De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking heeft woensdag gezegd dat klimaatverandering een grotere bedreiging vormt voor de aarde dan terrorisme. Hawking deed de uitspraak terwijl andere prominente wetenschappers zich opmaakten om de grote wijzer van de zogeheten Doomsday Clock – een symbolische klok die aangeeft hoe ver de mensheid verwijderd is van nucleaire vernietiging – dichter bij middernacht te zetten.
Het is de vierde keer sinds het einde van de Koude Oorlog dat de klok vooruit wordt gezet. “Als wereldburgers hebben we de plicht het publiek attent te maken op de onnodige risico’s waarmee we iedere dag leven”, waarschuwde Hawking.
Stephen Hawking (Oxford, 8 januari 1942) is een Brits natuurkundige. Ondanks een zware lichamelijke handicap, het gekluisterd zijn aan een rolstoel en het slechts kunnen communiceren door middel van een computer, heeft hij zich bewezen als een vooraanstaand theoretisch natuurkundige.
Hawking is het meest bekend vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was. Een tweede belangrijke ontdekking was de hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen ‘verdampen’.
Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten zoals bij de oerknal en in zwarte gaten weer te kunnen oplossen. Bij het grote publiek is Hawking, behalve door zijn handicap, vooral bekend geworden door ‘A Brief History of Time’, een bestseller waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschrijft.
Eerder werd bekendgemaakt dat Hawking over twee jaar een ruimtevlucht gaat maken. Hawking wordt een van de eerste klanten van de Britse firma Virgin Galactic, die vanaf begin 2009 vluchten naar de ruimte organiseert. De raket zal een kwartier lang met zes passagiers en twee piloten op 120 kilometer boven de aarde zweven. Een vlucht kost 100.000 pond (148.000 euro).
Bron: ANP