Google zoekmachine ondersteunt project LSST

De populaire zoekmachine Google heeft zich aangesloten bij een groep van universiteiten uit de Verenigde Staten die de bouw van de Large Synoptic Survey Telescope (LSST) ondertussen. Deze telescoop, die in 2013 gereed moet zijn, zal gedurende drie dagen per week de gehele sterrenhemel fotograferen, recente supernova en passerende planetoïden te detecteren. Google zal de 30 terabyte aan informatie die wordt verzameld door de LSST in goede banen leiden, zodat de informatie voor iedereen ter wereld beschikbaar zal zijn.

De nieuwe telescoop zal op de bergtop Cerro Pachn, op 2682 meter hoogte, komen te staan en maakt deel uit van de reeds bestaande sterrenwacht Cerro Tololo in Chili. De telescoop, met een spiegeldiameter van maarliefst 8,4 meter, zal ’s werelds sterkste en grootste telescoop worden. De LSST zal ruim vijftig keer zo sterk worden als reeds bestaande telescopen op aarde.

De LSST gaat niet alleen onderzoek doen naar supernova’s en planetoïden, maar zal ook donkere materie en donkere energie opsporen om erachter te komen waarom het heelal uitdijt. De afgelopen drie jaar heeft het project al 45 miljoen euro gekost, waaronder 25 miljoen euro dat gedoneerd was via de website van de LSST.


Voorstelling van de Large Synoptic Survey Telescope

Bron: LSST