Naar de maan om iets af te schieten

Groot-Brittannië overweegt een missie naar de maan te sturen. Het ruimtevaartuig zou in een baan rond de maan moeten draaien en instrumenten naar het hemellichaam moeten ‘afvuren’. Die apparaten zouden dan nieuwe gegevens moeten verzamelen over de rotsachtige ondergrond van de maan, aldus de Britse omroep BBC woensdag.

Het Britse orgaan dat astronomisch onderzoek financiert (PParc) onderzoekt het project en legt het voorstel mogelijk voor aan de regering ter beoordeling. Het plan zou mogelijk al in 2010 werkelijkheid kunnen worden, zegt professor Sir Martin Sweeting van de Surrey Satellite Technology Limited, een van de belangrijkste ruimtevaartorganisaties van het land.

Het plan zou mogelijk al in 2010 werkelijkheid kunnen worden, zegt professor Sir Martin Sweeting van de Surrey Satellite Technology Limited, een van de belangrijkste ruimtevaartorganisaties van het land.

Tijdens een eerste missie met de naam Moonlight zouden vanuit een ruimtesonde vier circa een meter grote ‘dartpijlen’ twee meter de bodem van de maan in moeten worden geschoten. Die gaan dan informatie verzamelen over onder meer bevingen op de maan.

Door de analyse van deze bevingen kunnen wetenschappers volgens de BBC onder meer een beter beeld krijgen van de samenstelling van het binnenste van de maan.

Mocht deze missie succesvol zijn dan kan een tweede missie volgen. Dan moet een ruimtevaartuig met de naam Moonraker landen op de maan. Die moet dan op zoek gaan naar geschikte plaatsen voor een bemande basis.

Volgens Sweeting kosten op dit moment beperkte missies naar de maan nog 500 miljoen dollar, maar met nieuwe satelliettechnologie moet dit bedrag tot een vijfde kunnen worden teruggebracht, schat de professor.

Bron: Belga