Roskosmos: ‘Brokstukken VS mogelijk niet van Soyuz-raket’

Ruimteafval afkomstig van een afgedankte Russische raket regende donderdag neer boven het westen van de Verenigde Staten. Er vielen geen gewonden bij het inslaan van de brokstukken in de staten Colorado en New Mexico, meldt persbureau Reuters. Maar het Russische ruimtegemeenschap Roskosmos doet momenteel nog onderzoek naar het voorval. Is het de Russische Soyuz SL-4 geweest of niet?

“Wij sluiten niet uit dat stukken van de Soyuz-raket in de atmosfeer over het grondgebied van de Verenigde Staten zouden kunnen geregistreerd zijn, maar momenteel analyseren wij grondig de informatie die aan ons beschikbaar is gesteld. Duizenden stukken ruimteafval blijven normaal in een baan rond aarde of verbranden volledig in de atmosfeer. Maar specialisten, die één van de neergestorte stukken hebben geanalyseerd, kunnen nog met 100 procent vaststellen dat het een Soyuz-raket bedroeg. Daarnaast moet de Fregat-rakettrap boven de Pacifische Oceaan zijn losgekoppeld”, aldus woordvoerder Igor Panarin van Roskosmos.

April Cunningham, woordvoerder van Amerikaanse leger, meldde dat de resten niet gevaarlijk zijn. “Het is ook belangrijk voor het publiek om te weten dat de ‘terugkeer’ van de raketdelen naar de aarde voorbij is.” De meeste brokstukken verbrandden in de atmosfeer, en werden daarbij waargenomen als een meteorietenregen, meldt nieuwszender ABC.

De lanceerraket was van het type Soyuz (SL-4), die onder andere werd ingezet om ruimtevaarders naar het ruimtestation ISS te brengen. De variant van deze drietrapsraket was in gebruik tussen 1966 en 1996.

Bron: ANP