‘NASA zocht, vond en doodde leven op Mars’

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Dirk Schulze-Makuch hebben de Viking-landers op Mars ruim dertig jaar geleden levensvormen gevonden op de Rode Planeet, zonder er zelf bewust van te zijn. Uit verschillende onderzoeken constateert de wetenschapper dat de landers Viking 1 en Viking 2 de primitieve levensvormen op een nog onbekende manier hebben gedood. Volgens hem heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het leven toentertijd over het hoofd gezien.

Dirk Schulze-Makuch hoopt met dit onderzoek te bereiken dat de ruimtevaartorganisatie NASA tijdens toekomstige missies richting Mars op zoek gaat naar andere soorten levensvormen. Voorheen heeft NASA alleen gezocht naar bacteriën die ook op onze planeet leven, waar zout water de grootste rol heeft gespeeld bij het ontstaan van leven. Maar op de Rode Planeet Mars moet de stof waterstofperoxide ervoor hebben gezorgd dat er leven ontstond.

Het Viking-programma van de NASA met als doel het landen op de planeet Mars bestond uit twee missies. De Viking 1 werd gelanceerd op 20 augustus 1975 en de Viking 2 op 9 september 1975. Beide ruimtevaartuigen bestonden uit een lander en een orbiter. Na in een baan om Mars te zijn gekomen en foto’s te hebben genomen van de geplande landingsplaats, werden de landers en de orbiters losgekoppeld.

De landers begonnen daarna aan hun afdaling naar het oppervlak vanwaar verschillende experimenten werden uitgevoerd. De orbiters bleven in een baan om de planeet om vandaar Mars te onderzoeken en te dienen als zender van de data richting aarde voor de landers.

Het gewicht van de lander en orbiter samen bedroeg 3527 kilogram. Wanneer de lander op het oppervlak was geland en dus zijn brandstof had verbruikt woog de lander nog 600 kilogram. De Viking 1 kwam op 19 juni 1976 in een baan om Mars en koppelde op 20 juli 1976 los om af te dalen naar het oppervlak. Op 7 augustus 1976 was voor de Viking 2 het moment dat een baan om Mars werd bereikt. Het loskoppelen vond plaats op 3 september 1976 waarna de landing werd ingezet. Utopia Planitia was de landingsplaats.


Leven op Mars?

Bron: Space.com