India lanceert drie satellieten

India heeft woensdag met succes vier satellieten gelanceerd, zo heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO bekendgemaakt. Bij deze eerste lancering van het jaar zette het land zijn kleine PLSV-draagraket in die enkele jaren geleden de eerste Belgische satelliet in de ruimte heeft gebracht. De nuttige lading bestond onder meer uit een terugkeercapsule voor later bemand transport.

De lancering van de 44 meter hoge viertrapsraket PLSV-7 gebeurde om 04.53 uur Nederlandse tijd op de basis Satish Dhawan in Shriharikota in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh. Voor het eerst droeg de raket in de nok een adaptor mee om twee grotere satellieten mee te voeren en uit te zetten.

“We deden het succesvol. We zetten alle vier satellieten in de juiste baan uit. Het was een lancering volgens het boekje. Onze jongens hebben goed gewerkt”, zei voorzitter R. Madhavan Nair van de ISRO tegenover het persbureau Press Trust of India.

De succesvolle, 67 miljoen dollar kostende, lancering kwam zes maanden na de gefaalde lancering van een GSLV, een krachtiger draagraket dan de PLSV en bestemd voor de commerciële satellietmarkt waarop de Europese Ariane domineert. De GSLV desintegreerde toen luttele seconden na de start, met verlies van de grootste Indiase telecommunicatiesatelliet ooit als gevolg.

Blikvanger van de viervoudige lading woensdag was de 550 kilo SRE (Space Capsule Recovery Experiment) die voor India een belangrijke stap is in het testen van terugkeertechnieken in het raam van een bemande maanmissie. Na vijftien tot dertig dagen rond de aarde te hebben gewenteld en experimenten te hebben uitgevoerd op het vlak van materiaalwetenschappen en biotechnologie, moet de onbemande capsule neerploffen in de Golf van Bengalen en opgepikt worden door de Indiase marine.

Bron: Belga