2007 belooft warm te worden

Broeikasgassen en het klimaatfenomeen El Niño zouden van 2007 wel eens het warmste jaar sinds het begin van de metingen kunnen maken. Dat menen althans Britse onderzoekers. Er bestaat een kans van 60 procent dat het record van de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 1998 wordt overschreden. Onderzoekers van de universiteit van East Anglia berekenden dat de gemiddelde oppervlaktetemperatuur in 2007 0,54 graden Celsius boven het lange termijngemiddelde van 14 graden Celsius zal stijgen, terwijl de oppervlaktetemperatuur in 1998 0,52 graden Celsius boven dat gemiddelde ging.

De opwarming van de atmosfeer heeft volgens de wetenschappers te maken met het effect van broeikasgassen, maar ook met het El Niño-fenomeen. El Niño (het kerstkindje) is een verschijnsel in de Stille Oceaan, voor de kusten van Zuid-Amerika, waarbij het normaal koele water in de loop van sommige jaren sterk opwarmt. Het ongewoon warme water warmt ook de atmosfeer op en brengt typische luchtdrukwijzigingen met zich mee, die wereldwijd gevolgen hebben voor het weer. In tropische gebieden krijgen traditioneel droge streken zo te maken met overstromingen en natte streken met droogte.

De huidige stroming van warm water voor de kusten van Zuid-Amerika is lichtjes warmer dan normaal, aldus de Britse wetenschappers. In 1997/1998 was het El Niño-effect bijzonder sterk. De zeestroming was toen zeven graden warmer dan normaal.

Bron: Belga