervlak gezien tussen zijn moederster en onze planeet stond en over het oppervlak van de ster HD 189733 trok. Tijdens dit moment verzamelde de ruimtetelescoop gegevens over de atmosfeer van de exoplaneet.

De aarde vanuit de ruimte: Paraná rivier

In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ de Braziliaanse rivier Paraná. Deze rivier is ontstaan op het platea in het centrale zuiden van Brazilië door het bijeenkomen van de rivieren Rio Grande en de Paranaiba. Met een lengte van ongeveer 4880 kilometer is de Paraná-river de op een na langste rivier in Zuid-Amerika en de dertiende van de wereld. In Zuid-Amerika is de Amazone de langste rivier, die tegelijk ook de langste rivier van de wereld is.

Delta-raket lanceert Italiaanse observatiesatelliet succesvol

Een Amerikaanse Delta-2-raket heeft afgelopen nacht met succes een Italiaanse observatiesatelliet gelanceerd. De Delta-raket, die ontworpen is door de Boeing, is afgelopen nacht vertrokken nadat diens lancering al twee keer eerder was uitgesteld. De lancering vond plaats om 03.31 uur Nederlandse tijd vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië, Verenigde Staten.

De aarde vanuit de ruimte: het Banks schiereiland

In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ het Canterbury-gebied op het Zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee belangrijke eilanden, het Noorden en het Zuiden, en een reeks kleinere eilandjes. Het schiereiland bevindt zich in de Pacifische Oceaan en heeft een lengte van 48 kilometer. Het schiereiland heeft een oppervlakte van 1300 vierkante meter en heeft als hoogste punt de Herbert Peak. De top van deze berg bevindt zich op een hoogte van 918 meter boven zeeniveau.

Regen al op peil van hele maand

Het heeft in december in Nederland zoveel geregend dat het gemiddelde voor deze maand al is gevallen. Ook dit weekeinde valt veel neerslag, meldt het KNMI zaterdag. De regenbuien worden veroorzaakt door de hoge temperaturen en de wind van deze maand. Het gemiddelde van tachtig millimeter is reeds bereikt, dit weekeinde komt er waarschijnlijk twintig bij.

Eindelijk een deelnemer aan Google Lunar X

Enkele maanden geleden schreef Google een maanwedstrijd uit. Nu 3 maanden later heeft er eindelijk een team zich aangemeld. Het team, dat zichzelf Odyssey Moon noemt, zegt dat het binnen 7 jaar een maanrover zal laten landen op de maan en het prijzengeld mee zal nemen. De Google Lunar X Prize is een reactie op de succesvole Ansari X Prize, een evenement dat enkele jaren geleden plaatsvond.

Hinode geeft nieuwe inzichten over zonnewind

Nieuwe beelden en gegevens van de Hinode hebben nieuwe inzichten gegeven over het magnetische veld van de zon en de herkomst van zonnewind. Zonnewind kan onder andere stroomnetwerken, satellieten en communicatie op aarde verhinderen. De gegevens van de Hinode, een Japanse (JAXA) missie waaraan de ESA deelneemt, geven aan dat magnetische golven een belangrijke rol spelen in het proces waarbij zonnewind de ruimte in wordt geslingerd.

Lancering Space Shuttle Atlantis pas in januari

De lancering van de Space Shuttle is opnieuw uitgesteld. De Atlantis had al op donderdag moeten vertrekken, maar is al drie keer uitgesteld vanwege een probleem met twee brandstofsensoren. De missie STS-122 zal vooral in het teken staan van het installeren van de ruimtemodule Columbus, waar in de toekomst astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA experimenten gaan doen. [update: 15.40 uur]

Meteorenzwerm Geminiden dit jaar beter te zien dan normaal

Wat volgens astronomen de beste meteorenzwerm van dit jaar zal gaan worden bereikt zijn maximum in de nacht van 13 op 14 december aanstaande. De zwerm Geminiden is vernoemd naar het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen), omdat de meteoren afkomstig lijken te zijn uit de richting van de heldere ster Castor. “Wanneer je nog geen vuurbol van deze zwerm hebt zien verschijnen aan de sterrenhemel op een heldere avond, heb je nog geen meteoor gezien,” zeggen de astronomen Stephen Edberg en David Levy.

