Tim de Zeeuw nieuwe topman ESO

De Nederlandse astronoom Tim de Zeeuw is benoemd tot directeur-generaal van de ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. De directeur van NOVA en de Leidse Sterrewacht volgt per 1 september 2007 Catherine Cesarsky op als hoogste ESO-baas. De ESO is een samenwerkingsverband van dertien Europese landen voor sterrenkundig onderzoek, voornamelijk met grote telescopen in Noord-Chili.

ESO-voorzitter Richard Wade is verheugd over de benoeming. "Tim de Zeeuw heeft de afgelopen jaren een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van de strategische visie voor ESO, en hij kan deze plannen nu in de praktijk gaan brengen”, zo liet Wade weten. NOVA-bestuursvoorzitter Piet van der Kruit noemt de benoeming van De Zeeuw "een uitstekende keuze”. "Ik beschouw het als een compliment voor de Nederlandse sterrenkunde dat nu voor de vierde maal een Nederlander is benoemd tot directeur-generaal. De benoeming laat zien hoe belangrijk de positie van de Nederlandse astronomie is in Europa, maar ook in de wereld”, aldus Van der Kruit. De Zeeuw zelf beschouwt zijn benoeming als "een grote eer en een spannende uitdaging”. Hij zegt uit te zien naar de verdere ontwikkeling van de Very Large Telescope, de oplevering en het eerste gebruik van ALMA en vooral de ontwikkeling van de European Extremely Large Telescope (E-ELT), de nieuwe supertelescoop die nu in de ontwerpfase is.

De Zeeuw (50) heeft naam gemaakt als wetenschapper en als wetenschappelijk directeur van de Leidse Sterrewacht en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), waarin astronomen van vijf Nederlandse universiteiten samenwerken. De Zeeuws belangrijkste onderzoeksterrein is de vorming, structuur en dynamica van melkwegstelsels. Daarnaast doet hij onderzoek naar het ontstaan, de vorming en evolutie van jonge, zware sterren in de omgeving van de zon.

De Zeeuw promoveerde cum laude in Leiden in 1984, waarna hij vertrok naar de Verenigde Staten waar hij werkte aan het Institute for Advanced Study in Princeton, en aan het California Institute of Technology in Pasadena. Hij is auteur van vele wetenschappelijke artikelen en ontving diverse onderscheidingen. In 1993 werd De Zeeuw de eerste directeur van NOVA, dat in 1998 werd geselecteerd als toponderzoekschool. Onder leiding van De Zeeuw heeft NOVA de internationale positie van de Nederlandse sterrenkunde verder weten te verstevigen, in het bijzonder de Nederlandse inbreng in ESO.

De Zeeuw bekleedt hiernaast tal van adviesfuncties, onder meer voor NWO en ESA. Sinds 2003 is hij voorzitter van de Council van het Space Telescope Institute in Baltimore, VS. Hij was verder lid van de ESO Council, en heeft daarin de strategische koers van ESO helpen ontwikkelen.

Bron: NOVA