Eigenaardig object in New Jersey was meteoriet

In Freehold Township in de Amerikaanse staat New Jersey is dinsdag een meteoriet ingeslagen. Dat hebben wetenschappers van de Rutgers University vrijdag na onderzoek van het object geconcludeerd. Drie dagen lang was het glanzende, steenachtige object ter grootte van een golfbal en zo zwaar als een blik soep een raadsel voor velen, niet in de laatste plaats de eigenaar van het huis, die de meteoriet aantrof. Op basis van de dichtheid, de magnetische eigenschappen, structuur en kleur van het object werd vastgesteld dat het om een echte, ijzeren meteoriet gaat.

Een astronoom van de Rutgers Universiteit, Carlton Pryor, noemde het “niet ongebruikelijk dat het stenen regent uit de lucht”. Hij verklaarde dat wereldwijd elke dag zo’n twintig tot vijftig rotsachtige meteorieten uit de lucht komen vallen, die doorgaans bestaan uit een combinatie van steen en metaal.

Een meteoriet is het deel van een meteoroïde dat op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. Tijdens de tocht door de dampkring wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet; dit kan als een meteoor te zien zijn. In wezen is een meteoriet puin uit de ruimte. Aan de hand van de samenstelling van meteorieten kan soms bepaald worden wat de herkomst is. Zo zijn er al meer dan twintig gevonden die van de maan afkomstig zijn en zijn er meteorieten gevonden, waarvan de herkomst Mars is.

Bron: ANP