Saturnus’ maan Titan herbergt methaanmeren

De kogel is door de kerk: wetenschappers zijn het er over eens dat maan Titan meren met methaan herbergt. Eerder bestond er een kleine kans dat er methaanmeren op de maan zouden voorkomen, maar foto’s van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini van afgelopen zomer zijn het bewijs. Op 22 juli 2006 maakte Cassini enkele radaropnames waarop 75 donkere vlekken te zien waren, wat methaanmeren blijken te zijn. Naar schatting hebben de meren een grootte van 3 tot 70 kilometer.

De meeste meren lijken totaal niet op elkaar. Verschillende meren staan al een tijd gedeeltelijk droog, terwijl andere meren weer volledig gevuld zijn. De meeste methaanmeren lopen heel geleidelijk af, maar sommigen hebben ook een steile kustlijn. Uit recente observaties van de ruimtesonde Cassini zijn ook enkele eilanden te zien in de methaanmeren, maar dit is nog niet bevestigd door wetenschappers.

Omdat het op het noordelijk halfrond van Titan op dit moment winter is, komen de meeste meren alleen daar voor. In de zomer verdampen de meeste methaanmeren waarschijnlijk weer. In de winter, bij lage temperaturen, wordt het methaan gecondenseerd en in de zomer, bij hogere temperaturen, wordt het methaan gecondenseerd.

Bron: Space.com