Huidige meteorieten ruim 470 miljoen jaar oud

Een kwart van de meteorieten dat tegenwoordig de aarde treft, vindt zijn oorsprong in een geweldige botsing van asteroïden 470 miljoen jaar geleden, zo heeft de Universiteit van Heidelberg bekendgemaakt. Aan de grens tussen het buitenste en het binnenste deel van ons zonnestelsel zijn toen twee vermoedelijk enkele honderden kilometers grote asteroïden met elkaar in botsing gekomen.

Met een nieuwe methode voor datering van meteorieten konden wetenschappers rond Mario Trieloff van het Mineralogisch Instituut deze kosmische gebeurtenis plaatsen, zo blijkt uit het januarinummer van het vakblad Meteoritics and Planetary Science. Zowat tien jaar geleden konden wetenschappers voor het eerst fossiele meteorieten ontdekken in een Zweedse steengroeve. Gezien dit gesteente zeer sterk verweerd was, kon het niet met zekerheid scheikundig of mineralogisch worden gelinkt aan de bekende meteorietentypes.

Met geavanceerde radiometrische dateringen toonden de onderzoekers van Heidelberg nu aan dat nu nog op aarde terechtkomende meteorietengroep, de zogenaamde L-chondrieten, stammen van een 470 miljoen jaar geleden uiteengereten planetoïde. Na de botsing troffen enkele miljoenen jaar lang honderd keer meer meteorieten onze planeet dan in de moderne tijd. De inslagen van kilometersgrote brokstukken waren ook veelvuldiger.

Bron: Belga