Sterrenkundige detecteert atmosfeer exoplaneet

Een sterrenkundige aan de Universiteit van Texas in de Verenigde Staten heeft met de Hobby-Eberly Telescope (HET) van het McDonald Observatory voor de eerste keer de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel gedecteerd vanaf het aardoppervlak. De verrichting is een belangrijke stap in de zoektocht naar buitenaards leven in het universum, die valt tussen het opsporen van planeten rond andere sterren en de ontdekking van planeten die veel weg hebben van onze eigen wereld, de aarde.

Lancering Atlantis vindt pas zaterdag plaats

Vanavond staat de lancering gepland van het eerste Europese laboratorium, Columbus. Dit wordt gekoppeld aan het International Space Station (ISS). Onder de zeven bemanningsleden van de Shuttle missie STS-122 bevinden zich twee Europese astronauten, namelijk de Duitser Hans Schlegel en de Fransman Leopold Eyharts. Eyharts blijft twee maanden in de ruimte om Columbus gereed te maken voor gebruik en ook om zelf onderzoek te doen. Hij keert terug met STS-123. [update: 16.13 uur]

Ruimtetelescoop Hubble ziet dode ‘raketsterren’

Nieuwe beelden van NASA’s Hubble Space Telescope laten zien dat witte dwergsterren, de overblijfselen van sterren zoals onze zon, na hun ontstaan een ‘schop’ krijgen die ervoor zorgt dat zij met een snelheid van honderden kilometers rond beginnen te tollen. Astronomen gebruikten de Advanced Camera for Surveys van de ruimtetelescoop om te kijken naar de verdeling van witte dwergsterren in de oeroude bolvormige sterrenhoop NGC 6397, een dichte zwerm van honderdduizenden sterren.

‘Eerste Chinese maanfoto gekopieerd van NASA’

Critici hebben op verschillende Chinese websites hun reactie geuit op de eerste maanfoto van het communistische land, die ruim twee weken geleden werd onthuld door premier Wen Jiabao. Volgens hen zou de foto niet genomen zijn door de Aziatische maansonde Chang’e 1, maar door een ruimtesonde van Amerikaanse makelij die twee jaar geleden het maanoppervlak bestudeerde. Opvallend is dat de foto precies dezelfde details op het oppervlak van onze natuurlijke satelliet lijkt te vertonen.

Zijn er onzichtbare reuzensterren in het heelal?

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de eerste sterren die zich vormden in het universum niet veel overeenkomsten toonden met de sterren die wij op dit moment kennen en onzichtbare reuzensterren waren die beïnvloed werden door de vernietiging van donkere materie. Donkere materie, onzichtbaar spul dat volgens wetenschappers het merendeel van het heelal vult, heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld in de evolutie van het jonge heelal en in de vorming van de eerste sterren na de oerknal.

Space Shuttle Atlantis klaar voor missie naar het ISS

De lancering van de Space Shuttle Atlantis staat al op lanceerplatform 39B klaar om komende donderdag, 6 december, gelanceerd te worden naar het ISS. Dit is niet een ‘gewone’ missie voor Europa, maar een belangrijke. Met de Space Shuttle zal namelijk Europa’s eerste ruimtelaboratorium Columbus meereizen naar het ISS.

NASA wil in februari 2031 naar buurplaneet Mars

De NASA heeft een planning gemaakt voor een bemande missie naar de buurplaneet Mars. De NASA wil in februari 2031 een bemande missie sturen naar de planeet Mars die ongeveer dertig maanden in beslag zal nemen. Het ruimteschip waarmee naar Mars wordt gereisd weegt 400.000 kilogram. Dit is vrijdag bekend gemaakt op een bijeenkomst in Houston.

Spitzer ontdekt jongste zonnestelsels ooit

Met behulp van NASA’s Spitzer Space Telescope hebben astronomen van de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten de jongste zonnestelsels ooit ontdekt. De planetenstelsels bevinden zich bij de babysterren UX Tau A en LkCa 15 op een afstand van ‘slechts’ 450 lichtjaar van onze planeet in het sterrenbeeld Stier (Taurus). Infraroodwaarnemingen toonden aan dat er in beide stelsels een grote leegte aanwezig was in de protoplanetaire schijf, die vermoedelijk is ontstaan toen een grote (proto)planeet een groot deel van het planetenstelsel ‘schoonveegde’.