Komeet McNaught zichtbaar bij daglicht

De inmiddels bekende komeet McNaught is aan de hemel zichtbaar bij daglicht. De helderheid van de komeet bedraagt op dit moment magnitude -4 tot -5. Dat betekent dat McNaught de helderste komeet is van de afgelopen 30 jaar. Alleen de komeet Ikeya-Seki was helderder dan McNaught. Komeet McNaught is in de komende dagen overdag te zien, 5 tot 10 graden ten westen van de zon.

Alleen komeet Ikeya-Seki was helderder dan komeet McNaught. Ikeya-Seki is een zeer heldere langperiodieke komeet, ontdekt op 8 september 1965 door de Japanse amateurssterrenkundigen Karou Ikeya en Tsutomu Seki. In oktober 1965 passeerde de komeet op ongeveer 450.000 kilometer van het oppervlak van de zon. Het was vooral na de periheliumpassage een opvallende verschijning aan de zuidelijke sterrenhemel.

De komeet kon, net zoals komeet McNaugt, onder een zuivere hemel bij daglicht worden waargenomen, als de zon door een huis of een opgestoken hand werd afgedekt. In Japan, waar ze werd gezien op een halve graad van de zon, werd ze beschreven als tienmaal helderder dan de volle maan. Het was een van de helderste kometen van de 20ste eeuw. Deze komeet wordt dan ook vaak “de grote komeet van 1965” genoemd.

De komeet McNaught stond een paar dagen geleden in een nauwe conjunctie met onze ster, de zon, en werd door het felle zonlicht overstraalt, waardoor hij voor amateur-astronomen niet meer te zien was. De ruimtesonde SOHO heeft geen last van het zonlicht. Sterker: de telescoop doet niet anders dan naar de zon kijken.

Afgelopen week was komeet McNaught (C/2006 P1) ’s ochtends en ’s avonds zichtbaar met het blote oog vanaf het noordelijk halfrond. Na in conjunctie te hebben gestaan met de zon, is McNaught op reis gegaan richting het zuidelijk halfrond. Daar is de komeet nu na zonsondergang en voor zonsopkomst zichtbaar. In onze streken is de komeet alleen overdag zichtbaar, 5 tot 10 graden ten westen van de zon. Wilt u de komeet zelf aanschouwen, let dan op het felle zonlicht, zodat u geen schade aan één of beide ogen oploopt.

Astronomen weten niet precies wat komeet McNaught nog voor ons in petto heeft de komende weken. Door de dichte nadering bij de zon kunnen astronomen niet met honderd procent zekerheid zijn baan vaststellen. Er bestaat namelijk een kleine kans dat de zwaartekracht van de zon een grote invloed heeft op de baan van de komeet, en dat McNaught tóch terugkeert aan de noordelijke sterrenhemel. Ook bestaat er veel onduidelijkheid over de helderheid van de komeet. Volgens recente metingen heeft McNaught momenteel een magnitude van -4, maar sommige websites melden dat de helderheid van de komeet gestegen is naar maarliefst magnitude -6. In ieder geval is komeet McNaught de spectaculairste komeet van de afgelopen jaren!


Komeet McNaught bij daglicht

Bron: Spaceweather