Nieuw ezelsbruggetje voor planeten zonnestelsel gezocht

Nu Pluto volgens astronomen geen planeet meer is, zijn bestaande ezelsbruggetjes om de planeten te onthouden niet meer bruikbaar. Op een website kunnen bezoekers nieuwe varianten indienen. De site kreeg woensdag het ezelsbruggetje ‘Met Veel Animo Molt Jan Salie Uw Naaimachine’, wat staat voor Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Wetenschappers besloten in augustus dat Pluto niet aan de basisvoorwaarden voor een planeet voldoet. De voormalige planeet werd in 1930 ontdekt. Volgens de nieuwe definitie is een planeet ‘een hemellichaam in een vrije baan om de zon dat dermate veel massa heeft dat het door zijn eigen zwaartekracht een zo goed als ronde vorm aan heeft genomen’. Pluto voldoet niet aan deze voorwaarden, omdat dit hemellichaam zich in een baan om de zon bevindt die deels overlapt met die van de planeet Neptunus.

Ezelsbruggetjes als ‘Mijn Vriendinnen Aanbidden Mooie Jongens op Spaanse Uitjes Naar Portugal’, ‘Maak Voort Aardig Meisje Jan Spuit U Nat… Plons!’ of ‘Mijlenver Van Aarde Mag Je Soms Uren Niet Plassen’ zijn daarom niet meer bruikbaar. Eerder maakte het bekende ezelsbruggetje ”t kofschip’ al plaats voor ‘xtc-koffieshop’.


Geen negen planeten meer

Bron: ANP