Komeet nu met blote oog aan hemel te zien

In dezer dagen is de komeet McNaught (C/2006 P1) met het blote oog te zien voor zonsopkomst. Deze komeet werd op 14 juni 2006 ontdekt, toen de helderheid van de komeet magnitude +13,7 bedroeg. De komeet heeft momenteel comadiameter van ongeveer 2 boogminuten en hij is ruim een half uur voor zonsopkomst te vinden in het zuidoosten. Wees snel, want de komeet staat over 1,5 week in conjunctie met de zon. Dat betekent dat de komeet dan verdwijnt in het felle licht van onze zon.

Wanneer de komeet op 13 januari in conjunctie staat met de zon, zal McNaught onze ster op 0,17 Astronomische Eenheden naderen. De Amerikaanse ruimtesonde SOHO gaat rond die tijd de komeet waarnemen met een coronagraaf.

Volgens de gezaghebbende website Spaceweather staat er ons misschien nog meer spectaculairs te wachten. Wanneer de komeet in februari weer te zien is, bestaat er een grote kans dat McNaught (C/2006 P1) dan een helderheid heeft van magnitude 1! Houd AstroVersum dus de komende dagen en weken in de gaten voor de laatste updates over komeet McNaught (C/2006 P1)!


Komeet McNaught (C/2006 P1) gefotografeerd door Haakon Dahle met een Nikon D70, vanuit Noorwegen op 3 januari

Bron: Spaceweather