Mars Reconnaissance Orbiter fotografeert Mars Pathfinder

De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA heeft met de HiRISE scherpe foto’s gemaakt van de landingsplaats waar in 1997 de Mars Pathfinder landde. Eerder had de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter al foto’s gemaakt van de Marsrover Opportunity, die nog steeds actief zijn, aan de rand van de Victoria-krater. Ook de twee Viking-ruimtesondes, die in 1976 op Mars landden, zullen binnenkort gefotografeerd worden.

In 1997 landde de Mars Pathfinder op Mars. Er werd gebruik gemaakt van een hitteschild, parachutes en airbags. De Mars Pathfinder heeft maandenlang foto’s en meetgegevens van zijn landingsplek, aan de Ares Vallis, naar de aarde gestuurd.

De Mars Pathfinder had ook een klein robotwagentje bij zich, Sojourner, dat via de lander ook foto’s en meetgegevens naar de aarde doorseinde. Op de foto’s van de Mars Reconnaisasnce Orbiter blijkt dat de Sojourner nog een stukje in de richting van Mars Pathfinder is gereden nadat het radiocontact met de lander was verbroken.

Voor planeetonderzoekers is het van groot belang om zo nauwkeurig mogelijk te weten waar de Marslanders zijn geland, zodat de geologische metingen ter plekke vergeleken kunnen worden met remote sensing, gegevens die door middel van een ruimtesonde die om Mars draait is verkregen.

Bron: NASA